Çoruh nehri üzerinde inşa edilen 5 baraj barajlar müzesiyle tanıtılarak turizme kazandırılacak

tarafından
629
Çoruh nehri üzerinde inşa edilen 5 baraj barajlar müzesiyle tanıtılarak turizme kazandırılacak
Bu haber 1.203 kez okundu.

 

Artvin’de Çoruh nehri üzerinde inşa edilen 5 baraj barajlar müzesiyle tanıtılarak turizme kazandırılacak.

Artvin Valiliği ve DSİ 26. Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Deriner Baraj gövdesinde 918 metre karelik alanda inşa edilen müzede, Çoruh nehri vadisinde inşa edilen Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin ve Yusufeli barajlarının maketleri, yapım süreçlerine dair fotoğraf ve videolar ile enerji üretim aşamaları değişik materyallerle sergileniyor.

Müzeyi ziyaret eden vatandaşlar burada, dünyadaki mühendislik harikası yapılar arasında gösterilen Deriner Barajı’nı yakından görme fırsatına da sahip olacak.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, “10 Ocak Çalışan Gazetecileri Günü” dolayısıyla kentte faaliyet gösteren gazetecilerle Artvin Barajlar Müzesinde bir araya geldi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Doruk, Artvin’in barajlar şehri olarak anıldığını ifade ederek, Çoruh nehri üzerinde yapımı tamamlanmış 5 baraj olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en büyük barajlarının da Artvin’de olduğunu kaydeden Doruk, “Deriner barajımız 249 metre ile birinci sıradaydı, Yusufeli barajımız yapılınca 275 metre ile Türkiye’nin en yüksek barajı olarak kayıtlara girdi. Artvin her yönüyle barajlar şehri. Bizde buradan yola çıkarak burada barajlar müzesi kurduk. Artvin’deki barajların yapılması, teknolojisi, üretim şekli ve tarihçesini anlatan, ilimizde bulunan barajların maketlerinin de yer aldığı, teknik özelliklerinin anlatıldığı bir müze oluşturduk. Ülkemizde ilk diyebiliriz. Başka bir yerde yapılmış barajlar müzesi yok. Barajlar şehrine de bir müze yakışırdı” dedi.

Baraj müzesinin önümüzdeki günlerde hizmete açılacağını kaydeden Doruk, “Buradaki teknolojinin tanıtılması için üniversitelerden teknik geziler düzenleyeceğiz. Vatandaşlarımızın da ziyaretine açık olacak. Vatandaşımız gelip ilimizdeki barajların maketlerini görüp bilgi alabilecek. Güzel bir ortam oluştu. Bir eksiklikti, gidermiş olduk. Gelip görenler adeta büyüleniyor.” dedi.

Barajların her birinin mühendislik harikası eserler olduğunu kaydeden Doruk, “En son inşa ettiğimiz Yusufeli barajımız yüzyıla damgasını vuracak bir eser. Türkiye’de ikinci benzerini yapma şansımızda yok, çünkü böyle bir coğrafya yok. Dolayısıyla Yusufeli tek olacaktır. Barajlar müzemizi ilimizin turizmine kazandıracağız. Turistlerin ilgi duyacağı bir müze olacak. ” diye konuştu.

Barajlar müzesini gezen gazeteci Turan Altunkaya,  barajların ekonomiye sağladığı katkıya değinerek, “Artvin’de ki barajların Artvin´in ekonomisine ülkenin ekonomisine büyük katkıları olduğunu biliyoruz. Bunlarla birlikte de bir baraj müzesi gerekiyordu ve Artvin Valisi Yılmaz Doruk´un girişimiyle şuanda içerisinde bulunduğumuz çok güzel bir şekilde çok güzel bir müze yapıldı. Yakın zamanda açılışı gerçekleşecek ve tursitleri ağırlamaya bu bölgede ki bütün barajların tanıtımını yapmaya burada Artvin Valiliğinin öncülüğünde başlamış olacağız. Bizde ilkkez geldik gezdik burasını. 10 Ocak Gazeteciler günü vesilesiyle Artvin Valisi Yılmaz Doruk´un öncülüğünde kahvaltımızı burada gerçekleştirdik. Artvin Çoruh nehri üzerinde yapılmış olan tüm barajların minyatürk gösterimlerinin hepsi burada. Barajların ilk aşamasından son aşamasına kadar su tutma bölümüne kadar tüm görseller bu alanda sergilenmiş. Güzel bir müze olduğunu düşünüyoruz Artvin´e de turizm açısından çok güzel değer katacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Ayşe Özder ise baraj maketlerini ilk kez gezdiğini kaydederek, “Artvin´de bulunan bütün barajların maket halleri burada bulunuyor ve ilk defa böyle bir inceleme yaptım. İnanılmaz derece mühtiş devasa yapıları maketleştirmişler. Ülke ekonomisine  oldukça yüksek enerjiler katıyorlar. Bu noktada devletimizde güzel çalışmalar yapıyor. Bizde gazeteciler olarak bunu her zaman dünya gündemine taşımak için çalışmalar yürütüyoruz. Yusufeli barajı yapımı devam ediyor su tutmaya başladı oda yine Türkiye´nin en´lerinden bir baraj. Yusufeli barajından tutunda Artvin’in çıkışı Muratlı Barajına kadar olan o büyük barajlar ülke ekonomimize ve dünya ya büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu. – Bülent Atasert