Tüm Emekliler Sendikası Hopa Şube Başkanı Aydın, “Açıkladığınız en düşük emekli maaşları ile cesaretiniz varsa bir ay siz yaşayın”

tarafından
69
Tüm Emekliler Sendikası Hopa Şube Başkanı Aydın, “Açıkladığınız en düşük emekli maaşları ile cesaretiniz varsa bir ay siz yaşayın”
Bu haber 89 kez okundu.

 

Tüm Emekliler Sendikası Hopa Şube Başkanı Saim Aydın, “Açıkladığınız en düşük emekli maaşları ile cesaretiniz varsa bir ay siz yaşayın”

Tüm Emekliler Sendikası Hopa Şube Başkanı Saim Aydın, “Artık TÜİK’İN bizim nezdimizde güvenirliği yoktur.”

Kemalpaşa, Hopa ve Borçka ilçelerinde Tüm Emekliler Sendikası Hopa Şube Başkanı Saim Aydın tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Aydın, burada yaptığı basın açıklamasında, “TÜİK yine bizi şaşırtmadı. Açıkladığı aralık ayı enflasyon rakamları gerçekleri yansıtmıyor. Daha doğrusu yaşamımızda karşılığı yoktur.  Artık TÜİK’İN bizim nezdimizde güvenirliği yoktur. TÜİK’İN, merkez bankası başkanlığının aylar önce açıkladığı enflasyon oranının bir tık altıda enflasyon açıklayacağını açıklamıştık. Hiç yanılmadık.” dedi.

TÜİK’in enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladığını ifade eden Aydın, açıklamasının devamında, “Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bağımsız kuruluş olan ENAG ve DİSK-AR’IN verileri bizim çalışmalarımızı doğruluyor. Bize göre de emekli maaşlarına 2023 yılı için en az yüzde 96’lık artışa ilave olarak 2024 yılı ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon eklenmelidir. Onun için biz TÜİK verilerini hiç dikkate almadan direk olarak iktidara seslenmek istiyoruz. Gerçek enflasyon emeklinin yaşadığı, çalışanlarımızın yaşadığı, asgari ücretlilerin yaşadığı, gençlerimizin yaşadığı, kadınlarımızın yaşadığı, bil cümle halkın yaşadığı hayat pahalılığıdır. Yapacağınız maaş artışını bu kritere göre yapmalısınız. Yaşanan hayat pahalılığının giderilmesi, emeklilerin bir nebze de olsa insanca yaşaması için artık yüzdelik zamların bir anlamı kalmamıştır. Yeni bir anlayışın, yeni bir uygulamanın devreye sokulması gerekir.

Çünkü bu kadar düşük maaşların sebebi AKP iktidarının 2008’de kanunlaştırdığı sözde “Sosyal Güvenlik Reformudur”. Bugün bu uygulama iflas etmiştir.  İflas etmiş bu uygulamaya derhal son verilmelidir. Yeni bir yöntem bulunmak zorunludur.  Yeni yöntemi biz söyleyelim. Emeklilere maaş bağlama oranı dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirilmeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir.

Buna göre yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekli hakkını almış ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir.  Yani 30-40 yıl çalışmış ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşit olmalıdır. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarındadır. Prim gün sayısı, prim miktarı, eğitim, ek ödeme vb. kriterler de göz önüne alınarak emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe eklenmelidir. Memurlara verilen 8077 lira yeni artışıyla birlikte bütün emeklilere de verilmelidir.

Emeklilerin ekonomik sorunlarının çözüm yolu budur. Bunun dışında yüzdelik artışlar çözüm değildir. Bugün yapılan artış 3 ay sonra anlamsızlaşıyor. Zira iktidar ne bürokratlarının ne de iktidar erkinin öngördüğü enflasyon oranları hiçbir zaman tutmadığı gibi yine tutmayacaktır.

Hükümetin açıkladığı en düşük emekli maaşı olan 10.300.LİRA çok düşük bir rakamdır. Açlık sınırının 14.000 LİRA, yoksulluk sınırının 50.000 Lira ya dayandığı böylesi bir ülkede emeklilerimizin nasıl yaşayacakları sormak istiyoruz. SGK – BAĞ KUR Emeklileri- Dul ve Yetim Maaşı alanlar bu ülkenin yok sayılan insanlarımı? Şu anda Emekli olup Milletvekili olarak Mecliste olan vekillerimiz, Siz 1 AY da ne kadar alıyorsunuz söyleyelim mi! 238.000 Lira, En düşük emekli maaşı  10. BİN liraya sessiz kalırsanız, Oy aldığınız Emeklilerinizin yüzüne nasıl bakacaksınız? Böylesi bir durumda yeni bir 2023 Temmuz sendromu yaşanır. Yani 6 milyon emekli yine sıfır zam demektir ki; bu tam da emeklileri diri diri mezara gömmek olur.

Emeklilere bayram ikramiyesi diye verilen 2000 liranın güncel karşılığı kalmamıştır. Satın alma gücü yok denecek kadar azdır. Bunun yerine bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.  Bize bütçemiz kısıtlı, para yok hikayeleri anlatılmasın. Para yok diye ÖTV arttırıldı MTV ikiye katlandı. Ama şans oyunlarında vergiler yüzde 50, yani yarı yarıya düşürüldü. Demek ki; sorun para sorunu değildir. Sorun adil bölüşümdür, sorun tercih sorunudur. İlerlemiş yaşlarına rağmen binlerce emekli Ankara’ya akın ederek 10 Aralık’ta Ankara’da görkemli miting ile Hükümete seslendik, talebelerini kamuoyu ile paylaşmıştı.  Açıkladığınız en düşük emekli maaşları ile cesaretiniz varsa bir ay siz yaşayın. En düşük emekli maaşını, en düşük memur maaşına eşitleyin ve farkları derhal ödeyin.  Emekli maaşları bu kriter üzerinden yeniden yapılandırın.

Değerli emekliler sendikası ailesi ve bizi dışardan izleyen emekli arkadaşlar şunu bilesiniz ki; Tüm Emeklilerin Sendikası olarak taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diyerek açıklamayı sonlandırdı. – Tahsin Atasert