Artvin’de “Hafız Kal” isimli ödüllü yarışma düzenlenecek

tarafından
70
Artvin’de “Hafız Kal” isimli ödüllü yarışma düzenlenecek
Bu haber 137 kez okundu.

 

Artvin İl Müftü Vekili Berat Karali, daha önce hafızlık yapmış, farklı sebeplerle hıfzını zayıflatmış vatandaşların hafızlıklarını pekiştirmelerine yardımcı olmak amacıyla “Hafız Kal” isimli ödüllü yarışma düzenleyeceklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu tarafından, hafızlığın korunmasına katkı sunmak; daha önce hafızlık yapmış, farklı sebeplerle hıfzını zayıflatmış vatandaşların hafızlıklarını pekiştirmelerine yardımcı olmak amacıyla, Diyanet İşleri Başkanlığında çalışmayan ve çalışmamış olan vatandaşlara yönelik hafızlık yarışması düzenlenecek.

Yarışma hakkında açıklamalarda bulunan İl Müftü Vekili Berat Karali, 1 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında alınacak olan başvurularda hafızlık belgesi şartı aranmadığını kaydetti.

Yarışmada, 5 cüz, 15 veya 30 cüz olarak üç kategorinin olduğunu ifade eden Karali, il birinciliğinden sonra bölge birinciliği ve ardından Türkiye finali yapılacağını dile getirdi.

30 cüzde Bölge birincisine 1, Türkiye birincisine 5 tam altın verileceğini aktaran Karali, açıklamasında şunları söyledi: “Değerlendirme; ilgili kurullarca hıfzı kontrol, eda-seda ve tecvit üzerinden yapılacaktır. Yarışmaya; merkez ilçe, ilçe bazında başlanacak ve yarışmaya katılım şartlarına sahip istekli tüm vatandaşlarımızın katılımı sağlanacaktır. Merkez ilçe ve ilçe birincileri belirlendikten sonra bunlar arasında il merkezinde yapılacak yarışma sonucunda bölge yarışmasında ili temsil edecek olan il birincisi tespit edilecektir. İl birincilerinin katılacağı bölge finallerinde ise Türkiye final yarışmasında bölgeyi temsil edecek bölge birincisi belirlenecektir. Merkez İlçe, ilçe, il, bölge ve final yarışmalarında daha çok katılımın sağlanması amacıyla halkın katılımının yoğun olduğu mekanlar ve saatler tercih edilecektir. Yarışma sırası ve hazırlanan soru zarfları kura ile belirlenecektir. Her adaya üç soru sorulacaktır. Yarışmacıya her soru için beşer dakikalık süre tanınacaktır. Birinci soru sayfa başından olacaktır. 2. ve 3. soru sayfa geçişli olacaktır. Yarışmacı okuyuşlarda hadr veya tedvir usullerinden birini seçebilecektir. Hıfzda her soru 20 puan, Tecvid ve meharic-i huruf 30 puan, Eda-sada 10 puandır. Yarışmacı takılırsa geriden almasına iki defa imkân verilecektir. Birinci uyarıda okuyabilirse bir (1) puan, ikinci uyarıda okuyabilirse bir (1) puan daha düşülecektir. Yarışmacı takılır ve kurul tarafından hatırlatma (fetih) yapılınca devam edebilirse üç (3) puan daha düşülecektir. Yarışmacıya 3 hatırlatma (fetih) yapılırsa soru iptal edilir. O sorudan puan alamaz. Yarışmacı hezreme şeklinde (aşırı süratli) veya her bir soru için tanınan beşer dakikalık süreyi aşarak çok ağır okursa toplamda 5 puan düşülecektir.  Yarışmacı yanlış okuduğunu fark edip (uyarı yapılmadan) kendisi hemen düzeltme yaparsa çeyrek (0,25) puan düşülecektir. Her tecvit ve meharic-i huruf, sıfatı huruf, vakıf ve ibtida hatasından yarım (0,5) puan düşülecektir. Puanlamada eda-sada yönünden değerlendirme, Seçici Kurul Üyelerinin takdirine bırakılmıştır. Yarışmacıların puanı, yarışma Seçici Kurul Üyeleri tarafından verilen puanların aritmetik ortalamasıdır. Eşitlik olması halinde sırasıyla not baremindeki değerlendirmeye esas olan hususlardaki puanlara bakılarak komisyonca takdir kullanılır.”

Kaybedeni olmayan yarışma olduğunu hatırlatan Karali, İl, İlçe ve Merkez İlçe yarışmalarında başarılı olan vatandaşlara teşvik ödülleri verileceğini, Türkiye finaline katılıp dereceye giremeyen yarışmacılara da kategorisine göre, yarım, çeyrek ve gram altın ödül verileceğini hatırlattı. – Tahsin Atasert