Doktor girmeyen evlere artık bal giriyor

tarafından
139
Doktor girmeyen evlere artık bal giriyor
Bu haber 270 kez okundu.

Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Macahel’de arıcılar dünyaca ünlü balın sağımı dağdaki kovanlara da  başladı.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Macahel bölgesinde üretilen ‘Macahel Balı; İngiltere’de düzenlenen ve dünyanın en kapsamlı bal yarışmalarından olan London International Honey Awards (LIHA) 2023’te ‘Altın Kalite Ödülü’ne layık görüldü. Zengin fauna ve florası ile dikkat çeken Macahel bölgesi, Türkiye’de bulunan 10 bin çeşit bitki türünün 2 bin 727 çeşidini bünyesinde barındırıyor. Koruma altında olan bölgeye has saf Kafkas arı ırkından elde edilen bal, yöre halkının temel geçim kaynakları arasında yer alırken dünya çapında tescillenen Macahel Balı’nın ağaçlardaki karakovan ve meralardaki peteklerin sağımına başlandı.

Sağımı Ulusal Basın ekibinden Yağmur Yılman, kameraman Ali Akyasan ve Artvin basınından Ziya Akyıldız, bal sağımı için ormanlık alanda düşe kalka kovanlara nasıl ulaşıldığına tanık oldular.

Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, ’bölgesine has ‘Macahel balının kalitesinin dünya çapında tescillenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Tüm Dünya’nın bu faydalı ve doğal üründen haberdar olması ile taleplere yok satmaya başladık” İfadelerini kullandı.

Güneş girmediği eve doktor yerine bal girer

Üreticilerden Ersin Dalkıran ve İbrahim Kahya. ‘Güneş girmediği eve doktor girermiş deler bizde bu konu tam tersine bal giren eve doktor girmez, balının şöhretinin sadece bölgeyle sınırlı kalmaması, tüm Türkiye ve dünyaya yayılması sevindirici. Bu gurur hepimizin Taşıdığı eşsiz doğal güzelliklerle Camili (Macahel) apiterapi merkezi haline getirmeye gayret gösteriyoruz. Devlet büyüklerimizin de Macahel ballının tercih etmesi bizi de mutlu ediyor. ifadeleri ile yöreye has balın hem özelliklerini hem de faydalarını anlattılar. – Ziya Akyıldız – Gökhan Özçelik