BORÇKA T.S.M.’DEN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE ÇALIŞTAYI

tarafından
799
BORÇKA T.S.M.’DEN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE ÇALIŞTAYI
Bu haber 1.497 kez okundu.

Borçka Toplum Sağlığı Merkezi Tarafından Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Gerçekleştirildi.

Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu karaları doğrultusunda, ülke genelinde çalıştay programları yapılıyor. Ben olsaydım başlıklı çalıştaylarda tütün, alkol, uyuşturucu, davranış bağımlılıklarıyla mücadele içerikli çalıştay “Ben Olsaydım” mottosuyla 81 ilde tüm ilçelerde 8 nisanda bitecek şekilde hazırlanan çalıştay programı ilçemizde Acarlar Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda gerçekleştirildi. Çalışataya ilçe Kaymakamı Sayın Ali Osman BULAT, Resmi Kurumların Amirleri, Çalışanları, Sivil Toplum Yetkilileri, Öğretmenler, İmamlar, Muhtarlar ve Öğrenciler katılım gösterdiler. 06.04.2022 de tarihinde gerçekleşen ilk gün programında Uyuşturucu Madde Bağımlığı ve Davranışsal Bağımlılık konuları ele alındı. Program Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet TEPECİK tarafından açılış konuşması, Toplum Sağlığı Merkezinde Görevli Ebe Ayben KURT tarafından ilçe nin durumunu anlatan sunum yapıldıktan sonra Artvin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Sosyal Çalışmacı Yunus Emre YÜCE, Uyuşturucu Madde bağımlığı konulu sunumunu gerçekleştirdi. Arkasından katılımcılardan Ben olsaydım bölümünde kendilerine dağıtılan formlara görüşlerini yazmaları istendi. Konuşma isteğinde bulunan İlçe Eczacılarından Recep Ali CEBECİ tarafından çalıştaya ilişkin görüşler dile getirildi. Devamında Acarlar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Halit Enes AYDIN tarafından konuya ilişkin görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Çalıştay Programı Borçka Şehit Savaş Gedik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Psikolojik Danışmanı Gamze DEMİR tarafından davranışsal bağımlılık konulu sunumu gerçekleştirildi. Katılımcıların büyük bir dikkatle dinledikleri sunum sonrasında Tekrardan “Ben Olsaydım” bölümüne geçildi, bu bölümde Sivil Toplum Adına görüşlerini sunmak isteyen Diyanet Sen Artvin Temsilcis, Osman ÖZAYDIN, Gençlik Spor İlçe Müdürü Memiş TÜRK, Kredi Yurtlar İlçe Müdürü Metin EJDEROĞLU kendi kurumları açısından görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaştılar. İlçe Kaymakamı Sayın Ali Osman BULAT ‘ın kapanış konuşmaları ile birlikte ilk gün programı sonlandırıldı. Çok olumlu geri dönüşlerin alındığı Çalıştay katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Çalıştay Programı Toplum Sağlığı Merkezi Sekretarya sında olduğu için hazırlık aşamasında Sağlık Memurları Ali YILMAZ ve Yetkin ÇİFTÇİ, Ebe Tutku ERTOP CAN, Ebe Ayben KURT, Ebe Büşranur SEZGEN tarafından organizasyon, sunum vs konulardaki çalışmaları yürüttüler.   Davranışsal bağımlılık konusunda: Oyun Bağımlılığı ve Egzersiz Bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, yeme içme bağımlılığı vb. gibi katılımcıların ilk defa duydukları ve ilgiyle dinledikleri bağımlılık türlerinden bahsedildi.

Davranışsal Bağımlılık Nedir?

Davranışsal bağımlılıkta, alkol ya da esrar gibi bir madde olmadan, kişi belli bir davranışı yaparak rahatlama ve huzur hisseder, başka bir deyişle “ödül alır.” Davranışın ödüllendirici özelliği zaman içerisinde bu davranışa bağımlılık geliştirilmesine zemin hazırlar. Madde bağımlılığında olduğu gibi, bağımlı olunan davranışı sürekli gerçekleştirme arzusu vardır. Her türlü bağımlılıkla mücadelede olduğu gibi davranışsal bağımlılık ile mücadelede de en önemli unsur kişinin farkındalığıdır.

Alışveriş Bağımlılığı

Bütçenin elverdiği ölçüde giyim, eşya, yiyecek gibi ihtiyaçları karşılamak için yapılan alışveriş, “üzüntü, sıkıntı, yalnızlık” gibi duyguların giderilmesi için kullanılıyorsa ve bu olumsuz duyguları gidermek için her seferinde alışverişe başvuruluyorsa bağımlılık söz konusu demektir.

Sık sık bütçeyi aşacak miktarda alışveriş yapmak.

İhtiyaç duyulmayan şeyler almak ya da niyet edilenden daha uzun süre alışveriş yapmak.

Para harcama ile ilgili yoğun bir zihinsel meşguliyet, satın alma dürtüsü ya da satın alma davranışının kişide belirgin huzursuzluğa neden olması.

Çoğu zaman arkadaşlarıyla vakit geçirmek ya da diğer sosyal aktiviteleriyle uğraşmak yerine alışveriş yapmayı tercih etmek.

Alışveriş sırasında güçlü, yeterli, rahatlamış hissedilse de, sonrasında yoğun suçluluk, pişmanlık, endişe, huzursuzluk yaşamak.

Alışveriş sonrasında, kendine verdiği sözleri kısa sürede bozmak ve döngünün, kişiyi daha da borçlandırarak sürmesi.

Genelde kişinin kendini depresyonda, yalnız ve problemleriyle başa çıkamaz hissettiğinde gittikçe artarak kontrolsüz alışveriş yapması.

Kumar Bağımlılığı

Kumar günümüzde keyifli vakit geçirme, eğlence ve dinlenme aracı olarak kabul edilmekte ve popülaritesini korumaktadır. Kumar bağımlılığı; kişisel, ailevi veya mesleki hedefleri bozan, sürekli ve yineleyen, “patolojik kumar oynama davranışı” olarak adlandırılmaktadır. Patolojik kumar oynayan kişilerin çevresi de (eş, aile, arkadaş vb.) olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Eşinde ve çocuklarında ruhsal sorunlar, ebeveynlik görevinin ihmali, ayrılma ya da boşanmalar görülebilmektedir.

Kişinin aklında sürekli kumar oynama davranışının olması.

İstenilen heyecanı sağlayabilmek için giderek artan miktarlarda kumar oynamak.

Sorunlarından kaçmak veya kendini rahatsız edici duygulardan uzaklaştırmak için kumar oynamak.

Para kaybettikten sonra kaybettiklerini kazanmak için tekrar kumar oynamak. “Kaybettiklerinin peşine düşme” patolojik kumar bağımlılığının en önemli belirtilerinden biridir.

Kumar alışkanlığının seviyesini gizlemek için aile üyelerine, danışmana ve diğer kişilere yalan söylemek.

Kumar alışkanlığını finanse edebilmek için yasal olmayan işlere girişmek.

Kumar yüzünden ilişkileri, mesleğini ve eğitimsel olanakları tehlikeye atmak veya kaybetmek.

Kumar sonucunda yaşanılan mali sıkıntılardan kurtulmak için çevredeki kişilere güvenmek.

Kumar alışkanlığını kontrol edebilmek ya da kesebilmek için tekrar eden başarısız denemelerde bulunmak.

İnternet Bağımlılığı

Gelişen teknoloji ile bilgisayarların hayatımızda kapladığı yerin artması ve internet ulaşımının yaygınlığı ile, internet bir bilgi ve iletişim kaynağı olmanın ötesinde, bazı kişiler için “bağımlılığa” dönüşmüş durumdadır. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de, internet bağımlılığı hızla yaygınlaşan ve sıklıkla karşılaşılan bir ruhsal bozukluktur.

İnternet kullanmayı durdurmakta zorlanmak, niyetlense de kullanmaya devam etmek.

Başkalarıyla vakit geçirmek yerine, internete bağlanmayı tercih etmek.

İnternet yüzünden uykusuz kalmak.

İnternete ulaşamayınca kendini mutsuz, huzursuz, gergin hissetmek.

Günlük zorunlulukları internet yüzünden yerine getirememek; ilişkiler, okul veya işle ilgili sorunlar yaşamak.

İnterneti, mutsuz hissettiğinde, üzüntülerden ve olumsuz düşüncelerden kurtulmak için kullanmak.

İnternet kullanımından kaynaklı fiziksel sorunlar yaşamak (görme problemi, sırt ağrısı vb.).

Başkaları tarafından interneti daha az kullanma konusunda uyarılar almak.

İnternette kullanımını azaltmaya yönelik başarısız girişimlerde bulunmuş olmak.

Egzersiz Bağımlılığı

Hem fiziksel hem ruhsal sağlık için spor yapmak faydalı ve harika bir alışkanlık. Ancak, dozu kaçırılan spor, zarar veren bir bağımlılık haline dönüşebilir.

Zamanının çoğunu fiziksel aktivite yaparak geçirmeye aşırı istekli olma, bazı engellere rağmen kontrol edilemeyecek düzeyde aşırı spor yapma, spor bağımlılığı olarak tanımlanmaktadır.

Kendini katı bir egzersiz rutinine adamak ve bu rutini değiştirmekten korkmak.

Egzersizin dozunu giderek artırmak.

Bir günü bile spor yapmadan geçiremez hale gelmek.

Spor yapılmayan dönemlerde kendini suçlu, huzursuz ve gergin hissetmek ya da ne kadar spor yapılırsa yapılsın tatmin olmamak.

Hekimin önerilerine karşı gelerek, sakatlanma sonrası dahi egzersiz yapmaya devam etmek ya da yapma arzusunda olmak.

Sporu, hayatındaki her şeyin önüne koymak (bir yakınının doğum günü kutlamasına katılmamak ya da işe gitmeyi aksatmak gibi).

Bir süre sonra tek sosyal yaşantının spor haline gelmesi; günlük yaşam tamamen spor antrenmanlarına göre düzenlendiği için, sosyal açıdan izolasyona varacak düzeyde spor yapmak. – ZEYNEP KÜÇÜK / HAVVA ÖZÇELİK