KILIÇKAYA GÖLETİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

tarafından
135
KILIÇKAYA GÖLETİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Bu haber 208 kez okundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahası olan Artvin İlinde son yıllarda yağışların düzensiz, dengesiz ve yetersiz olması nedeni ile oluşan kuraklıklar neticesinde tarımsal sulamalarda su kaynaklarından gelen suyun günlük su ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olması, yöre halkında suyun depolanarak yıl boyunca ihtiyaçlarını giderme yönünde talepler oluşturmaktadır. Ayrıca toprak kanallar vasıtası ile uzun mesafelerden getirilen suyun, taşınım esnasında büyük oranda kayıp yaşanması ve sulamanın salma sulama olarak yapılması nedeni ile kuraklıkla mücadelede modern sulamalara geçilmesi önem arz etmektedir.

Bu bağlamda kuraklık yaşanan köylerden gelen talepler doğrultusunda suyun yıl boyunca depolanması amacı ile göletler, yeraltı depolamaları ve suni depolama tesisleri geliştirilmektedir.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta yaptığı yazılı açıklamada ,’Bugüne kadar Bölge Müdürlüğümüzce sulama yapılmasına yönelik olarak 19 adet yerleşim yerinde etüt çalışması yapılmış ve toplamda 59.070 dekar tarım arazisinde modern sulama yapmasına yönelik planlama ve proje çalışmalarını tamamlamıştır.’

Bu projelerden Artvin Yusufeli Kılıçkaya Göleti ve Sulaması İnşaatında çalışmalar devam etmektedir.

Kılıçkaya Göletinin temelden yüksekliği 46,75 m olup, 88.000 m³ su depolanacaktır. Depolanan bu su ile cazibeli olarak 990 dekar tarım arazisi sulanacaktır.

Kılıçkaya Göleti inşaatında gövde aksına denk gelen İl Özel İdaresi yolunun relökasyonu yapılmıştır. Kondüvi ve batardo imalatları tamamlanmıştır. Gövde dolgusu devam etmektedir. Dolusavak kazısı devam etmektedir. 2600 m boru döşenmiştir.

İşin fiziksel gerçekleşmesi % 60 seviyesindedir. – DSİ