Borçka Yayladüzü Boğacılar Derneği Başkanı Kanbur, “Bu yıl festivallere daha dolu dolu hazırlanıyoruz”

tarafından
639
Borçka Yayladüzü Boğacılar Derneği Başkanı Kanbur, “Bu yıl festivallere daha dolu dolu hazırlanıyoruz”
Bu haber 1.226 kez okundu.

Borçka Yayladüzü Boğacılar Derneği Başkanı Yahya Kanbur, geçen yıl ilkinin düzenlendiği Çğala boğa güreşleri hakkında ilçedeki basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunarak geleneksel hale getirmeyi hedefledikleri festivale yeni sezonda birçok yenilik ekleyeceklerini belirtti.

Artvin’in köklü geleneklerinden olan boğa güreşleri hakkında açıklamalarda bulunan Borçka Yayla Düzü Boğacılar Derneği Başkanı Yahya Kanbur, geçen yıl ilkinin düzenlendiği Çğala Boğa Güreşlerine yeni sezonda birçok yenilik katacaklarını vurgulayarak, “Biz Yayla Düzü Boğacılar olarak ve farklı aktiviteler de yaptık festivalde. Voleybol turnuvası düzenledik kurumlar arasında güzel bir katılım oldu. Bu yıl nasip olursa çok daha farklı şeyler olacak. Cirit oynayacağız, ses getiren, tanınmış bir sanatçı getireceğiz. Ok atışı, güreş aktivitesini kuracağız yine voleybol olacak sadece boğa güreşi ile bırakmayacağız festivalleri” dedi.

Küçükköy Muhtarı Ebubekir Kanbur, geçen yıl düzenlenen festivale katılımın çok olduğunu belirterek bu yıl gerçekleşecek festival hakkında şu sözleri dile getirdi “Sıra dışı bir katılım oldu festivalimize. Burada meraların efendisini seçiyoruz. Biz birincisini düzenledik önümüzdeki yıl biz bir ilkini de şöyle yapacağız bir hafta on gün Belediye Başkanımız Ercan Orhan aracılığı ile uzun süreçli bir festivalimiz olacak” diye konuştu.

Geçen yıl yedi kategoride güreşlerin yapıldığını vurgulayan Kanbur, yerli ırk taraftarı olduğunu belirterek kiloların artışına karşı olduklarını söyledi.

Ebubekir Kanbur güreşlerde yerli ırkların olmasına önem verdiklerini aktararak, “Geçen yıl yedi kategoride güreşler yaptık Borçka da. Bu yıl kilolarda değişiklik var geçen yılda vardı ama bizim bu yöre Yusufeli gibi değil. Yusufeli’nde boğa katılım sayısı fazla olduğundan araboylara boğa koyabiliyorlar. Bizim en önemli şeyimiz kiloların değişmesini istemiyoruz. Çünkü bizim bu yöre Macahel ırkı, yerli ırk dediğimiz boylardan oluşuyor vatandaş bu işe duyarlı olsun, desteklesin diye küçük boyların artmasını istemiyoruz. Biz Borçka Yayla Düzü Derneği olarak kiloların artışına karşıyız yerli ırk taraftarıyız. Muğla’dan gelip de köylü vatandaşın ahırına büyük boğayı saklama şansı yok. Diğer dernekler kabul etmese de Boğacılar Yayla Düzü Derneği olarak eski kilolar üzerinden yine festivalimizi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Boğa yetiştirmenin son zamlarla birlikte zorlaştığını söyleyen Kanbur, “Bir hayvanın yazdan kışa çıkması en minimum yirmi bin TL otun tonu dört bin TL. Bir hayvan ayda dört çuval yem yiyor vatandaş etkilendiği gibi boğa sektörü de etkilendi bu zamlardan. İnsanlar bu işi yapamıyor maddiyata bindi çünkü ama ilçe kaymakamımız ile muhtarlık olarak bir çalışmamız var. Vatandaşa ucuz ot ucuz yem getirme aşamasında bir çalışmamız var. Bu iş olursa boğacılarımıza ve hayvancılarımıza yardımcı olacağız. Ben önceki dönem Borçka Çevre Köyleri Kalkındırma Derneğinin başkanlığını yapıyordum o dönem Borçka da altı, yedi tane Boğacı vardı. Şuan yaklaşık 35 tane boğa besleyen arkadaşımız var. Farklı bir hobi bu, bunun sevgisi başkadır. Her bölgede boğa güreşleri arenası vardır bir Borçka da yoktur. 2015 de biz bunu başlattık ve başardık. Bir çocuğun ile nasıl ilgileniyorsan boğa ile de öyle ilgilenmek gerekiyor. Her gün spor yaptıracaksın. Uğraşısı çok olan bir şey ama seversen bu işi yaparsın. Şampiyon boğaların yüzde yetmişi Borçka dan. Arkadaşlarımız iyi ırklar ve boğalar ile bu işi sürdürüyor. Güzel bir yere de taşındı bu boğa sektörü” şeklinde konuştu.

Artvin’de yaklaşık on beş tane boğa güreşleri olduğunu aktaran Kanbur, tarihlerin çatışmaması amacı ile tüm dernekler ile istişare ederek festival tarihlerini açıklayacaklarını da sözlerine ekledi. – GÖKHAN ÖZÇELİK