Geleneksel kış ayakkabısı HEDİK

tarafından
75
Geleneksel kış ayakkabısı HEDİK
Bu haber 141 kez okundu.

Eskiden kışın karda batmamak için ayağa takılan ayakkabı HEDİK.

Borçka ilçemizin Sahil Caddesindeki güzide esnaflarından İsrafil Yavuz, karlı havalarda yürüyebilmek için “hedik” adı verilen kar ayakkabısını üretiyor.

Borçka ilçemizde yaklaşık 30 yıldır esnaflık yapan ve hobi olarak “hedik” adı verilen kar ayakkabısını üreterek eski gelenekleri yeniden gün yüzüne çıkarttığını basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yavuz, “Borçka’nın bazı köylerinde metrelerce yağan karlarda rahat yürüyebilmek için “hedik” adı verilen kar ayakkabısı kullanılıyor. Vatandaşlar karlı yollarda köy, ahır ya da ava çıkarken çözümü hedik’ten yana kullanıyor.

Borçka ilçesine bağlı Macahel köyünde ikamet eden Yavuz, kışın Macahel köy yollarının kapanması ile köy halkının hedik giyerek dağlarda gezdiklerini” söyledi.

Dere kenarlarında bulunan “leka” dalları ile “hedik” yapıldığını söyleyen Yavuz, zahmetli bir ürün olduğunu fakat ömür boyu kullanılacak bir kar ayakkabısı üretildiğini kaydetti.

Geçmiş yıllarda hedik yapımının daha fazla olduğunu vurgulayan Yavuz “Hedik her köyün her evinde mutlaka vardır çünkü kışın ne kadar kar yağacak kimse bilmiyor mecburi bulundurmak zorundalar. Eskisi gibi hedik yapan olmadığı için av hastaları kışın talep gösterip alıyor sadece” dedi.

Kışın, yoğun karlı havalarda çareyi hedik ayakkabısından yana kullandıklarını söyleyen Yavuz, hedik’in amacından şu sözlerle bahsetti “ Hedik dediğimiz kışın ne kadar kar yağarsa yağsın ayağına takıp hiç batmadan istediğiniz dağlara çıkıp gezersiniz. Aynı zamanda çatılarda kiremit dediğimiz kırılabilecek maddeler için bu hedik kullanılırdı. Ava gitmek için de bunlar giyilirdi bunlarsız av olmazsa olmaz. Macahel’de dağ kapanıyordu kışın insanlar iz yapmak için ön taraftan hediki giyerdi Macahel dağından öyle gezerlerdi. Bunun amacı kışın karda batmaması için ayağa takılan ayakkabı”

Eski geleneksel ürünlerin kaybolmaması için hedik ürettiğini söyleyen Yavuz “Eski hatıraları, benliğimizi, kültürümüzün kaybolmaması için bu tarz ürünleri anlatıp üretmeye çalışıyoruz. Derslerde bence böyle şeylerde anlatılmalı ki kültürümüz kaybolmasın” diye açıklamalarda bulundu. – Gökhan Özçelik