Mukaddes Üç Aylar Başladı

tarafından
492
Mukaddes Üç Aylar Başladı
Bu haber 927 kez okundu.

 

Artvin İl Müftü Yardımcısı Bahar Canset Dündar, üç ayların başlaması nedeniyle basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Müftü Yardımcısı Dündar, bu kutsal ayları fırsat bilerek özellikle küslerin barışması yönünde tavsiyeler verdi.

İslam aleminde her yıl heyecanla beklenen recep, şaban ve ramazanı kapsayan mukaddes üç aylar 23 Ocak Pazartesi günü başladı.

Müslümanlara dini hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunan aylar yarından sonra idrak edilecek.

Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel gecelerin içinde yer aldığı üç aylarda, oruç tutma, Kur’an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlerin daha çok yapılması tavsiye ediliyor.

Müslümanlar için özel zaman dilimleri olarak kabul edilen 3 aylar bugün başladı. İslâm dünyasında her yıl manevi bir iklimin hüküm sürdüğü ve Ramazan Bayramıyla sona eren üç ayların başlangıcına özel açıklamalarda bulunan Artvin Müftü Yardımcısı Bahar Canset Dündar, bu ayların kıymetinden bahsetti.

Bu özel ayların önemine değinen Dündar, özel geceleri de içlerinde barındırdığına değinerek, “Peygamber efendimizin 3 aylara girince ettiği bir dua var ‘Allah’ım Recep ve Şabanı bize hayırlı kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır’ diye dua ederdi recep ayı girdiği zaman. Bu dua sebebiyle peygamber efendimiz tarafından 3 aylara özel bir önem adledildiğini görüyoruz. 3 aylar dediğimiz zamanda öncelikle Recep ayının ilk Perşembeyi Cumaya bağlayan gecesi Regaip kandili. Regaib kandilinde meleklerin rağbet ettiği, Allahu tealanın bolca affettiği, az yaptığımız ibadetlerimize çokça sevapların bahşedildiği gecedir. Sonrasında Recep ayının 26’yı 27’ye bağlayan gecede Miraç kandili var. Miraç, peygamber efensimizin miraca yükselmesi ve beş vakit namazın da farz kılındığı mübarek bir gece. Bunu takip eden Şaban ayında, 14’ünü 15’ine bağlayan gece Berat kandili bulunuyor. Bir hadisi şerife göre Peygamber efendimiz Allahu tealanın şöyle dediğini buyuruyor:’Af dileyen yok mu affedeyim’ bu hadisde de görüldüğü gibi Allahu tealanın affının mağfiretinin bol olduğu bir gece. Sonrası zatten Ramazan. Üç aylar başladığında yoğun bir manevi iklime girmiş olacağız İnşallah. Ramazan ayında da hem orucun farz kılınması hem içerisinde Kuranı Kerim’de bin aydan daha hayırlı olarak ifade edilen  Kadir gecesinin içinde bulunduğu ay. Allahu tealadan bol bol af ve mağfiret dileyeceğimiz. Bir başka hadisi şerife göre şeytanların bağlandığı dolayısıyla daha kolay ibadet edebileceğimiz ve diğer gecelerde olduğu gibi Allahu tealadan daha çok af dileyeceğimiz, Allahu tealanın daha çok sevap bahşedeceğini umduğumuz mübarek bir mevsim geldi. Recep ayı başladı. Perşembeyi Cumaya bağlayan gecede de Regaip Kandilini idrak etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Bu aylarda eksik olan ibadetlere yoğunlaşmalı ve bu zamanları milat kabul edip farz ibadetlerde devamlılığa önem gösterilmesi gerektiğine Vvurgu yapan Dündar, “Allah’a her zaman dua etmemiz gerekiyor ya da yapmamız gereken farz olan ibadetlerimiz her zaman farz. Allahu tealanın ikram ettiği ikramının bol olduğu günlerde tabiki insan daha fazla ibadet etme isteği duyuyor. Öncelikle şunu söylemek gerekir ne kandillerde ne başka zaman peygamber efendimizin aözellikle yaptığı bir ibadeti yok. Bununla birlikte şunu demiyorum kandilde ibadet edilmesin demiyorum şunu söylemek istiyorum sadece bir kandilde ibadet etmek bizi kurtarmaz. Mesela bir kişi hiç namaz kılmıyor bir kandilde namaz kılmıştır elbetteki bunun sevabı ayrıdır ve sevabını verecek olan Allahtır. Ama şöyle olmasını tavsiye ediyorum kandili bir vesile olarak görmeli ve öncesinde namaz kılmıyor ise bundan sonrasında namaz ibadetinde devamlılık getirsin. Çünkü namaz bize farz. Kandili bir vesile kılıp eksik ibadetlerimizi tamamlamak için sorasında da sürdürmeli. Bu ayda küslerin barışması, sadaka vermek, gibi bir yetimin başını okşamak bir fakire yardım etmek gibi ibadetleri de vesile edinmek güzel olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Dündar, “Recep ve Şaban ayının ve oruç mevsimi olan Ramazan ayının tüm Ümmedi Muhammede ve özel olarakta bütün Artvinlilere hayırlar getirmesini Allahtan niyaz ediyorum” dedi.

Kandiller ne zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Bölümü’nün “vakithesaplama.diyanet.gov.tr” internet adresinde yer alan bilgiye göre, recep ayının dördüncü günü olan 26 Ocak Perşembe akşamı Regaip Kandili idrak edilecek.

Hazreti Muhammed’in Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili’nin 17 Şubat’ta ve “ramazanın müjdecisi” kabul edilen Berat Kandili’nin 6 Mart’ta idrak edilmesinin ardından Müslümanlarca “on bir ayın sultanı” olarak tanımlanan ramazan 23 Mart’ta başlayacak.

Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 17 Nisan’da idrak edilecek ve Müslümanlar 21 Nisan’da Ramazan Bayramı’nı karşılayacak.

Üç aylarda oruç tutulur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler: “Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.” – Artvin İl Müftülüğü