Sinan Yirmibeşoğlu, Artvin’de, “Kutup Seferleri” isimli kitabının imza gününe katıldı

tarafından
41
Sinan Yirmibeşoğlu, Artvin’de, “Kutup Seferleri” isimli kitabının imza gününe katıldı
Bu haber 75 kez okundu.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nden Kaptan Yüksek Mühendis Sinan Yirmibeşoğlu, Artvin’de, “Kutup Seferleri” isimli kitabının imza gününe katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Okuyan Artvin Kitap Kafe’de gerçekleştirilen etkinlikte TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları arasında yer alan kitabını imzalayıp öğrencilere takdim eden Yirmibeşoğlu, öğrencilerle sohbet etti.

Yirmibeşoğlu, “Antartika’dan gelir gelmez ülkemizin en uzak köşesi Artvin’e geldik. Çünkü Antarktika’yı anlatabilmek çok önemli. Her iki kutupta da yaşanan iklim felaketi Artvin’i bile vurabiliyor ya da Artvin’de yaşanan bir kirlilik kutuplara kadar gidebiliyor. Öğrencilerimize anlatmak için kitap okuma kapsamında burada gerçekleştiriyoruz. Tüm kitapseverleri kitabımızı okumak için buraya bekliyoruz” dedi.

Antarktika’dan Artvin’e gençlerle buluşmak için geldiğini ve onlara Kutup Seferleri kitabını getirdiğini ifade eden Yirmibeşoğlu, “Ülkemizin bilim çalışmaları kapsamında uzaydan kutupların derinliklerine kadar bilimsel seferler yapıyoruz. Bunları anlattığımız TÜBİTAK’ın ilk ve tek kutup seferleri kitabında etiketlerden, bulmacalara, deneylere kadar birçok eğlenceli ve öğretici bilgiler var” diye konuştu.

Günümüzün değişen çağını yakalayabilmek için Kutup Bilimlerinin çok önemli bir konu olduğunu aktaran Yirmibeşoğlu, “Orada yaptığımız keşifler dünyaya yenilikler getiriyor ve insanlığa karşı uygulanabilir teknolojilerle kullanıyoruz. Bunları yaparken genç neslin kutupları bilmesi gerekiyor. Kutuplara gitmek çok zor ama Türkiye’den kutuplara nasıl gidiyoruz? Türkler kutuplarda ne yapmış? Bunların hepsini anlatıyoruz ve bu kitabı alan bir öğrenci buradaki resimlerle büyüdüğünde buradaki kitabın içerisinde yer alan herhangi bilim insanının yerini alabilecek şekilde yetişebiliyor. Kitabımızda Türk Üssümüzün ilk hali var. Türk Bilim Kampımız. İlerleyen yıllarda büyük bir üssümüzü inşa ettiğimizde kitabımızı okuyan öğrencilerimizde artık büyümüş olacaklar ve bilim insanı olarak bu çocuk kitabında gördüklerini dünyanın sonuna kadar takip ediyor olacaklar” dedi.

Kitabı okuyan öğrencilerin kendilerini kitabın içinde hissettiğinden bahseden Yirmibeşoğlu, içeriği hakkında “Türkiye’den yola çıkan bir araştırmacı gibi iki tane karakterimiz var. Kitabın ilk sayfalarında karakterlere kendi isimlerini veriyorlar. Karakterlerin bir tanesi Türkiye’den Kuzey Kutbuna gidiyor, bir tanesi Türkiye’den Güney Kutbuna gidiyor. Kutuplarda Türklerin yaptığı bilimsel çalışmaları görüyor. Kutuplarda Türk üssünü görüyor ve kutuplarda Türkiye’nin kronolojisini görüyor. Biz yabancıların Antarktika’yı 1800’lü yıllarda keşfettiğini biliyoruz ama kitaptaki kronolojimize baktığımızda 1513 yılında Piri Reis’in çizdiği dünya haritasında Antarktika’yı görebiliyoruz. Bu çarpıcı gerçekliği Türk tarihinde anlattığımız bir Kutup Seferleri kitabı öğrencilerimize bir ders niteliğinde oluyor.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın bir bütün olduğunu aktaran Yirmibeşoğlu, “Artvin’deki bir yağmur aslında kutuplara da yağıyor. Yani su dünyada bir döngüyü takip ederek bir yerlerden bir yerlere geliyor. Bu döngüde insanoğlunun yaptığı bazı fazla hatalar ya da insan etkileri günümüzde çok fazla artmış durumda. Dünyanın standart doğal dengesini hızlıca bozuyor. Okyanusları, denizleri fazla kirletiyoruz. Kirlenen okyanuslar bize değişik döngülerle cevap veriyor. Aslında dengesini sağlamak istiyor. Bizim ortaya koyduğumuz kirliliğe karşı doğa kendisini yenilemek için bir denge ortaya koyuyor ve biz bunu sert fırtınalar, seller, ani sağanak yağışları gibi etkilerle görüyoruz.

Buzul çağları arasındayız. Şu an buzul maksimum dediğimiz en fazla buzullardan en az buzul olacak şekle doğru gidiyoruz. Bu seviyede şu an dünyada denizler 120 metre yükseldi. Önümüzde Antarktika’nın tamamı erirse 60 metre daha yükselecek bir yer var. Neredeyse Artvin sahil kıyısı olacak. Bunları çarpıcı bir gerçeklikle kutuplarda yaptığımız bilimle dünyanın geçmişini ve geleceğini ölçecek çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarda iklim değişikliğinin bir numaralı laboratuvarı olarak bizi kutuplara götürüyor.” şeklinde konuştu. – Tahsin Atasert