Bu haber 757 kez okundu.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin “Dünyada Arıcılıkta İkinci Sıradayız, Biz Hiçbir Otelde Sahte Bal Tüketmek İstemiyoruz” dedi.
Birlik Başkanı Şahin, Biz hiçbir otelde sahte bal tüketmek istemiyoruz bal cennetinde bal yenir.
Artvin’e gelen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, dünyada arıcılıkta ikinci sıradayız diyerek otellerde sahte bal tüketmek istemiyoruz. Bal cennetinde bal yenilmelidir.
Artvin’de düzenlenen, Arıcılar Birliği bölge toplantısına Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Ardahan ve Artvin ili başkanları katıldı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda arıcıların sorunları masaya yatırıldı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dünya arıcılığı büyüyor ve Türkiye bunun içerisinde ciddi bir konumda, dünya ikincisi bir ülkeyiz diyen başkan Şahin şu ifadelere yer verdi.
“Her yıl gerçekleştirdiğimiz bölge toplantıları kapsamında Türkiye’deki 7 bölgeye gidiyoruz. Bölgedeki arkadaşları belli bir noktaya topluyoruz. Bir yıllık faaliyetlerimizi değerlendiriyoruz. Neler yaptık, neler yapamadık bunları değerlendiriyoruz. Arıcılarımızın sorunlarını daha rahat duyabiliyoruz ve önümüzdeki yıl neler yapmamız gerekiyor, planlarımız, programlarımızı ona göre hazırlıyoruz. Artık dünya arıcılığı büyüyor ve Türkiye bunun içerisinde ciddi bir konumda, dünya ikincisi bir ülkeyiz. Dünya pazarlarının gerisinde kalmamak için malımızı satmak zorundayız. Bunun içinde balımızı dünyaya güzel tanıtmamız lazım.
Türkiye Arıcılar Birliği olarak 8 tane balımızın kimliğini çıkardık. Bugüne kadar kestane balı ile hiç çalışılmamış, biz çalıştık. Bu çalışma sonucunda doktorlar bu bal için Alzheimer hastaları için kullanılabilir diyor. Artık bu çalışmaları uluslararası bir standartta götürmemiz gerekiyor. Boş duracak zamanımız yok, bunları yapmamız gerekiyor ki ilerde kestane balının ciddi bir marka yapması lazım. Yeni Zelanda’nın Manuka Balı var ve o balın fiyatı 40 Euro, bizim ballarımız 5 Euro. Çalışmamız lazım, projelendirip, AR-GE yapıp, üniversite, bakanlık ve STK hep ciddi bir çalışma içerisine girmemiz lazım. Arı genetiği bakımında hep böyle ağlıyoruz, küresel iklim değişikliği diye ama yurt dışından arılar giriyor, bunun yasaklanması gerekiyor, bu kabul edilebilir değil, Dünyadaki 27 tane arının 7 tanesi ülkemizde. Irk zenginiyiz dolayısıyla bu konuda hassasiyet göstermemiz lazım.
Ülkemizde üretilen ana arıların damızlıkları yeterli ülkemizin kaynakları olduktan sonra hiçbir zararı yok faydası var. Bunu üreteceğiz ama biz damızlıklarımızın ıslahını yapıp bölgelerimizde adapte olmuş arılarımızı ıslahını yapıp vatandaşlarımıza bunu buluşturmamız lazım. Vatandaşlarımız da ana arıları kendileri üreterek ana arıcılara servis etmemiz lazım.
Tarım İl Müdürlükleri ne iş yapıyor diyeceksiniz yani etiketleme tebliğine bakarak işlemlerini yapmalarını bekliyoruz. Biz sahte bal tüketmek istemiyoruz. Tarım İl Müdürlerimizin kontrollerini biraz daha ciddi yapması gerekiyor. Arıcısı ise arıcıyı yakalım ama firma ise güç birliği yapıp firmanın üzerine gidelim. Bunu tedavülden kaldıralım, benim ülkemin insanını zehirlemeye hiç kimsenin hakkı yok. Biz sahte ballarla ilgili proje yapıyoruz, Türkiye Arıcılar Birliği 2019 yılından bu yana bakanlığımızın ilgili bölümü ile beraber çalışıyoruz. Bu konuda ne bakanlığı suçlayabiliriz ne arıcılar birliğini, hata kimdeyse onun kafasını uçurmalıyız.
Destekleme kapsamında birlik üyelerine kovan başı 30 lira birlik üyesi olmayanlara kovan başı 20 lira olarak ilan edildi. Bu destekler yeterli mi değil. Maliyetlerimiz çok fazla mı fazla. En başta mazot ve kış şartlarında arılara şeker yedirmek lazım ama devlet sağ olsun şeker yardımı yapıyor ama yetmiyor yani giderlerimiz ama arıcılık tarımın sigortasıdır. Tarım için arı, gübre ve su kadar önemlidir. Tarımdan eksik bir destekleme modeli ile arıcılar desteklenmemelidir, mazot desteği verilmelidir.” – ARTVİN A.Y.B.