Borçka’da Eski Yılbaşı(BEROBANA-KALANDAR) Kutlaması Yapıldı

tarafından
550
Borçka’da Eski Yılbaşı(BEROBANA-KALANDAR) Kutlaması Yapıldı
Bu haber 1.064 kez okundu.

 

Borçka’da  geleneksel eski yılbaşı kutlamaları yapıldı. Artvin’in Borçka İlçesinde bağlı Aksu Mahallesinde Kalandar, Miladi takviminin 13. gecesi geleneksel kutlamalar çeşitli etkinlikler içinde  kutlandı.

Halk arasında ‘Bizim Yılbaşı’ dedikleri Hicri Yılbaşında buluşan gençler, köylerinde kimse kalmayınca şehir merkezinde yapılan kutlama ev ev ve iş yerlerini dolaşarak her evden gıda, meyve, erzak topladılar.

Yüzlerini boyatıp kılıktan kılığa giren gençler habersiz gittikleri evlerden hediyeler isteyip komiklikler yaparak ev sahiplerini eğlendiriyor.

Aksu Mahallesi Muhtarı Ekrem Yılmaz tarafından organize edilen kutlamaya İlçe Kaymakamı Hakan Contarlı, Belediye Başkanı Ercan Orhan ve çok sayıda gençler ve yaşlılar katıldı.

Kaymakam Contarli, ’ilk defa yaşatılan kültüre tanık oluyoruz, güzel bir dayanışma örneği, kültürün yaşatılmasına vesile olanlara da teşekkür ediyorum,’ dedi

Başkan Orhan, ’Bu kutlamalar atalarımızdan süregelen bir geleneğimizdir. Yüzlerimizi boyatıp, bazen damat-gelin, bazen de dede ve nine rollerine bürünüyoruz.

Bu gece hem eğleniyoruz, hem eğlendiriyoruz”

Halk bu yılbaşı için “Bizim yılbaşı” adını kullanıyor!

Bu gelenek nasıl ve ne zaman yerleştiği bilinmiyor.

Ama Artvin’de bu kutlamaları yapanların da bunun Rumi takvimine göre yılbaşı olduğunu biliniyor.

Tarih boyunca insanlar toplumsal ve ekonomik işlerin düzenlenmesi için sanal zaman birimlerini saat, gün, hafta, ay, mevsim, yıl başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlediler, ifadelerini kullandı.

Kutlama Turist aktarma merkezinde, Gürcistan ülkesinde Ankara Balosuna sahne almak   kadınlar  korosu hem rumi yılarını kutladılar ve duydukları heyecanlarını paylaştılar, Kutlama koro ile son buldu. – Gökhan Özçelik