Borçka’da “19 Ekim Muhtarlar Günü” Kutlandı

tarafından
105
Borçka’da “19 Ekim Muhtarlar Günü” Kutlandı
Bu haber 202 kez okundu.

 

Borçka’da 19 Ekim Muhtarlar Günü düzenlenen tören ve program ile kutlandı.

Borçka Belediyesi Atatürk anıtı önünde muhtarlık çelenginin sunulması ile başlayan program 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştiren Borçka Muhtarlar Derneği Başkanı Aslan Arslan “Öncelikle İsrail’in Filistin’e yapmış olduğu insanlık dışı zulmü şiddetle kınıyoruz. Ayrıca Çavuşlu Köyü Muhtarımızın geçirmiş olduğu kazadan dolayı kendisine Allahtan acil şifalar diler en kısa sürede aramıza katılması dileği ile.

Muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19. Ekim 2015 tarihinde Muhtarlar günü olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Bu günü Muhtarlar günü ilan edilmesine başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, gazi meclisimize ve emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul, Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra Anadolu’da Kastamonu Taşköprü de kurulan Muhtarlık Müessesi 189 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Müessesi Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biridir.

Bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin, devlet kurumları ile ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görev yerine getirmekte daha anlaşılır bir ifade ile devlet ve millet arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlığın 189 yıllık merkezi yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında toplumsal barışın sağlandığını, müesseselerden biri olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan bir müessese siyasallaşmamış, tek çözüm merkezidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muhtar demokrasinin temel taşıdır. Bu günü bizlere Muhtarlar Günü olarak hediye eden başta cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve gazi meclisimize teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından İbrikli İskelede muhtarlar buluşarak yemek programı düzenlediler.

Programa İlçedeki Mahalle ve Köy Muhtarları, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve halkın katılı ile gerçekleştirildi. – Gökhan Özçelik