Eğitim-Sen Artvin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gümüş, “Ücretsiz olması gereken sınav ücretlerine % 156 zam yapıldı”

tarafından
31
Eğitim-Sen Artvin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gümüş, “Ücretsiz olması gereken sınav ücretlerine % 156 zam yapıldı”
Bu haber 59 kez okundu.

 

Eğitim-Sen Artvin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Gümüş, sınav ücretleri hakkında açıklamalarda bulunarak “Ücretsiz olması gereken sınav ücretlerine yüzde 156 zam yapıldı” dedi.

Toplam 4 milyona yakın öğrencinin başvurması beklenen YKS 2024’ün başvuru ücretlerine 2023 yılına oranla yüzde 156’lık zam yapıldı. Aileler ve öğrenciler, “Bu ücretleri belirleyenlerde hiç mi insaf yok?” tepkisini gösterdi.

Böylelikle sadece TYT’ye girecek adaylar 295,00 TL, lisans öğrenimi için TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 590 TL sınav ücreti ödemek zorundayken TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 885 TL sınav ücreti ödeyecek.

Konu ile basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen Artvin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Gümüş, siyasi iktidar temsilcilerin şatafatlı yaşam sürdüğünü hatırlatarak “Diğer taraftan da sınav ücretlerini ödeyebilmenin derdine düşenlerin yaşamını görüyoruz. Bir tarafta işçi ve memur ücretlerine yapılan yüzde 49 zam, diğer tarafta ücretsiz olması gerekirken yüzde 156 zam yapılan sınav ücretleri” ifadelerini kullandı.

Devletin, vatandaşına her hizmetin kaynağını yine vatandaşından aldığı adaletsiz vergilerle karşıladığını aktaran Gümüş, “Bu yetmezmiş gibi her hizmeti ticari bir işletme gibi fiyatlandıran, resmi enflasyon oranlarının üzerinde zamlar yaparak devleti yönetmeyi iş bilenlerin yönettiği bir devlet! Şatafatlı dünyaları da dâhil olmak üzere her şeyin faturasını bizim karşılamamızı isteyen, çocuklarımızın geleceği için dönüm noktası haline getirilen sınavları dahi gelir kapısı olarak gören bir devlet. Ne kolay değil mi böyle bir yönetim aklıyla devlet yönetmek” dedi.

Gümüş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Kaldı ki 6 Şubat deprem faciasının birinci yıl dönümünde deprem bölgesinde adeta gövde gösteri yapan, yerel seçimlerde kendilerine oy verilmezse bölgeye ayrımcılık yapılacağını ilan eden ama her deprem faciası konu edildiğinde de depremzedeler için “ ne kadar hassas” olduklarına dair nutuklar çeken siyasi iktidar, depremzede adaylardan da bu fahiş fiyatlı sınav ücretlerini talep etti!

Evet Deprem bölgesinde yıkılan okullar, yapılamayan dersler, sarılamayan acılar, giderilemeyen travmalar yokmuş gibi yapmak, sınavlara girmek isteyen öğrencilerden fahiş miktarlarda giriş ücreti almak “hassasiyetin” tüm sahiciliğini gözler önüne seriyor!

Bir tarafta siyasi iktidar temsilcilerinin şatafatlı yaşamı, diğer tarafta sınav ücretlerini ödeyebilmenin derdine düşenlerin yaşamı! Bir tarafta işçi ve memur ücretlerine yapılan yüzde 49 zam, diğer tarafta ücretsiz olması gerekirken yüzde 156 zam yapılan sınav ücretleri! İşte tüm görkemli sözlerin cilasının tek tek döküldüğü gerçekler! Satın alma gücünün bu denli gerilediği, gelir adaletsizliğinin uçuruma döndüğü bir ülkede bu sözler kimileri için boş söz olarak gelecek, biliyoruz! Biliyoruz çünkü markette, çarşıda, pazarda el yakan fiyatlardan, fahiş kiralardan, zamlardan bihaber olduklarını da çok iyi biliyoruz.

Eğitim Sen olarak açıkça tüm yurttaşlarımıza çağrı yapıyoruz! Sırça köşklerinden bu gerçeği yok sayanlara karşı, dayanışmanın tüm güçlüklerine rağmen ne kadar sahici olduğunu, ne kadar hayati olduğunu ve ne kadar insani olduğunu bilenler olarak herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz” diye açıklamalarda bulundu. – Tahsin Atasert