AÇÜ Turizm Fakültesi Öğrencilerinden değişik yemek tarifleri

tarafından
35
AÇÜ Turizm Fakültesi Öğrencilerinden değişik yemek tarifleri
Bu haber 64 kez okundu.

Artvin Çoruh Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri etkinlik kapsamında il genelinde yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerini kullanarak değişik yemek tarifleri hazırladılar.

Artvin’de tıbbı aromatik bitkilerin kullanım alanlarına dikkat çekmek ve gastronomide kullanımı artırmak amacıyla etkinlik düzenlendi.

Tıbbi aromatik bitkiler ön planda tutularak 2 ve 3. sınıf öğrencilerince hazırlanan yemekler jüri tarafından tat, koku, sunum, tıbbi aromatik bitkinin yemeğe kattığı lezzet şekil, görünüş ve ağızda bıraktığı his gibi kriterler göz önünde tutularak puanlandı.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yener Oğan, 3 yıldır eğitim öğretim veren bölümde 107 öğrencileri olduğunu söyledi.

Bölüm bünyesinde kurdukları mutfakta yoğun olarak uygulamalara yer verdiklerini aktaran Oğan, tıbbı aromatik bitkilerin Artvin Çoruh Üniversitesi’nin ihtisas alanı olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Tıbbı aromatik bitkilerin mutfakta kullanımının yaygınlaştırılması için öğrencilerimizi eğitiyoruz. Çorba, yemek ve tatlılar üzerinde çalışmalarımız var. Tıbbı aromatik bitkilerin mutfakta kullanımını yaygınlaştırıp, bunu özendirmek işitiyoruz. Bu bitkilerin sağlık ve aromatik yönlerini ön plana çıkartarak kent ve ülke mutfağına önemli katkılar sağlamayı planlıyoruz”

Kinzi, köndar, ısırgan otu, karalahana başta olmak üzere çok sayıda farklı aromatik bitkilerin yemeklerde kullanıldığını kaydeden Oğan, “Bu bitkilerin farklı yönlerini ortaya koyarak mutfakta kullanım alanını yaygınlaştırmak istiyoruz. Analizlerimizi yapıp, sonuçları kitap haline getirip Artvin ve Türk mutfağına katkı sunmak işitiyoruz” diye konuştu.

Emir Selman 3.sınıfa öğrencisi olduğunu ifade ederek, doğada yetişen tıbbı aromatik diye adlandırılan bitkileri yemeklere uyarlayıp yeni tatlar ve lezzetler elde etmeye çalıştıklarını söyledi.

Aromatik bitkilerin sağlık ve lezzet yönünü ön planda tutarak yaptıkları yemeklerin jüri üyelerince değerlendirmesinin yapıldığını kayıt altına alındığını aktaran Selman “Yaptığım dana bonfile yemeğinde kişniş bitkisini kullanarak farklı bir tat aradım. Çok fazla aroması olan bitki mevcut, bu tatları yemeklere entegre edebiliriz. Derslerimizde yaptığımız uygulamalar bunları öğreniyoruz” dedi.

Öğrencilerden Ahmet Alkan da doğanın sunduğu sağlıklı lezzetleri mutfakta kullanama çalıştıklarını ifade ederek, “Bugün dağ pancarı kullanarak yemek yaptım. Jüri tarafında da çok beğenildi. Mutfakta kullanılacak tıbbı aromatik bitkiler konusunda vatandaş bilgilendirilmesi ve daha çok bitki kullanılmalı. Kinzi ve nişoşu ben burada öğrendim. Bunlar gibi çok ürün var” diye konuştu.

Bölüm öğrencilerinden Elif Can amaçlarının pek bilinmeyen gün yüzüne çıkmamış ve mutfakta pek kullanılmayan sağlık açısından da önemli bitkileri kullanarak yemek yapmak olduğunu söyledi.

Aromatik bitkilerle farklı atlar elde ettiklerini kaydeden Can, “Ben kişnişi bilmezden burada öğrendim ve bugünde kişniş kullanarak bir yemek yaptım. Çokta güzel oldu” diye konuştu. – Zeynep Küçük