Prof. Dr. Aydın, “Son Yıllardaki Arı ölümlerinde iklim değişikliği etkisi vardır”

tarafından
63
Prof. Dr. Aydın, “Son Yıllardaki Arı ölümlerinde iklim değişikliği etkisi vardır”
Bu haber 118 kez okundu.

 

Profesör Dr. Levent Aydın, “Son Yıllardaki Arı ölümlerinde küresel iklim değişikliği etkisi vardır”

Profesör Dr. Levent Aydın, arı ölümleri ve arıcıların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili (Macahel) bölgesinde “Organik Arıcılık” üzerine eğitim vermek için gelen Profesör Dr. Levent Aydın Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 35 yıldır akademisyen olarak görev yaptığını belirtti.

Yaz ayında arıcıların dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi veren Aydın, arı hastalıklarında kullanılan ilaçlar ve kullanım amaçlarına uygun hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Aydın, arının sağlıklı olması gerektiğine vurgu yaparak “Arıcılık meşakkatli bir uğraştır ben hala bu konuda Türkiye arıcısının hak ettiği kazancı sağlayamadığını düşünüyorum. Hangi katma değer ürünlerde neler yapabiliriz bu konuda bilgi alışverişinde bulunmak gerekiyor. En çok dikkat edilmesi gereken arının sağlıklı olması ve ona göre bakımların yapılması lazım. Arı hastalıklarında kullandığımız ilaçlar ve kullanım amaçları. Zamansız yapılan ilaçlardan dolayı balda bulunan kalıntıların insan sağlığına zarar vermemesi gereklidir. Arıcılar bu konulara dikkat etmeli” dedi.

Mevsim değişikliğinden dolayı arı ölümlerinin olduğunu belirten Aydın, “Küresel iklim değişikliğinin etkileri çok fazla. Son yıllarda özellikle mevsim değişikliklerin olması ani sıcaklar, ani yağmurların etkisi olabiliyor. Arıcı meteorolojik olaylara bir ay önceden bakıp tahmin etmesi gerekiyor. Arı konusunda yapılan çalışmaların ve ilaçlamaların daha bilinçli yapılması gerekiyor. Bu bilinçle özellikle devlet desteği gerekiyor yani üretime, analize, kovana ve ilaca verilen destek arıcıya daha büyük bir katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı. – Tahsin Atasert