Borçka Şoförler Odası Başkanı Nusret Kambur: Şoför esnafımız sadece mazot parasına çalışıyor.
Borçka Şoförler Odası Başkanlığına yeniden seçilen Nusret Kambur şoför esnafının sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.
2 dönemdir Borçka Şoförler Odası Başkanlığı yapan Nusret Kambur gerçekleştirilen genel kurul ile tekrardan Başkanlığa seçildi. Kambur 3. Dönem başkanlığına layık görüldüğünü belirterek şoför esnafının ciddi ekonomik sıkıntı geçirdiğini vurguladı.
Ekonomik krizden en çok etkilenen çalışma sektörü olduklarını belirten Başkan Kambur, “Taşıma sektörü mazota gelen zamdan çok etkilendi. Mazot aldı başını gidiyor. Sadece mazot değil tüm araç parçaları yüzde 300 oranında zam aldı. 60 TL’ye değiştirdiğimiz bir balata 300 TL oldu.
Taşıma esnafımız mazotu Milli Eğitim’den 6,30’a aldı. Bugün 24 liraya dayandı. Aynı anlaşmayla öğrenci taşımaya devam ediyoruz. Kasım-aralık bazında yüzde 9 ek zam verdiler. Biz bunu Ankara ile paylaştığımızda Milli Eğitim ihalelerinde ek ödeme mazot ödemesi yapılmıyor cevabı verildi. Oysa ki bir müteahhit trilyonluk iş alıyor; demiri çimentosu arttığı zaman ek zam alabiliyor ama biz bu zamlardan yararlanamıyoruz. Bizim esnafımız duyarlıdır, işine sadıktır, aldığı görevi yerine getirmek konusunda işine sahip çıkıyor ama nereye kadar götüreceğimiz malumunuz. Bu şartlar altında fedakarlıkla yönetmeye çalışıyoruz.
Şoför esnafımız sadece mazot parasına çalışıyor. Evine yiyeceğini içeceğini götürmeden, ihtiyaçlarını karşılayamadan sadece attığı imzayı yerine getirme zorunluluğu nedeniyle bu işi götürüyor. Ocak-şubat-mart ayında ek ödeme yapacaklarını söylediler, biz onu bekliyoruz. İnşallah bu yüzde 9’lara değil yüzde 30’lara çıkar böyle bir ödeme yaparlarsa bir nebze rahatlarız.
Şu an enflasyon nedeniyle çok eziliyoruz. Sadece mazot değil her şey ciddi anlamda arttı.Biz taşımada yeni fiyatlar oluşturduk. Bu da vatandaşa yüktür ama bizim yapacak bir şeyimiz yok. Araçlarımız zaten boş gidiyor, vatandaşlar eskisi gibi gezmiyor. Hep arttırırsak ne olur.Bu defa arttırınca yolcu eksiliyor esnafa duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum.Milli Eğitim’in şartnamesinde “ek ödeme yapılmaz” ibaresinin acilen kaldırılmasını istiyoruz. Gidişatlarına göre revize edilmesini talep ediyoruz” dedi.
Şoför Haydar Demirhan: Sevgili başkanımın söylediklerine ve arkadaşlarıma katılıyorum. Ben bundan 15 yıl önce köyüm Adagül’e 3 sefer yapardım, şimdi 3 seferi kaldırdık hiç gitmiyorum, mesela bugün 3-5 kişi köyden geldiler bizi götür dediler nasıl götürebileceğimi ben şaşırdım, ne alabileceğimi ben şaşırdım. İnsanlar kışın köyde kalıyorlar mecburide götüreceğim ama mazot parası dahi kurtarmıyor. Az önce yaşar arkadaşımızın söylediği gibi köylerimiz orman olacak. Devletimiz gücü büyük burada isteseler bu şoför esnafımızı özellikle taşımacı olan arkadaşlarımızın çilesi çok. Başkanım ve yönetim. 28 nolu kooperatif üyesiyim sağ olsun biz kaymakamımıza gidiyoruz ama onlarında elinde bir şey olmuyor sonuçta milli eğitimin böyle verdiği bir karar var. Özellikle şu taşımacılık diğer esnaf yine 3 kişi ile 5 kişi ile gidiyor belki 10 kişi ile gittiği zamanda oluyor karşılayabiliyor yalnız 1 tanede olsa evine ekmeğini götürebiliyor. Diğer taşıması olan arkadaşlarımız maalesef evine ekmek dahi götüremiyor, götürüyorsa da diğer kazandığı şeylerden götürüyor.
Borçka’da şoför esnafı olan Yaşar Akçelik: 20 seneden beri esnafım iki bin yılında 400 lira senet ödeyen biri olarak diyorum şuana kadar minibüs alan aldı, hat alan aldı şimdiden sonra alım satım işleri hayal oldu. Ben bile bırakmayı düşünüyorum mesleğimi. Sadece taşımacılık sektörü ile alakalı değilde özel aracı olan insanlar köyüne gidip gelme mevzusuna biraz değinmekte fayda var köyü mesela köylüğünü yitirdi Borçka’dan mesela 30-40 km olan bir mesafedeki insanlar köylerine sabahleyin giderdi bağ bahçesinde çalışıp ilçelerine geri dönerdi. Şuanda bayağı külfet. 200-250 civarında yakıta verirler sadece diğer amortismanlar hariç gel sen o köyden ne gelir elde edebilecek onun hesabını yaparken köy köylüğünü yitirecek diken olacak, ağaç olacak, orman olacak akabinde köy diye bir şey kalmayacak.
Şoför İsmail Hoşgör: Bir şoför olarak gerçekten çok zor durumda şoför esnafı. Diğer esnafımız elinde ki malının ürününü günün şartlarına göre fiyatını değiştiriyor ama şoför esnafının böyle bir şansı yok. Bizim üst kurullardan almış olduğumuz raiçlere uymaya mecburuz. Bu böyle devam ettikçe birçok kişi aracını satmayı düşünüyor. Bu şartlarda akaryakıt dediğin zaman herşey demektir. Akaryakıta zam dediğin zaman bu herşeye zam geliyor bu akaryakıt zammının bir şekilde bertaraf karşılanması gerekiyor. Gerçekten ekmeğini bu meslekten çıkaran insanlara böyle bir ayrıcalık sağlanması gerekir. Yaşar Şunu eklemekte fayda var sadece taşımacılık sektörü ile alakalı değil de Özel aracı olan insanlar köye gidip gelme mevzusuna biraz değinmekte fayda var. Borçka’da mesela 30 kilometre mesafedeki insanlar köylerine sabah giderdi bahçesinde çalışıp akşam dönerdi şu anda bayağı bir külfet 200-250 civarında yakıta verilen bir ücret var diğer giderler hariç insanlar o köyde nasıl gelir elde edecek bunun hesabını yaparak köy köylüğünü yitirecek diken olacak orman olacak akabinde köy diye bir şey kalmayacak. Bu da vahim bir durum gelecek söz konusu akaryakıt fiyatlarında biraz güzelleşme olursa iyi olur. Dolar 18 liradan 10 liraya düştüğü Zaman bu mazot sürekli yükseliyor. – BÜLENT ATASERT