Karçal Dergisinin Ekim 2023 Özel Sayısı Çıktı

tarafından
45
Karçal Dergisinin Ekim 2023 Özel Sayısı Çıktı
Bu haber 75 kez okundu.

 

Karçal Dergisi, Cumhuriyetin 100. Yılına ait Ekim 2023 özel sayısı çıktı.

Borçka Belediyesi tarafından Artvin’in coğrafyasını, tarih ve kültürünü ayrıntılı bir şekilde insanlara aktarabilmek ve kayıt altına almak için Karçal Dergisi vatandaşlar ile buluşmaya devam ediyor.

Cumhuriyetimizin 100. Yılına ait Ekim 2023 özel sayı çıkaran Karçal Dergisi, “Artvin Çevre ve Ekoloji” başlığı ile ilginç ve dikkat çekici yazılar kaleme alındı.

Dünya’da yaşam alanlarının katledilmesi, yaşam alanlarının kalitesizliği ve çevresel birçok konunun ele alındığını aktaran Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Cumhuriyetin 100. Yılında nitelikli ikinci yüzyılı yaşamanın yollarını aradıklarını söyledi.

İnsan yaşamı ve doğanın canlı kalabilmesini Artvin üzerinden değerlendirerek özel sayı çıkarttıklarını ifade eden Orhan “Cumhuriyetin ikinci yüzyılında özellikle çevre ve ekolojinin ne kadar önemli olduğunu insan yaşamı değil sadece doğada yaşayan bütün canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için bunların ne kadar önemli olduğunu Artvin üzerinden değerlendirmeye kalkıştık. Prof. Dr. İbrahim Özden Kabaoğlu bu anlamda bize inanılmaz katkılar sundu. Anayasa, ekosistem ve Artvin üzerine konuştuk” dedi.

İnsanların bilinçlenmesini önemseyerek birçok çevresel olaylardan bahsedildiğini belirten Orhan “İkinci yüzyılda Artvin’in geleceği ile ilgili bir yol haritası koyduk. İnsanların bilinçlenmesi ve okumasını önemsedik. 100 yıla yakışır bir şey olsun dedik ve insan yaşamı ve doğada yaşamın ne kadar değerli olduğunu, yaşam alanlarının yok olması ile nereye doğru gittiğini biraz farkına varmamız gerekiyor. Orman katliamları, derelerin üzerinde yapılan HES projeleri ki şunu da belirtmek isterim evet yapılabilir enerjiye de ihtiyacımız var ama bunları da hoyrat bir şekilde kullanmamak gerekiyor. Artvin denilince çünkü doğa, orman, madenler ve HES projeleri birçok alanda Artvin kuşatmış durumda. Bunu biraz gündemde tutulması gerekiyordu, anayasal anlamda da nasıl desteklediğini anlatmak gerekiyordu” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyetin 100. Yılına özel çıkarılan dergide ele alınan konu başlıkları şu şekilde; İbrahim Özden Kabaoğlu ile Anayasa Ekosistem ve Artvin. Evren Uzunkaya’dan Artvin ilinde çay ziraati ve çevreye etkileri. Fatih Meydan’dan doğası kültürü ve kırsal turizmiyle Bazgiret Köyü. Hakan Tekin’den Artvin’de madenciliğin ekolojik ve sosyal etkileri. Ümit Orcan’dan Artvin’in geleneksel ürünleri “ coğrafi işaret” olarak tescilleniyor adlı yazısı.

Karçal Dergisinin özel sayısını temin etmek isteyen vatandaşların Borçka’da; Belediye, Yoyo Kafe ve Kooperatiflerden, Hopa’da öğretmenlerden, Artvin’de ise Patika Kitapevinden ulaşabileceklerini belirtti. – Fatma Küçük Atasert