Arhavi Ertuğrul Kurdoğlu Fen Lisesi Türkiye Finallerinde İlimizi Temsil Edecek

tarafından
27
Arhavi Ertuğrul Kurdoğlu Fen Lisesi Türkiye Finallerinde İlimizi Temsil Edecek
Bu haber 45 kez okundu.

Erzurum’da bölge birincisi olan Ertuğrul Kurdoğlu Fen Lisesi  Türkiye finallerinde ilimizi temsil edecekler.

Arhavi Ertuğrul Kurdoğlu Fen Lisesi 11. Sınıf öğrencileri Arda Can ve Osman Berke Koç, TÜBİTAK 2204 kapsamında düzenlenen 55. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmasında Yazılım, Görüntü ve Ses Tanıma Teknolojileri alanında hazırladıkları proje ile bölge birincisi oldu.

Okul Müdürü Arif Uzuner, “Yazılım alanında bölge birincisi olan 11. sınıf öğrencilerimiz Arda Can ve Osman Berke Koç ile Danışman Öğretmenimiz Süleyman Sungur’u tebrik eder, Türkiye Finalinde başarılar dilerim” dedi.

Danışman Hocası Bilgisayar Öğretmeni Süleyman Sungur,  Locked-in Sendromlu Hastalar İçin Alternatif İletişim Programı (ALS EYE TRACKER) isimli projeleri ile bölge birinci olarak mayıs ayında yapılacak olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazanan öğrencilerini tebrik ederek, başarılar diledi.

Göz Kaslarıyla Kontrol

Proje hakkında bilgi veren Sungur, “Projemizin adı: “ALS EYE TRACKER“. ALS hastalığı vücutta motor sinir nöronlarının doğru çalışmamasından kaynaklı bir kas hastalığıdır. Locked-in sendromu yani kilitlenme sendromu ise bu hastalığın en ileri seviyesidir. Bu hastalığı olan kişiler konuşamaz, yürüyemez, hareket edemez. Hiçbir kasını kontrol edemezler. Tek kontrol edebildikleri kas ise göz kaslarıdır.” dedi.

Bu hastalığa sahip ünlülerden en bilineninin Stephen Hawking olduğunu ifade eden Sungur, “Hawking’in kullandığı bir cihaz var. Yalnız bu cihaz yavaş çalışan bir cihazdı. Bizim öğrencilerimizin geliştirdiği cihaz ise hem daha hızlı çalışıyor. Hem de konuşmanın dışında hasta WhatsApp’a girebiliyor, oradan iletişim kurabiliyor. Televizyon izleyebiliyor, radyo dinleyebiliyor. Bahsettiğim tüm işlemler göz kaslarıyla kontrol edilmektedir. Göz, iris takipleriyle yapılmaktadır.” diye konuştu.

Beş Farklı Dilde

Projenin beş farklı dilde çalışmakta olduğunu kaydeden Sungur, “Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dillerinde çalışabilmektedir. Bu ülkelerdeki insanlar da projeyi kullanabilmektedir. Projenin bir de sosyal sorumluluk yanı var. Projenin tüm kaynak kodları ücretsiz bir şekilde internette paylaşılmıştır. Dileyen yazılımcılar, kişiler projeyi alıp daha da geliştirebilirler. Projenin böyle bir sosyal sorumluluk alanı da var.” ifadelerini kullandı.

Projenin bir de mobil kısmı olduğunu aktaran Sungur, hasta yakınının hastanın durumunu uzakta olsa dahi izleyebildiğini kaydetti.

Sungur, “Erzurum’da bölge birincisi oldular. Türkiye finallerine çıktılar. Türkiye finallerinde ilimizi temsil edecekler. İnşallah güzel bir sonuç alırlar” şeklinde konuştu. – Fatma Küçük Atasert