AÇÜ Rektörü Bilgin, “Tıbbi Aromatik alanda pilot bölge merkezi” yapılması amaçlanıyor

tarafından
45
AÇÜ Rektörü Bilgin, “Tıbbi Aromatik alanda pilot bölge merkezi” yapılması amaçlanıyor
Bu haber 81 kez okundu.

 

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mustafa Sıtkı Bilgin, Tıbbi Aromatik Bitkiler alanında Artvin’i pilot bölge yapmak istediklerini ifade etti.

Artvin Çoruh Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ve Artvin Valiliğince desteklenen proje kapsamında üretilen “Alaca” isimli yeni ürününün tanıtım etkinliğinde konuşan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mustafa Sıtkı Bilgin, Türkiye’de Tıbbi Aromatik denilince Artvin’in hem bölgede hem Türkiye’de uluslararası alanda bir merkez olmasını planladıklarını kaydetti.

Bu anlamda çalışmaların yoğunlukla devam ettiğini kaydeden Rektör Bilgin, tanıtım etkinliği yapılan Alaca kremin bir başlangıç olduğunu belirterek çok yakın bir süreçte peş peşe marka ürünlerin çıkacağını ifade etti.

Sadece Tıbbi Aromatik alanında değil balcılıkta da Artvin balını marka yapma anlamında da çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bilgin, “Bununla ilgili arıcılık merkezimiz var. Arıcılık merkezimiz Üniversite balını üretti. Bundan sonra ki süreçte Artvin’deki diğer üreticilerin ballarını marka balı haline getirip uluslar ve uluslararası anlamda tanıtılmasına yaygınlaştırılmasına çalışacak” dedi.

Tıbbi Aromatikte çalışan hocaların yoğun bir çalışma programı ile çalıştıklarını ifade eden Rektör Bilgin, “Tabi eksiklerimiz var. Kadro anlamında eksiğimiz var. Mesela bahsettiğim uluslararası anlamda büyük bir cazibe merkezi olabilmemiz için bir Eczacılık Fakültesi’ne ihtiyacımız var ama fakülte yok diye biz durmuyoruz. Şu anda elimizden, beynimizden, kolumuzdan ne yapabilirsek onları yapmaya çalıyoruz. Bundan sonraki süreçte imkanlar el verdiği ölçüde Eczacılık Fakültesi kurulursa bu çalışmalarımız daha da ilerler” diye anlattı.

“Artvin’i Tıbbi Aromatik alanda bir pilot bölge merkezi yapmaya çalışacağız” diyen Rektör Bilgin, şöyle söyledi “Bugün dünyada Tıbbi Aromatik ticareti 300 Milyar Dolar civarında. Türkiye’nin buradaki payı 1,5 Milyon Dolar. Artvin ise Türkiye’deki Tıbbi Aromatik alanında en zengin bitki çeşitliliğine sahip vilayetimiz. Artvin buradaki payı çok az. Sıfır denilecek oranda.

Türkiye’nin Avrupa kıtasına eş değer Avrupa kıtasından daha fazla Tıbbi Aromatik potansiyeli var ama 300 milyar dolarlık ticarette Türkiye’nin 1,5 milyon dolar olması bana zül geliyor. Bizim bu alanda çok daha fazla bu ticarette yer almamız lazım. Çünkü bunun kaynağı bizde Artvin’de, Tıbbi Aromatik ticaretinde ürünlerde ‘merkez’ olması lazım” diye ifade etti. – AÇÜ