Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa Şubesi Kapatma Davası İle İlgili Basın Açıklaması Düzenledi

tarafından
122
Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa Şubesi Kapatma Davası İle İlgili Basın Açıklaması Düzenledi
Bu haber 195 kez okundu.

 

Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa Şubesi, sendikaya açılan kapatma davasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Tüm Emekli-Sen kapatıldıktan sonra Tüm Emeklilerin Sendikası olarak 2022 yılında yeniden kurulan sendika yeniden kapatma davası ile mücadele ediyor.

Ankara Valiliği tarafından açılan kapatma davasının 17 Ekim’de mahkemesi görülecek.

Kapatma davasına tepki göstermek için Hopa Cumhuriyet Meydanında toplanan sendika üyesi emekliler, iktidara seslendi.

Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa Şube Başkanı Saim Aydın, yaptığı açıklamada, “Yoksulluğa boğduğunuz, ölüme mahkûm ettiğiniz yetmezmiş gibi birde sendikamıza saldırılmasını, kapatma davalarının açılmasını asla kabul etmiyoruz.” dedi.

Emeklilerin sesini duyurmak için çalışma yürüttüklerini ifade eden Aydın, “Emekli ve yaşlı vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için mücadele ettik, Ülkemizin demokratikleşmesi için mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Emekli vatandaşlarımızın açlığa mahkûm edilmesine karşı çıktık. Hak- hukuk ve Adalet için haykırdık, haykırmaya devam edeceğiz. İstedik ki. Yokluğa, yoksulluğa karşı çıkalım. Yüreğimizin yettiği yaşamımızın ulaştığı yere kadar yine de karşı çıkacağız.” diye konuştu.

Açıklamasında hükümetin emeklilere vereceği 5 bin lira ikramiyeyi eleştiren Aydın, “Açlıkla, yoksullukla uğraşırken hükümet, güya emeklileri sevindirme adına emeklilerin bir bölümüne, çalışan emeklileri dışında tutarak, Kasım ayı içinde bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira verileceği açıklaması hem adaletsizliktir hem de emeklilerin yoksulluğuna çare olması mümkün değildir. Hükümet çalışmayan Emeklilere vereceği 5 bin liralık parayı, çalışanların cebinden vergi olarak alacak çalışmayan emeklilerimize ikramiye olarak verecek. Bu pervasız uygulama, emeklilerin yeterince örgütlenememiş olmasının da bir sonucudur. Oysa yeterince örgütlü emekli topluluğu olsaydık, emeklilerin bu şekilde onuruyla oynayamazlardı. İktidara bu alanlardan bir kez daha sesleniyoruz. Emeklilerle oynamayın. Seçimlere endekslenmiş sadaka verme anlayışınızdan vazgeçin.” ifadelerini kullandı.

“Her vatandaşın iyi yaşama hakkı vardır. İyi yaşamak için demokratik ve barışçıl olmak kaydıyla her vatandaşın örgütlü veya örgütsüz mücadele etme hakkı vardır.” diyen Aydın, açıklamasında şunları da kaydetti:

“Şu an Türkiye’de emeklilerin bırakalım iyi yaşadığımızı, bırakalım yoksul olduğumuzu, açlık sınırı altında sürünüyoruz. Bu ayıp iktidarındır. Bir Dava açılacaksa adres bellidir. O adresin emekli sendikaları olmadığı kesindir.

Bizim kapatılmamız için hukuka dolanan yargıya, yargıçlara seslenmek istiyoruz: Anayasanın 90. Maddesi açıktır. İmzacısı olunan uluslararası sözleşmelerin iç hukukta düzenlenmemiş olması veya çelişmesi durumunda, uluslararası sözleşmeler esas alınır. Türkiye Uluslararası sözleşmelerin ilgili maddelerinde herkesin sendika kurabileceği maddelerine imza atmıştır.

Kanunlar anayasanın üstünde olmadığı kesindir. O halde yargı anayasanın 90. maddesini uygulayıp, kapatma davasını ret etmelidir. Çünkü bu dava hukuki değil siyasidir. Hakimlerin baskılara direnmesini bekliyoruz.

Bu Ülkede demokratikleşmeden, sivil anayasadan bahsedenlerin önce anayasayı uygulamaları gerekir.

Tüm Emeklilerin Sendikasını kapatmak anayasaya aykırıdır. Kapatırsanız itirazlarımızı yapacağız. İtirazlarımız, iç hukukta karşılık bulmazsa, anayasa mahkemesine, o da olmazsa AHİM e kadar gideceğiz. Yine olmazsa sendikamızı yeniden kuracağız.

Biliyoruz ki; vazgeçildiğinde kaybedilir. Biz asla vazgeçmeyeceğiz.

Her şeye rağmen Ankara’da hakimler var demek istiyoruz. 17 Ekim’de yargının sendikamız lehine karar vererek kapatma davasını ret etmesini bekliyoruz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdılar. – Tahsin Atasert