Papart 206. Şuvamtoba Şenliği, Şaşortların, Yaylaya çıkışının canlandırılmasıyla başlayan şenlikte Kültür, sanat ve yöre müziğiyle büyük bir özlem dayanışma, imece ve dostlukla gerçekleşti.
Tamamen yöre insanları tarafından imece ve dayanışma ile finanse edilen şenliğe, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Gürcistan Türkiye İşadamları Derneği (GÜRTİAD) Başkanı Osman Turan, Yurt içinden, yurt dışından tatile gelen yöre halkı katıldı.
Yaylaya çıkışın yarısına denk gelen asırların geleneği olan, yaylacı kadınların yöre kültürünü yansıtan ve yaşatan geleneksel giysileri “buzma”larıyla,akordeon eşliğinde canlandırılmasıyla başlayan şenlikte,Yöresel folklor kıyafetiyle yaylaya çıkacak köylerin yoklamasını Yüksel Yılmaz yaptı. Papart Vadisi köylerinin tek tek isimlerini sayıp burada olup olmadığının yoklamasını yaptı.
Eksik köyün olmadığı anlaşılınca Şuvamtoba yürüyüşü başladı.
Temsili olarak yaklaşık 500 metre yürüyüş ile şenlik alanına varıldı. Burada tertip komitesi adına açılış konuşması yapan Yüksel Yılmaz, asırların geleneği olan Şvamtoba’nın gelecek kuşaklara aktarılması için 6 yıl önce başlattıkları etkinliği kısaca anlattı.
Yılmaz, “Bugün Papart Şuvamtoba Şenliği’nin 206’ncısını gerçekleştiriyoruz. Aslında bu Kültür, bu gelenek asırlara dayanıyor. Kesin bir tarihi yok. Bu vadide var olduğumuzdan beri yapılan bir şenlik. Biz temsili olarak 200 yıl öncesi dedik. 6 yol önce başlattığımız için 206. Yılı dedik. 2 yıl önce bütün dünyayı etkisi altına alıp hala da can almaya devam eden salgın yüzünden 2 yıl yapamadık. Bu yıl yapıyoruz. Ne yazık ki salgın durur gibi olduysa da yeniden harekete geçti. Bu nedenle dikkat etmemiz gerekiyor. Değerli davetliler, değerli dostlar, kıymetli misafirlerimiz; eğer burada yaşıyorsak, asırların geleneğini burada yapabiliyorsak, bu doğa sayesindedir. Doğamızı korumaya devam edeceğiz.Biz bu şenliği imece ve dayanışma kültürümüz sayesinde yapıyoruz. Birçok sponsorumuz var. 6 yıl önce başladığımızda çok olumlu tepkiler aldık. Değerli dostlar; şunu özellikle söyleyeyim. Satave Gevrek Festivali’ni de ben başlattım. Şuvamtoba asla Satave’ye alternatif değildir. Satave Festivali Artvin’in Kafkasör’den sonra bekli de en büyük Kültür sanat festivallerinden birisidir. Ancak 2 sene pandemi oldu. Bu yıl ise yapılamadı. Yapamıyorlarsa Satave’yi yeniden yaparım. Şuvamtoba, başka bir etkinliktir. Bu tür programlar etkinlikler, bir araya gelmek için, kültürümüzün yaşatılmasına çok büyük katkı sunar. Bu alanı dolduran insanlar bu kültürün, bu şenliğin sahibidir. Şenlik alanımızı hazır hale getiren, yollarımızı düzelten Orman Bölge Müdürlüğümüze teşekkür ederim” dedi.
Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, şenliğe ilk defa katıldığını belirterek,
“Papart, Şuvamtoba Şenliğine ilk kez katılıyorum. Yüksel Yılmaz bey beni aradı Borçka Belediyesi Kadın Korosunu Papart’ta halk ile buluşturmak istediğini söyledi. Ben de seve seve katkı sunacağımı söyledim. Bugün buradayım, aranızdayım. Bundan dolayı da büyük mutluluk duydum. Borçka Belediyesi kadınlar korosu geçen yıl 2021 yılında kurulmasına rağmen çok büyük bir ilgiyle karşılandı. Kültür, sanat ve geleneklerimizin yaşatılması hepimizin görevidir. Papart’ta gördüğüm bu tablo beni çok mutlu etti. İyi ki varsınız. Kültürümüze, sanatımıza, doğamıza, geleneklerimize sahip çıktığımız sürece varolmaya, yaşamaya, yaşatmaya devam ederiz” diye konuştu.
Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar’da konuşmasında,“Papart Şvamtoba Şenliği asırlardır yapılan ancak son zamanlarda hayvancılığın azalması nedeniyle, yaylacılığın bitme noktasına gelmesi sonucu birçok yayla ve köy geleneğimiz unutuldu. Şuvamtoba da bunlardan biridir. Yüksel bey önemli bir kültürü yeniden hayata geçirdi. Dileğim odur ki bir gün gerçekten, buradan yaylaya kadar yürüyerek yaylalara çıkıp bu şenliğin ait olduğu yerde yapılabilmesidir. Bu, yaylaların yeniden şenlenmesiyle mümkün olacak. Hepinize iyi eğlenceler diliyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Borçka Belediyesi Kadınlar Korosu konser verdi. 4 dilden söyledikleri türkülerle şenliğe renk kattı. Yöre sanatçılarının türküleri ile coşan, horon oynayan sohbet eden, bişi yiyen, ayran içen, gözlemesi, balı, yöresel ürünleriyle çok güzel bir şenlik hafızalardaki yerini aldı.
Akşam geç saatlere kadar süren şenliğin sonunda kapanış konuşmasını yapan Yüksel Yılmaz, katkı sunan sponsorların isimlerini anarak hem katılımcılara, hem güvenlik tedbiri alan güvenlik güçlerine, hem sanatçılara, hem de Papart’a sahip çıkan yöre halkına teşekkür ederek şimdiden gelecek yıl için davetli olduklarını söyledi. B.A.
