Artvin’in geleneksel yerleşim dokusu ve mimarisinin belgelenmesi ve korunması amacıyla alan çalışmaları yapılacak

tarafından
104
Artvin’in geleneksel yerleşim dokusu ve mimarisinin belgelenmesi ve korunması amacıyla alan çalışmaları yapılacak
Bu haber 206 kez okundu.

Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Yıldız Teknik Üniversitesi arasında Artvin il geleneksel yerleşim dokusu ve mimarisinin belgelenmesi ve korunması amacıyla alan çalışması gerçekleştirecek

Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılacak olan çalışmalar ile ilgili basın mensuplarına yapılan açıklamalarda;

Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, geleneksel kent dokusunun korunması ve tescilli yapıların gelecekte restore edilerek kültür mirasımız olarak yaşatılması amacıyla çalışmalarına hız verdi. Bu amaçla Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Anabilim Dalı, Fen Bilimleri Enstitüsü, Rölöve ve Restorasyon Lisansüstü Programı çerçevesinde Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı arasında yapılan protokol ve müdürlüğümüz tarafından sağlanan destek ile bir çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında 15 yüksek lisans öğrencisi ve3 doktora öğrencisi Artvin Merkez ilçesine gelerek projelendirme amacıyla çalışmalara başladı.

2023-24 Güz yarıyılında eğitime başlayan lisansüstü öğrencileri ve Mimarlık Bölümü, Koruma ve Restorasyon Araştırma Grubu öğretim üyelerimizin Katıldığı “Artvin İli Geleneksel Yerleşim Dokusu ve Mimarisinin Belgelemesi ve Koruma Projesi – Alan Çalışması” saha çalışması devam etmekte olup 22 Ekim pazar günü tamamlanacak.

Artvin il merkezinde geleneksel kent dokusunun korunduğu pek çok tescilli yapı yer alıyor. Bunlar arasında bölgede projeleri yapılmamış ve koruma sorunları yaşayan çok sayıda tescilli yapı bulunuyor. Bu yapılardan 6 tanesinde çalışma yapılacak.

Artvin’in belleğini, kimliğini ve geçmişini temsil eden bu sokak ve evleri ilçeye kazandırmak hedefiyle yola çıkan Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, öncelikle özgün doku karakteri fazla bozulmadığından ve tescilli yapılar çoğunlukta olduğundan hazırlanacak Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Tarihi Çevre Projeleri ile Artvin’de özgün sokakları yaşatmayı amaçlıyor.

Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Artvin’e gelen ve 15 gün boyunca Artvin Öğretmen evinde konaklamaları sağlanan öğrenciler, belirlenen yapıların restorasyon projelerini hazırlayacak. Hazırlanan projelerin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na sunulması ve restorasyonları planlıyor.

Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Koruma ve Restorasyon Araştırma Grubu ile başlatılan “Artvin İli Geleneksel Yerleşim Dokusu ve Mimarisinin Belgelemesi ve Koruma Projesi – Alan Çalışması” Rölöve – Restorasyon Lisansüstü Programı 2023-24Güz Yarıyılı, “Koruma Projesi 1-2” ve “Tarihi Çevre Değerlendirme 1-2” dersleri kapsamında ilçeye gelen 15 yüksek lisans ve 3 doktora öğrencisi incelemelerine başladı. İlk olarak proje çalışmalarının koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ile birlikte çalışmada yer alan öğretim üyeleri Prof. Dr. Can Ş. Binan, Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, Doç. Dr. Aynur Çiftçi, Doç. Dr. Ebru Omay Polat, Dr. Öğr. Üyesi Banu Çelebioğlu Yergün, Dr. Öğr. Üyesi Uzay Yergün, Öğr. Gör. Dr. Burcu Yağan Köylü, Arş. Gör. Dr. Aylin Akçabozan Taşkıran, Arş. Gör. Anıl Yavuz, Arş. Gör. Gamze Özmertyurt, Arş. Gör. Zülbiye Hafsa Özdemir, Arş. Gör. Pınar Koçlardan, Arş. Gör. Zeynep Ece Atabay katılımıyla Artvin Merkez ilçesinde yer alan tescilli binaları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bölge ile ilgili verdiği bilgiler doğrultusunda alanı gezen lisansüstü öğrencileri 22 Ekim tarihine kadar detaylı çalışmalarını sürdürecek.

Yüksek Lisans öğrencileri olan Ahmet Sefa Öztürk, Ayşe Betül Yaman, Elif Beyza Çakır, Esmanur Erarslan, Feyza Kirpiksiz, Gizem Nur Eğilmez, Gurbet Çelik, İrem Kıral, Meryem Tecer, Mercan Beyza Doğangüzel, Muazzez Oğul, Kübra Küçük, Reyhan Baş, Senanur Dinçer, Serkan Macit. Doktora öğrenciler ise Medine Pınar Yörenç, Melike Şeyma Kutlu, Meryem Sağlam yıl sonuna kadar çalışmalarını tamamlayarak yaptıkları rölöve ve tarihi çevre tespitleri doğrultusunda restitüsyon ve restorasyon projelerini üniversitede öğretim üyelerinin gözetimi ile tamamlanacağı” belirtildi. – Tahsin Atasert