Sarp Sınır Kapısı Türkiye’de yolcu geçişlerinde 3. araç geçişlerinde 4. Sırada

tarafından
55
Sarp Sınır Kapısı Türkiye’de yolcu geçişlerinde 3. araç geçişlerinde 4. Sırada
Bu haber 83 kez okundu.

 

Sarp Sınır Kapısı Türkiye’de yolcu geçişlerinde üçüncü, araç geçişlerinde dördüncü sırada.

Sınır kapısı vizesiz ve kimlikle geçişlerin yapılabilmesi nedeniyle vatandaşların yurt dışı gezileri için en çok tercih ettiği kapılar arasında yer alıyor.

2023 yılında 8 milyon 601 bin 120 yolcunun kullandığı Habur ile 8 milyon 26 bin 457 kişinin geçiş yaptığı Kapıkule’den sonra en fazla yolcu geçişinin yaşandığı üçün kara hudut kapısı olan Sarp’ta 3 milyon 89 bin 988 yolcu Türkiye’ye giriş yaparken, 3 milyon 171 bin 301 yolcu da yurt dışına çıktı.

Yolcu geçiş sayıları bir 2022 ye oranla yüzde 23, 71 artış gösterirken geçiş yapanların 2 milyon 574 bin 484’ünü Türk vatandaşları, 3 milyon 686 bin 805’ini de yabancı uyruklu vatandaşlar oluşturdu.

Sınır kapısını en fazla kullanan yabancı ülke vatandaşları arasında Gürcüler 1’nci, Ukraynalılar 2’inci, Türkmenistanlılar 3’üncü sırada yer aldı.

Araç geçişlerinde de artış sürüyor

Sarp Sınır Kapısı’ndan geçen yıl 370 bin 647 giriş, 438 bin 147 çıkış olmak üzere toplam 808 bin 794 araç geçiş yaparken araç geçişlerindeki artış 2022’ye oranla yüzde 11 oldu.

Söz konusu araç geçişlerin 388 bin 496’ini de kamyon-tırlar, 37 bin 229’unu otobüsler ve 382 bin 69’unu da otomobiller oluşturdu.

Araç geçişlerinde Kapıkule 2 milyon 5 bin 322 ile ilk sırada, Habur 831 bin 881 geçişle ikinci, İpsala 645 bin 831 geçişle üçüncü, Sarp Sınır Kapısı da 383 bin 69 geçişle dördüncü sırada yer aldı.

Sarp’ta 2023 yılda günlük ortalama yolcu geçişleri 17 bin 154, araç geçişleri de 3 bin 231 olarak kayıtlara geçti.

“Sarp Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan en önemli sınır kapısı”

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Demircioğlu, Sarp’ın Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan en önemli sınır kapısı olduğunu söyledi.

Sarp Sınır Kapısı nedeniyle bölgenin önemli bir lojistik merkezi haline geldiğini kaydeden Demircioğlu, tır yoğunluğunun da her geçen gün daha çok arttığını dile getirdi.

Sahil kenti olması ve coğrafi özellikleri nedeniyle Sarp Sınır Kapısı’nın bölgedeki diğer kapılara göre daha avantajlı olduğunu ve bu nedenle daha çok tercih edildiğini anlatan Demircioğlu, “Rusya-Ukrayna savaşı sonrası da uluslararası plakalara sahip nakliye sektörünün temsilcileri de bu kapıyı kullanıyor. Kapıdan geçen tırların yüzde 65’i uluslararası plakalara sahip. Yüzde 35’i Türk plakalara ait. Bunun sebeplerinin başında ihracattaki artışla Rusya-Ukrayna savaşı geliyor” dedi.

Bu yoğunluğun beraberinde ticaret hacmini de beraberinde getirdiğini kaydeden Demircioğlu, “2022 de 900 milyon civarında olan ihracat rakamımız 2023 yıl sonu itibariyle 1 milyar 345 milyon olmuş. Yaklaşık yüzde 35 oranında ihracatta bir artış var. Öngörümüzde bu rakamların daha da yukarıları çıkacağı” dedi.

Sınır bölgesinde bavul ticareti olarak adlandırılan ticaretin mikro anlamda bölge ekonomisine hareketlilik getirdiğini vurgulayan Demirci, turistlerden Türkiye’ye yönelik tekstil ve gıda konusunda bir talep olduğunu kaydederek “Kemalpaşa tekstil ticaretinin yoğunluğuyla tekstil şehrini görünümünü almış durumda. Bizde bunu halka istihdam olarak yansıtmanın gayreti içindeyiz. İlçeye tekstil atölyeleri konuşlandırarak kadın istihdamını artıracak çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Sarp Sınır Kapısı’ndaki yolcu yoğunluğunu da vize ve pasaporta ihtiyaç duyulmadan geçişlerin kimlikle yapılabilmesine bağlayan Demircioğlu, “İnsanlar tatil günlerini değişik yerlerde geçirmek düşüncesiyle sosyal yapısı ve geçiş kolaylığını fırsat bilerek yurt dışı olarak Gürcistan’ı ve özelliklede Batum’u tercih ediyor. İnsanlar kültürel farklılıkları görmek istiyorlar. Bu zaman zaman aşırı yoğunluğa yeden oluyor. Bunu en son yıl başı akşama yaşadık. Aşırı bir yoğunluk vardı” diye konuştu.

Demircioğlu, Hopa ve Kemalpaşa’nın turizm teşvik bölgesine dahil edilmesi durumunda bölgedeki sınır hareketliliğinden daha çok ekonomik gelir elde edilebileceğini aktardı. – Hopa TSO