Akademisyen Kaşıkırık, Borçka’da belediye personellerine ve muhtarlara eğitim verdi

tarafından
31
Akademisyen Kaşıkırık, Borçka’da belediye personellerine ve muhtarlara eğitim verdi
Bu haber 54 kez okundu.

Akademisyen Ayşe Kaşıkırık tarafından belediye personellerine ve muhtarlara eğitim verildi.

Borçka Belediyesi ve Yanındayız Derneği işbirliği ile hayata geçirilen ‘Eşit Bir Gelecek Yerelde Başlar’ projesi kapsamında Borçka belediye personeline ve muhtarlara ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme’ eğitimi verildi.

Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı (KAP) Başkanı Ayşe Kaşıkırık, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetiminde doktora yaparken diğer yandan da bilimsel araştırma projelerinde araştırmacı olarak görevler üstleniyor.

Kaşıkırık, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yerel yönetimler, sosyal politikalar, kadın çalışmaları ile uluslararası projelerde akademik ve sivil toplumlarda gönüllü olarak faaliyetler gerçekleştiriyor.

Yanındayız Derneği’nin yürüttüğü uluslararası bir proje olan ‘Eşit bir gelecek yerelden başlar’ projesi ile Türkiye’nin yedi bölgesinden 10 ilçe ve kırsaldaki belediyeler ile eğitimler gerçekleşiyor.

Proje kapsamında Adana Seyhan Belediyesi, Doğu Beyazıt Belediyesi, Muğla Menteşe Belediyesi, İstanbul Bakırköy Belediyesi ve beşinci olarak da Borçka Belediyesine gelen Kaşıkırık, verilen eğitimlerdeki konular hakkında şu sözleri dile getirdi “Cinsiyet eşitliği, cinsiyete duyarlı bütçeleme, yerelde eşitliği kapsayıcılığı nasıl olabileceği, hizmetlerde erişimin artması, yerel eşitlik, yerel kapsayıcılık ve aslında en önemlisi ise kadınların kentsel alanda kent hakkındaki bilgilere daha çok erişebilmesi için neler yapılması gerektiği işleniyor. Belediyelerin politikalarında, hizmetlerinde, uygulamalarında kimsenin dışarıda kalmaması daha ulaşılabilir, erişilebilir olması için neler yapılması gerektiği odağında bir buçuk günlük bir eğitimdi. Belediye personelleri ile dün düzenlenen eğitimde hemen hemen birçok birimden çalışanlar vardı”

“Amacımız bir gün veya bir buçuk gün en az altı saat süren bir belediye çalışanlarına yönelik yerelde cinsiyet eşitliği, cinsiyete planlama programlama, hizmet sunma yani cinsiyet dediğimiz zaman genellikle başka tülü şeylerde algılanabiliyor. Burada dediğimiz kadın erkek eşitliği yani kimsenin geride kalmaması. Baktığınız zaman sokakları, kentleri daha çok erkekler kullanıyor kadınlar evde bakım evi yükü dediğimiz çocuk bakımı, engelli bakımı, yaşlı bakımı evin devamlılığı için sürekli evlerde kalıyor. Dolayısı ile kültür sanat merkezinden, spor salonundan, meslek edindirme kursunda bakıyorsunuz ki daha çok erkekler faydalanıyor. Bu eğitimlerdeki amacımız hizmet sunmada plan ve programlamada kadın erkek eşitliği sağlamak. Ötekileştirmemek, ayrımcılığa uğratmamak insanları.”

“Kadına Şiddetin Önlenmesinde Muhtarların Rolleri”

Eğitimin ikinci gününde Borçka Belediyesi konferans salonunda muhtarlar ile buluşan Kaşıkırık, muhtarların temel düzeydeki toplumsal cinsiyet eşitliği, yerelde kadına şiddet nasıl önlenir, kadına şiddetin önlenmesinde muhtarların rolleri ve sorumlulukları nedir konuları üzerinde interaktif bir şekilde eğitim gerçekleşti.

Muhtarların birçok alana hitap ettiğini söyleyen Kaşıkırık, “Muhtarların aslında kendi mahallelerinde, köylerinde yapabilecekleri çok şey var örneğin kız çocukları okula gidemiyorsa iş arayıp insanlar iş bulamıyorsa ilgili yerlere yönlendirmek gibi konularda ufuk açmaya çalışıyoruz. Yani kadınlar ve erkekler evet anayasaya göre eşit ama aynı haklara fırsatlara ve imkanlara biz kadınlar eşit değiliz, sahip olamıyoruz. Biraz bu ufku biz mahallelerde köylerde nasıl sağlayabiliriz, kadınlara fırsat eşitliğini nasıl yaratabilirizi anlatıyoruz” dedi.

“Artvin Tarihe Geçmiş Potansiyeli Yüksek Bir İl”

2 gün boyunca Borçka’da muhtarlara ve belediye personellerine verilen eğitimlerdeki gözlemlerinden bahseden Kaşıkırık, “sunulan hizmetler genç kadınlara ve yaşlı kadınlara ulaşabiliyor mu?” diyerek şu sözleri dile getirdi “Belediye personeli birçok konuda Artvin özelinde veya Borçka belediyesi için söylüyorum bir çok çalışma yapılmış. Ama tabi ki daha yapılacak çok iş var çünkü gerçekten kadın erkek eşitliğinin sağlanması çok kolay bir şey değil. Bu mevcut ülke koşullarında, dünya koşullarında afet, kriz ve savaş ortasında zaten kadınlar ve çocuklar en az iki üç kat daha fazla etkileniyor. Eğitimde belki şehir merkezinde yoğun bir şekilde eşitsizlik yaşanmadığını ama köylerde mesela kadın ve kız çocuklarının mahrum kalabildiğini, fırsatlara imkanlara veya tesislerden daha az yararlandıklarını konuştuk. Bunu artırmanın yollarını bulmak gerekiyor. Onun dışında kadın kooperatifi açıldığından bahsettiler sosyal tesislerlerden bahsettiler. 7 meclis üyesinden birisi kadın, müdürlerin yaklaşık 3/1 kadın. Bunlar umut verici şeyler ama daha alınacak çok yol var. Belediye içerisinde bu sağlanmış olabilir ama sunulan hizmetler genç kadınlara, yaşlı kadınlara ulaşabiliyor mu? bunlar çok önemli. Kadınlar tek tip değil köydeki kadın ile şehir merkezindeki kadın aynı olanaklara sahip mi biraz bunları iyileştirmek gerekiyor.”

Artvin’in Türkiye’deki ilk kadın belde Belediye Başkanı’nın Yusufeli’nde Sadiye Hanım ile tarihe geçtiğini vurgulayan Kaşıkırık, şuanda Artvin’de 6 kadın muhtarın olduğunu fakat 360’yakın muhtarlığın var olduğuna değindi.

Artvin’in potansiyeli yüksek bir il olduğunu söyleyerek “Artvin genelinde hep şu söylendi ‘bizde kadınlar ile erkekler eşit hatta aynı’ dediler ama biz bunu sözde değil özde de görmek istiyoruz. Artvin çok önemli bir il, Artvin Türkiye’de ilk belde belediye başkanı çıkarmış bir yer. Yusufeli’nde Sadiye Hanım. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı 3 Nisan 1930 tarihinde elde etti ve Türkiye’de ilk kadın belde belediye başkanı Sadiye Hanım oldu. Tarihe geçmiş ve potansiyeli yüksek bir il. Ama şuanda Artvin’in toplam 6 kadın muhtarı var ve yaklaşık 360’a yakın muhtarlığı var ama sadece 6 muhtar var. Biz bunları 1930’lu yıllarda başarmışız” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşan bir yerel seçimin olduğunu bu nedenle aday olmak isteyen kadınlar için geç olmadığını ifade eden Kaşıkırık “sorunun muhatabı çözümünde bir parçası olur” diyerek konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı “Yaklaşan bir yerel seçim var halen aday olmak isteyen özellikle meclis üyesi ve muhtar adayı olmak isteyen varsa aday olsunlar. Belediyelerin gerçekten kadın sorunlarını daha da öncelendirmelerini istiyorum. Çünkü biz kadınlar aynı imkanlara, fırsatlara sahip olmak istiyoruz. Nüfusun yarısıyız, seçmenlerin yarısıyız ama rakamlar ve istatistikler ortada. Kadın sorunlarını, taleplerini kadın yöneticiler daha çok ihtiyaç giderebiliyor” diye açıklamalarda bulundu. – Fatma Küçük Atasert