Altın Bal Ödülü Alan Macahel Balı Tanıtımı Yapıldı

tarafından
53
Altın Bal Ödülü Alan Macahel Balı Tanıtımı Yapıldı
Bu haber 99 kez okundu.

Valimiz Yılmaz DORUK ve hanımefendi Meral DORUK, kalitesi Dünya çapında tescillenen Macahel Balı’nın tanıtımı ve bal sağımı etkinliğine katıldı.

İlimiz Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde üretilen ‘Macahel Balı; İngiltere’de düzenlenen ve Dünya’nın en kapsamlı bal yarışmalarından olan London International Honey Awards (LIHA) 2023’te “Altın Kalite Ödülü”ne layık görüldü.

Zengin fauna ve florası ile dikkat çeken Macahel bölgesi, Türkiye’de bulunan 10 bin çeşit bitki türünün 2 bin 727 çeşidini bünyesinde barındırıyor.

Koruma altında olan bölgeye has saf Kafkas arı ırkından elde edilen bal, yöre halkının temel geçim kaynakları arasında yer alıyor.

Etkinlikte konuşan Valimiz Yılmaz DORUK, bölgemize has ‘Macahel Balı’nın kalitesinin Dünya çapında tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek; Türkiye ve Artvin için önemli bir gelişme. Bizler zaten bu kalitenin farkındaydık. Ancak sadece bizlerin farkında olması yetmiyor. Tüm Dünya’nın bu faydalı ve doğal üründen haberdar olması için çalışmamız gerekiyordu. Bizlerde Valiliğimiz öncülüğünde planlanan Şehir Markalaşma Projeleri kapsamında Macahel Balı’nın şöhretinin sadece bölgeyle sınırlı kalmaması, tüm Türkiye ve Dünya’ya yayılması üzerine çalışmalar yaptık. Bugün bu çalışmaların meyvesini verdiğini görmek sevindirici. Bu gurur hepimizin.” dedi.

Kaliteli bal üretiminin yanı sıra bölgenin apiterapi içinde oldukça uygun şartlara sahip olduğunu belirten Valimiz Yılmaz DORUK; “ Valiliğimiz öncülüğünde Artvin Çoruh Üniversitemiz ile iş birliği içerisinde bu konuda önemli çalışmalar içerisindeyiz. Taşıdığı eşsiz doğal güzelliklerle Macahel’i apiterapi merkezi haline getirmeye gayret gösteriyoruz” dedi. – Tahsin Atasert