Macahel’de Kadın Girişimci Arıcılık Mesleğini 24 Yıldır Profesyonel Olarak Devam Ediyor

tarafından
54
Macahel’de Kadın Girişimci Arıcılık Mesleğini 24 Yıldır Profesyonel Olarak Devam Ediyor
Bu haber 99 kez okundu.

Borçka’ya bağlı Camili (Macahel) Bölgesinde yaşayan Melahat Gülbin, 24 yıl önce başladığı arıcılık mesleğinde kızının desteği ile işini profesyonel olarak sürdürüyor.

Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel bölgesinde ırkı koruma altında olan Kafkas arıları ile bal üretimi yapılıyor.

Lezzetini dünyaya kanıtlamış olan Macahel balını üreten yöre halkı geçimini bundan sağlıyor.

Macahel Bölgesi Efeler köyünde yaşayan Melahat Gülbin 2002 yılında TEMA Vakfının Kırsal Kalkınma Projesi dahilinde girişimci kadın olarak arıcılığa başladı.

7 Mart Gazetemizin eski Yazı İşleri Müdürümüz Bülent Atasert’e yaptığı açıklamalarda, Ailece başladıkları arıcılıkta 200’e yakın kolonisi olan Gülbin, “Arıcılık konusunda gerek Artvin Valiliği, Orman Bölge Müdürlüğü gerekse Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bize eğitim verdiler. Teknik olarak doğru arıcılık nasıl yapılır bilgisini öğrenerek ballarımızı daha verimli almayı öğrendik. Girişimci kadın olarak yıllar önce başvurduğum proje sayesinde de bize gerekli ekipman desteği verildi ve profesyonel arıcılığa böyle başladım.” dedi.

Gülbin bal üretiminin yanında damızlık saf Kafkas arısı üretimi yaptıklarını da ifade etti.

Annesi ile arıcılığa başlayan ve işini akademik seviyeye taşıyan Filiz Gülbin Gökdemir’de Artvin Çoruh Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevini sürdürüyor.

Hafta sonları ailesinin yanına gelerek annesine yardım eden Gökdemir, “Annem kadın girişimci olarak profesyonel arıcılığa başladığında ailece ona destek verdik. İşletmemizi genişlettik. Ben de akademik kariyerime devam ettiğim için sürekli yanlarında olamasam da hafta sonları gelerek onlara yardım ediyorum.” diye konuştu.

Macahel bölgesinde üretilen balın kıymetli olduğunu dile getiren Gökdemir, bölge halkının hem arılarına hem de ballarına sahip çıktığını ve bunun çok önemli olduğunu” beyan etti. – Zeynep Küçük