Artvin Milletvekili Bayraktutan, Arhavi’deki HES projelerini meclis gündemine taşıdı

tarafından
127
Artvin Milletvekili Bayraktutan, Arhavi’deki HES projelerini meclis gündemine taşıdı
Bu haber 196 kez okundu.

 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Arhavi’deki HES projelerini meclis gündemine taşıdı.

Artvin’in Arhavi İlçesine bağlı Çifteköprü’de “Çamlıca 1 Hes” Bilgilendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Arhavi’de gerçekleştirilen projeleri TBMM açılır açılmaz parlamento gündemine taşıyacağını dile getiren CHP’li Bayraktutan, ilk Meclis Araştırma Önergesini bu konuya ilişkin verdi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan konuya ilişkin yaptığı konuşmada “Arhavi’de tabiatın, çevrenin ve tarihsel mirasımızın korunması adına bölge insanımız büyük mücadeleler ortaya koyuyor. Çevrenin tahrip edilmesine, doğanın katledilmesine karşı olan halkımızın sesine kulak verilerek ivedilikle bu doğa katliamlarına son verilmesi gerekmektedir. Meclis açılır açılmaz Arhavi İlçesindeki doğa katliamının araştırılması, uygulanmakta olan politikalar çerçevesinde inşa edilmekte olan HES’lerin gerek planlanmasına ilişkin sorunlar, gerekse inşaat ve işletme aşamalarında doğaya verdikleri zararların tespiti ve gerekli önlemlerin alınması adına yerinde inceleme başlatılması amacıyla hazırlamış olduğumuz Meclis Araştırma Önergesini 35 Milletvekili arkadaşımızın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunduk. Bölge halkının talepleri dikkate alınarak bu doğa katliamlarına son verilene kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bayraktutan, araştırma önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye ve içinde bulunduğu bölgenin, ekosistem bütünlüğü ile biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla 2023’e kadar tüm korunan alanların ülke yüz ölçümünün yüzde 17’sine ulaştırılması hedefiyle “Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’nde yeniden değerlendirilmesi yapılamayan veya proje sonrası İl Müdürlükleri tarafından Bakanlığa iletilen korunması gerekli görülen alanlar, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yeniden gündeme almış, Mart 2020’de Türkiye’de 86 yerin doğal sit alanı olarak tescilleneceğini duyurmuştur. İlgili bölgelerin içerisinde Artvin ili Arhavi ilçesindeki Durguna ve Kamilet Vadileri de bulunmaktadır.

Ancak bu doğa harikası bölgede bulunan hidroelektrik santrallerinin bölgenin ekolojik dengesini bozduğu,  dere yataklarından akan suyun HES adına yapılan çalışmalar neticesinde kirlendiği, doğanın tahrip edildiği görüntüler yazılı ve sözlü basında defalarca gündem olmuştur.

Artvin İli Arhavi İlçesi SAKA1-2 Regülatörü ve HES, Çamlıca 1-A Regülatörü ve HES ve taş ocaklarıyla gündemde olan bölgede son olarak Durguna Vadisi’nde yapılacak yeni HES projesini Artvin halkında infial yaratmıştır.

Doğası, deresi, insanı, kültürüyle birlikte ülkemizin en güzide noktalarından biri olan bölgedeki HES projeleri, maden ve taş ocağı çalışmalarıyla halihazırda mücadele içerisinde olan bölge halkı Durguna Vadisi üzerinde yapımı düşünülen HES projesine karşı bilgilendirme toplantıları, basın açıklamaları düzenlemiştir.

Birilerini zenginleştirirken, bölge halkının geleceğini, geçmişini, tarihini, doğasını ellerinden almak, yurtlarını canı pahasına savunmuş, korumuş olan bu insanların hak ettiği bir durum değildir. Bölge Halkının itirazları doğrultusunda, seslerine kulak verilerek doğa armağanı coğrafyada beşeri münasebetlerle elde edilen kazanımların kaybedilmemesi, sosyolojik ve ekolojik kırılmanın önüne geçilmesi adına gerekli düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bu düşünceler doğrultusunda; genel olarak Arhavi İlçesindeki doğa katliamının araştırılması, uygulanmakta olan politikalar çerçevesinde inşa edilmekte olan HES’lerin gerek planlanmasına ilişkin sorunlar, gerekse inşaat ve işletme aşamalarında doğaya verdikleri zararların tespiti ve gerekli önlemlerin alınması adına yerinde inceleme başlatılması amacıyla Anayasanın 98. İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını hususunu arz ve teklif ederim” diye konuşma yaptı. – Tahsin Atasert