Kibar, “Bölümümüz gerçekten gençlere hitap edebilecek bir bölüm”

tarafından
148
Kibar, “Bölümümüz gerçekten gençlere hitap edebilecek bir bölüm”
Bu haber 249 kez okundu.

 

Artvin Çoruh Üniversitesi Artvin Meslek Yüksekokulu Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kibar, “Bölümümüz gerçekten gençlere hitap edebilecek bir bölüm”dür dedi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Artvin Meslek Yüksekokulu Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kibar, Avcılık ve Yaban Hayatı hakkında basın mensuplarına ve öğrenciler için bilgiler verdi.

Prof. Dr. Murat Kibar, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümünden mezun olan öğrencilerin Orman Muhafaza Memuru olarak Tarım ve Orman Bakanlığına atamalarının yapılmakta olduğunu ve son günlerde haberlerde, internette yaygın duyulan “Yeşil Vatanın Koruyucuları” olarak görev yapmakta olduklarını söyleyerek, “Bugünlerde yaşadığımız orman yangınlarının bir an önce sönmesi ülkemizin daha fazla zarar görmemesi için doğada bulunuyoruz. Ülkemiz ve ilgili personeller gerekli çalışmalar ile orman yangınlarını bitirecek, inşallah sağlıklı bir şekilde yeşil vatanımız yaşamaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bölümden mezun olan öğrencilerin 2 yıllık mezuniyet diplomalarını aldıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nda, Orman Muhafaza Memuru olarak görev yapmaya başlamakta olduklarını belirten Kibar, “Doluluk oranları iyi olan bölümümüz öğrencilerimiz mezun olduğunda iyi ve yüksek oranlarda iş bulma imkanlarına kavuşabilmektedirler. Öğrencilerimizin özel sektörde de iş bulma imkanları da olmaktadır” dedi.

Uygulamalı derslerin 2 alanda da devam ettiğini, teorik derslerin sayı olarak daha fazla ama pratik yapılan derslerin öğrencilerin hayata alışması, meslek alanlarında yeterli bilgili, tecrübeli bir eleman olarak çalışabilmesi için önem taşıdığını kaydeden Kibar, “Örnek verecek olursak ben de verdiğim derslerde uygulama saatlerinde öğrencilerimizi sahaya çıkararak anlattığımız dersleri, onların pratik yaparak, yaşayarak öğrenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu şekilde bölümümüzde pratik derslerimiz devam etmekte ve öğrencilerimiz olabildiğince hazır bir şekilde meslek hayatına hazırlanmaktadırlar.

Benim öğrencilerime en başta söylediğim şey; bu bölümü en güzel okunabilecek üniversitede okuyorsunuz diyorum. Çünkü doğanın içerisinde okuyorsunuz. Bölümümüz Seyitler kampüsünde, kampüse çıktığımızda bile doğa ile baş başa olabilmek, yaban hayatı ormanlar, ağaçlar, yaban hayvanları okul dışına adım attığımızda bile doğanın içerisinde ve derslerimizin konusunu pratik olarak anlatabilecek bir ortamda yaşıyoruz. Bazı şehir dışından gelen arkadaşlarımız bir ay, iki ay gibi bir süreç içerisinde alışma süresi geçirdikten sonra bunun değerini anlıyorlar ve burayı, buradaki bölümü çok severek okuyorlar. Benim şehir dışından gelen arkadaşlara söylediğim şey Hopa – Artvin tarafına giderken dolmuşta oturduğunuzda doğayı, yapan hayvanlarını gözlemleyebilirsiniz diyorum. Dolmuşta müzik dinlemeyin veya içeriye bakmayın gözünüz hep dışarıda olsun Artvin Hopa arasındaki çöplükler var hepiniz bilirsiniz tabii ki doğa anlamında kötü ama oraya toplanan yaban hayvanları bize çok iyi bir pratik ve gözlem yapma imkanı sağlıyor. Ben özellikle belirtiyorum dolmuşla giderken kesinlikle bu gözlemi kaçırmayın orada belki de özel olarak gitseniz göremeyeceğiniz pek çok hayvanı, pek çok çeşidi görebilirsiniz. Sonrasında bakıyorum tatile gidip tekrar 2 deneme gelen arkadaşlarımız “Evet hocam biz gördük” diyorlar, fotoğraf video çekiyorlar bana gönderip bu hangi kuş, bu hangi hayvan diye bu şekilde doğanın içinde pratik çalışmanın içerisinde eğitimlerini devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.

“Bölüme olan talep yıldan yıla artıyor”

Kibar, “Bölüme olan talep yıldan yıla artmış şekilde devam ediyor. Bu bölümü olan talep her zaman en yüksek seviyede ve şu anda aynı yükseklikte devam ediyor herhangi bir sorun yok. Her sene doluluk oranımız %100 oluyor. 30 civarında kontör canımız var bazen 1,2 ekleme ve çıkarma ile devam ediyor ama 30 olarak her sene bizim öğrencimiz mutlaka doluyor. Hem yerleşirken talep ve rehavet veriyor hem de bitirme adına. Benim öğrencilerime verdiğim tavsiyelerden bir tanesi, artık bu sene 1 sınıfa bir şekilde başladınız lütfen diyorum 2 sınıfı da okuyunuz başka bir fakülteye veya bölüme geçme imkanı sağlarsanız, 2. sene diploma aldıktan sonra bu süreçte uğraşın diyorum. Dikey geçiş sınavları var fakültelere geçme imkanları var, 4 yıllık bölümlere geçme imkanları var bunları hep bilgilendiriyoruz biz öğrencilerimize ve hepsi de çok büyük ilgi gösteriyor. Bakıyorum “evet hocam 2 seneyi de okuyalım sonrasında daha başka planlamalar yaparız” diye bana olumlu dönüşler geliyor öğrencilerimden” diye ifade etti.

“En fazla geçilen bölüm orman fakültesi”

Öğrencilerin, 4 yıllığa geçme imkanları olduğunu, dikey geçiş ile herhangi bir 4 yıllık bölüme geçip hem geçtiği 4 yıllık ana dalı okuyabileceklerini hem de onunla ilgili yan dallar yapabileceklerini kaydeden Kibar, “YÖK’ün son zamanlarda aldığı yeni bir karar var, yan dal ve ek dallarda okuma ve eğitim almayı kolaylaştıran önlemler alınıyor, bu konuda hepsinin önünde avantajlar var öğrencilerimizin.

Bizim bölümden en fazla geçilen bölüm Orman Fakültesi. Orman Fakültesinin de Orman Mühendisliği bölümü var, orman endüstri mühendisliği bölümü var. Bunlardan hangisine ilgi duyuyorsa onlara geçebiliyorlar. 2 yıllık diplomayı meslek yüksek okulundan alıyorlar sonrasında fakülteye geçtiklerinde 2 yıl süresince okuduğu denkliği olan dersler sayılıyor, dolayısıyla bu şekilde dikey geçiş ile fakülteye geçen öğrencilerimiz 4 yıl boyunca bir daha orayı okumak zorunda kalmıyorlar. 2 yıl okuduğu dersleri saydırdıkları zaman başarılarına göre iki buçuk yıl, üç yıl, üç buçuk yıl gibi bir süre içerisinde bitirmeleri mümkün” diye aktardı.

Kibar, “Bölümümüz gerçekten gençlere hitap edebilecek, mezun olduklarında iş bulmaları kolay olabilecek, doğayı, tabiatı, hayvanları seviyorlarsa, sevdikleri işi yaparak mutlu bir iş hayatı yaşayabilecekleri bir bölüm. Bu bölümü okuyabilecekleri en güzel yer Artvin, ilgi duyan öğrencilerimizin hepsini bekliyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında “Öğrencilerime derste anlattığım bir şeyi söyleyerek son vermek isterim” diyen Kibar şunları kaydetti:
“Yeşil vatanı beklerken sınırda güvenliğimizi sağlayan polisimizin, askerimizin görevinden hiçbir farkı yok. Aynı kutsallık ile aynı önem ile ormanlarımız, yaban hayatlarımız hepsi ülkemizin bir zenginliği, bir değeri. Nasıl sınırda bizleri koruyan güvenlik güçlerimiz çok kutsal çok güzel bir görev yapıyorlarsa bu bölümden mezun olup, yeşil vatan için çalışacak arkadaşlarımız da aynı değerde görev yapacaklar. Hepsini dört gözle bekliyoruz, hepsine şimdiden hoş geldin diyor başarılar diliyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı. – Fatma Küçük Atasert