Küresel Gazeteciler Konseyi mensubu yurtiçi ve yurtdışından 72 gazeteci geçtiğimiz hafta Artvin’e misafir oldu. Kentin doğasına hayran kalan basın mensupları çeşitli eksiklere rağmen Artvin’e tam not verdi.
Medya Buluşmaları kapsamında düzenlenen Küresel Gazeteciler Konseyi Artvin-Batum gezisinde buluştu. 8-12 Haziran tarihlerinde kentin doğasını ve kültürünü bir dizi geziler ile keşfeden basın emekçileri Artvin’e hayran kaldıklarını belirttiler.
Tek Eksik Restoran Çeşitliliği
Gazeteciler kentin doğasının kesinlikle görülmeye değer olduğunu aktardılar ortak düşünceleri ise her damak zevkine hitap edebilecek restoranların olmadığı ve bu eksiğin bir an önce giderilmesi gerektiği oldu.
Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, kentin en önemli eksiğinin yemek çeşidi bulunan restoranların olmaması olduğunu vurguladı. Küresel Gazeteciler Konseyi olarak Artvin’i tanıtmak için medyanın gücünü kullanacaklarını aktaran Başkan Dim, “Artvin gerçekten çok güzel bir coğrafya içerisinde. Bana göre Karadeniz’in incisi burası. Artvin’i çok beğenir ve severim buraya 10 yıl önce gelmiştim. 10 yıl sonra geldim gördüm ki Artvin çok gelişmiş atak yapmış. Bir de havaalanının açılması çok büyük avantaj oluşturuyor. Artvin artık bir hikaye yazabilir özellikle turizm hikayesi yazabilir önümüzdeki süreçte Artvin’i turizm sektörü anlamında büyük bir gelecek bekliyor. Sayın valimiz ile de konuştuk bu konuyu inşallah bizde küresel gazeteciler konseyi olarak buraya ilk gelişimiz yerli yabancı yaygın yerel medyadan 70’in üzerinde gazeteci arkadaşımız elbette ki gördükleri bu güzellikleri yazacaklardır ama bu yeterli değil bundan sonra da bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Artvin’in güzelliklerini turistik potansiyelini ortaya çıkarıp medyada görünür hale getirmemiz lazım. Şunu da söyleyeyim Artvin her ne kadar Karadeniz’in incisi güzel yer desek de eksiklikleri var. Özellikle benim şahit olduğum bir şey ki bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Yiyecek ve içecek sektörü alanında eksikleri var. Baktığımız zaman birçok restoranta aynı menüler aynı tür yemekler var. Bir yabancıya hitap edecek bir menü yok. Özellikle Anadolu’dan gelecek insanlar için problem teşkil etmez ama büyük şehirden gelecek insanlar için onların tercihleri farklı olur bu bir problemdir. Yabancı turistler için de sorun olabilir. Artvin’in bu konuya eğilmesi gerekiyor. Daha farklı restoranların, butik otellerin de sayısının çoğalması gerekiyor. Havalimanı ile başlayan bu hareket bence önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde çok farklı yerlere gidecek. Biz de elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Küresel gazeteciler konseyi Genel Başkan Yardımcısı ve Adana 5 ocak gazetesi- televizyonu imtiyaz sahibi Savaş Çokduygulu da kentin en önemli eksiğinin yemek çeşidi olan restoratın olmayışı olduğunu söyleyerek, “Artvin doğa harikası mükemmel bir yer. Fevkalade sıcak karşılama oldu. Öncelikle sayın valimize teşekkür ediyoruz. Olağan üstü bir programdı. İl temsilcimiz Aydın Tatar’a teşekkür ediyoruz. Benim bu coğrafyada geçmediğim yer kalmamıştı. Artvin’i gezmeden Karadeniz gezisi asla olmaz düşüncesi içerisindeyim. İnsanlar gelip bu doğa harikası yerleri görmeli özellikle Şavşat olağan üstü bir yer. Ben 52 ülke gördüm ama hiçbirinde böyle bir doğa görmedim yok. Türkiye’de yaşadığım için de kendimi çok şanslı hissettim. Böyle bir coğrafyanın benim ülkemin sınırlarının içerisinde olması bu kadar sıcak insanların benim ülkemde yaşaması beni çok mutlu etti. Yalnız eleştireceğim bir iki şey var o da birkaç tane iyi restorantın olması lazım. Turist çekmek için. Turist iyi yerde yemek yemek ister bu çok önemli ben gastronomi şehrinden geliyorum Adanadan 2 marka restoran veya daha fazlasının olması çok önemli. Bu konuda kenti yöneten insanlar buna bakmalı çünkü bu coğrafya havalimanından sonra kesinlikle patladı gerek yerli gerekse yabancı turist akacak diye düşünüyorum ve yatırımcılara da sesleniyorum sayın vali bize birifing verdi burası tüneller barajlar şehri ve çok farlı dokunuşlar da yapıyorlar bence marka şehir olmak için bir iki detay daha yapmak lazım. Olağanüstü bir coğrafya” diye konuştu.
Dadaşlar diyarı Erzurum’dan gelen gazeteci Esat Bindesen ise düşüncelerini şöyle açıkladı: “Artvin’i nasıl buldunuz diye sordu arkadaşlar şöyle özetledim 60 yaşına kadar hayatımda inişler çıkışlar oldu 60 yıldaki iniş çıkışlar Artvin’de 1-2 günde oldu. Çok dağ tepe çıktık ama doğa manzara olarak muhteşem. Buranın şanssızlığı batıya uzak olması. İnsanlar burayı keşfetse turist akımına uğrar. Bunun için çok ciddi bir şekilde reklama ihtiyacı var diye düşünüyorum. İnsanı da çok güzel asayiş anlamında da çok ciddi hadiseler meydana gelmiyormuş. Mesela hırsızlık vakası olmuyormuş. Bunlar da bir yörenin kültürünü gösteren işlerdir. Artvin’e daha önce gelmiştim ama bu sefer çok detaylı gezdik Artvin çok güzel” şeklinde konuştu.
Ankara’dan gelen Tarım yazarı Muhammet Oluklu ise kentin insanının misafirperver güler yüzlü olduğundan bahsederek, “Artvin Misafirperver bir kent. İnsanlarıyla doğasıyla ufuk açıyor. Yeşilin maviyle uyumu bizi daha esrarengiz yerlere götürüyor. Öncelikle bu konuda gerek Küresel Gazeteciler Konseyine gerek il temsilciliğine gerekse Artvin valiliğine çok teşekkür ediyoruz. Bizler de inşallah bundan sonraki süreçte Artvin’e daha fazla önem vereceğiz. Herkes Artvin’e gelmeli. Artvin’in doğası ile özdeşleşmeli aynı zamanda kırmızı pullu alabalığından da yemeli” ifadelerini kullandı. – Küresel Gazeteciler Konseyi