Op. Dr. Gazioğlu “BEL FITIĞI NEDİR, BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?” Hakkında Bilgi Verdi

tarafından
652
Op. Dr. Gazioğlu “BEL FITIĞI NEDİR, BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?” Hakkında Bilgi Verdi
Bu haber 1.257 kez okundu.

 

Özel ŞAR Hospıtal Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Gürkan GAZİOĞLU “BEL FITIĞI NEDİR, BELİRTİ VE BULGULARI NELERDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?” Hakkında Bilgi Verdi.

            Op. Dr. Gazioğlu verdiği bilgilendirmelerde; “Belimiz vücut ağırlığını en çoğunu taşıyan 5 adet omur ve bunların arasında yastıkçıklardan oluşan bir yapıdır. Bu yapının aşırı yüklenme veya ani ters hareket sonrası kuvvet dağılımının değişmesi sonucunda yırtılıp omurlar arasında yerleşmiş bulunan siniri sıkıştırması ile bel fıtığı meydana gelir. Sinirin sıkışması neticesinde şiddetli bel ve bacağa yayılan ağrı ortaya çıkar.  Sıklıkla 30-70 yaş grubunda ortaya çıkıp toplumumuzda yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bel hareketleri kısıtlı ve ağrılıdır. Bel kaslarının kasılması sonucu belde düzleşme meydana gelir. Basıya uğrayan sinire bağlı olarak yapılan germe testleri pozitif sonuç verir. Genellikle öykü, fizik muayene bel fıtığı tanısı için önemli bilgiler verir. Kesin tanı için MRG, gerektiğinde EMG önemli tetkiklerdir.

Bel fıtığı için ağır kaldırma, itme, titreşimli aletlerle çalışma, şişmanlık, duruş bozuklukları, hamilelik, hareketsiz yaşam tarzı, sigara içimi önemli risk faktörleridir. Bel fıtığı tanısı konulmuş hastalarda medikal tedavi çoğunlukla iyileşme sağlar. Bunun için hastalara istirahat ile birlikte NSAİ ilaçlar dediğimiz analjezik ve miyorelaksanlar verilerek bu bölgedeki inflamasyon ve ödemi azaltıp kas spazmını engelleyerek belirli bir rahatlama sağlanır. Bunların yeterli olmadığı durumlarda epidural transforaminal dediğimiz bel bölgesinden lokal olarak steroid enjeksiyonları da yapılabilir. Bu uygulamanın etkisi kısa süreli olmakta ve daha çok bel ağrısına yönelik rahatlama sağlamakla birlikte fıtık üzerine etkinliği çok yüksek değildir.

Bel fıtığının cerrahi tedavisi, bacakta veya ayakta ilerleyici kuvvet kayıpları, bacak arasında uyuşukluk, gaita ve idrar tutamama ile birlikte giden durumların varlığında kaçınılmazdır. Bunun dışında hastanın medikal tedaviye yeterince cevap vermemesi, pozitif muayene bulgularının olması ( pozitif düz bacak kaldırma, sıkışan sinir basısına bağlı uyuşukluk ve kuvvetsizlik ) durumunda hasta için kar/zarar ilişkisi içinde değerlendirilerek cerrahi tedaviye karar verilmelidir. Cerrahi tedavinin diğer tedavilere olan en büyük üstünlüğü erken dönemle hızlı bir şekilde hastanın ağrısının geçmesi ve yaşam kalitesinin artmasıdır.  Cerrahide mikroskop ile 2cm’lik bel bölgesindeki kesi ile fıtığın çıkarılması günümüzde en yaygın, komplikasyonu en az ve güvenilir yöntemdir” diye beyanda bulundu. – Bülent Atasert