Mera Sorunları Artvin İl Genel Meclis Gündemine Taşındı

tarafından
84
Mera Sorunları Artvin İl Genel Meclis Gündemine Taşındı
Bu haber 156 kez okundu.

 

Artvin genelinde hayvan otlatma ve barınma kullanımı mera sorunları Artvin İl Genel Meclis gündemine taşındı.

Artvin’in en önemli sorunları arasında yer alan hayvan otlatma alanlarının kullanımı problemi henüz çözülemedi.

Artvin iline yasadışı yollarla getirilerek buradaki meralarda  hayvanların otlatılması tespit edildiği takdirde cezai işlem uygulanıyor.

Söz konusu kanun gereği sadece şehir dışından değil Artvin’de bulunan hayvanların başkasının merasında otlatılması şikayet durumunda cezaya tabi tutuluyor.

Bu konuyu İl Genel Meclisi gündemine taşıyan meclis üyeleri, mera sorununun çözüme kavuşmasını talep etti.

Oy birliği ile meclis gündemine alınan önerge Tarım Komisyonuna havale edildi.

Konu ile ilgili meclis toplantısında söz alarak konuşma yapan CHP Ardanuç İl Genel Meclisi Üyesi Talip Işık, mera sorunu yüzünden kentte hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.

Işık yaptığı konuşmada şu açıklamalarda bulundu:

“Iğdır’dan bizim yaylalara otlak için hayvanlar getiriliyordu. Daha doğrusu bizim buradan birileri 6 ay önceden hayvanları üzerlerine alıyordu. Yazın da gelip bizim meralarımızda bu insanlar hayvanlarını otlatıyordu. Tabi bizimkiler de belli miktar para alıyordu kışın da hayvanları sattık diyorlardı. İki il arasında anlaşmaya varıldı Iğdırlıların gelmesi yasak oldu. Diğer bir husus da Artvin için de geçerlilik kazandı. Bir köye aynı köyden veya başka köyden çoban tuttuğunda kendi bir başkası benim çayırımda otlatamazsın diyor. Çoban da hayvanı götüremeyeceksem neden çoban olayım diyor. Bu sefer de çoban sorunu başlıyor. Köylerimizde genç kimse kalmadı, hayvan sayısı düştü et fiyatları arttı. Bu mera komisyonunun il tarım komisyonu ile görüşüp bu hükümleri değil de kendi ilçemizde yeni uygulama zorundadırlar. Çünkü bazı köylerde şikâyet edildiği takdirde il ve ilçe tarım müdürlükleri cezai müeyyide uyguluyor. Aynı zamanda meradan çıkarıyor. Böyle olunca da o köylerde kimse kalmaz, hayvancılık yapılmaz. Bu duruma biran önce çözüm bulmamız gerekiyor. Yoksa bizim meralarımızda başkaları hayvanlarını otlatacak biz de yararlanamayacağız” diye beyan ettiler. Gökhan Özçelik