Borçka’da yaşayan 78 yaşındaki Aydın, ördüğü sepetleri hem satarak ailesine katkı sağlıyor

tarafından
48
Borçka’da yaşayan 78 yaşındaki Aydın, ördüğü sepetleri hem satarak ailesine katkı sağlıyor
Bu haber 90 kez okundu.

Borçka’da yaşayan 78 yaşındaki Emine Aydın, çevreden topladığı fındık ve kestane dallarından ördüğü sepetleri hem satarak ailesine katkı sağlıyor, hem de sevdiklerine hediye ederek onları mutlu ediyor.

Borçka ilçesine bağlı Düzköy Köyünde 4 çocuk ve 12 torun sahibi 78 yaşındaki Emine Aydın, gençlik yıllarında, parayla alabileceği sepet bulamadığı için dayısından öğrenerek başladığı sepet örme zanaatını günümüzde de sürdürüyor.

Aydın, yaklaşık 40 senedir boş zamanlarında yaptığı sepetleri satarak bir taraftan ailesine ekonomik katkı sağlarken bir taraftan da kendilerinin sepet ihtiyacını karşılıyor.

Aydın’ın hiç kimseye ihtiyaç duymadan tek başına yaptığı, beğeni toplayan süs ve yük taşıma sepetleri Artvin Valiliğinin kentin hediyelik ürün ve eşya ihtiyacını karşılamak amacıyla kentin ve Türkiye’nin farklı noktalarında açtığı marka ürünler mağazasında satışa sunuluyor.

Aydın, sepet örme işine yıllar önce köyde kendi ihtiyaçlarını karşılamak için başladığını ve 40 seneyi aşkın süredir fırsat buldukça bu işi yaptığını söyledi.

Köyde bağ bahçe işlerini yaptıktan sonra kalan boş zamanını sepet örerek değerlendirdiğini anlatan Aydın, “Bu işe nasıl başladım biliyor musun? Elimde para var sepet yok. Köy yerinde sepetsiz de olmuyor. Gezdik gezdik bulamadık. Dayımdan sepet örmeyi öğrendim ve o günden bugüne sepet örüyorum” dedi.

Ördüğü sepetlerin geçmişte köy ve ilçede çay, fındık, mısır, fasulye toplarken ve yük taşımacılığında yaygın olarak kullandığını dile getiren Aydın, “İhtiyacımız olanı biz kullanıyoruz, kalanları satıyoruz, ihtiyacı olanlara veriyoruz. Severek yapıyorum. Kimse beni zorlamıyor, boş vaktimi değerlendiriyorum. İnsanlara faydam dokunuyor. Güne sabah ezanıyla başlıyorum. Bağda bahçede çalışıyorum yorulunca geliyorum dinlenirken sepetimi örüyorum. Bunu yapmak bana keyif yeriyor. Boş oturmak zararlı. Hem sağlığa zararlı hem de dine zararlı. Bir şeyler yaptın mı elbet amel defterimize yazılacak” diye konuştu.

İhtiyaca göre bazen büyük bazen de küçük sepetler yaptığını anlatan Aydın, “Bazen çocuklar için küçük sepetler örüyorum. Arkadaşlarımın torunlarına hediye ediyorum. Yeri geldi paramız olmadı bu sepetleri sattık, çocukları okuttuk, kitap aldık. Eskiden sattığım sepetlerle çocuklarıma kitap aldım. Şimdide Artvin valiliğinin mağazalarında satılıyorum. Yaptığım işin değer görmesi mutlu ediyor. Yapabildiğim kadar yapacağım.” diye konuştu.

Emine Aydın’ı ziyaret eden Artvin Valisi Yılmaz Doruk’un eşi Meral Doruk da Aydın’ın çalışkanlığı ve yeteneğiyle örnek teşkil ettiğini söyledi.

Doruk, “Arkadaşlarım bana Emine teyzeden bahsetti. Yaptığı sepetleri gösterdiler. Bizde çok beğendik ve yıl sonu sergilerinde ve marka mağazalarımızda değerlendirilelim dedik. Yaşına rağmen boş durmadan çalışıyor olması, örmek olması bizim için çok kıymetli. Ne yaparsa yapsın hem geçlere hem de bizlere örnek. Bu Emine teyze için bir hobi, zamanını değerlendireceği bir uğraş. Emine teyze bu zanaatı yaşatıyor. Ürünleri harika, her kesimden insanlar çocuklar bile ilgi görüyor. Bu sepetler insanların geçmişinden izler taşıdığı için, insanlar tarafından ilgi görüyor. Emine teyze her şeyini tüm işçiliğini kendi yapıp ortaya böyle harika eserler çıkartıyor” şeklinde konuştu.

Haber-Foto: Ziya Akyıldız