Borçka Belediyesi, 2024 yılında Demir Elma Festivali düzenliyor

tarafından
71
Borçka Belediyesi, 2024 yılında Demir Elma Festivali düzenliyor
Bu haber 137 kez okundu.

 

Borçka Belediyesinin coğrafi işaret aldığı Demir Elma ile 2024 yılında festival düzenleniyor.

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, turizm firma şirketi ve Borçka Belediyesinin ortaklaşa hazırladığı projeyi İstanbul Kültür Sanat Vakfına sundukları ve projenin onaylandığını belirterek Coğrafi işaret alan Demir Elma’yı tanıtmak için 2024 yılında “Demir Elma Festivali” gerçekleştireceklerini söyledi.

Borçka’nın turizm bölgesi olduğunu vurgulayan Orhan, demir elma ve turizmi harmanlayarak proje oluşturduklarını şu sözlerle dile getirdi “Demir elmaya coğrafi işaret alınca demir elmanın iyi bir tanıtımı yapılması gerekiyordu. Bizim bölgemiz turizm bölgesi, demir elma ve turizm nasıl olur diye turizm firması şirketi ile görüştük ortak bir proje hazırladık ve bu projeyi İstanbul Kültür Sanat Vakfına da sunduk. 14 tane proje vardı bu 14 projeden dört tanesi geçti ve bir tanesi de Borçka Belediyesinin ortak olduğu bir projeydi” dedi.

Borçka Avcılar(Dampal) köyünde “Demir Elma Okulu” oluşturarak projenin demosunu hazırladıklarını söyleyen Orhan, demir elmanın pekmeze dönüşüm süreci ve demir elmanın bölgedeki önemine dair bilgiler verildiğini aktardı.

Başkan Orhan “Tekrar eski günleri yad ettik hem de kalabalık topluluk ile Taraklı köyünde böyle bir çalışma yaparak biz hazırlığa başladık. Seneye muhtemelen ekim ayının ortalarında büyük bir demir elma festivali yapacağız. Demir elma bu bölgede olmazsa olmazlarımızdandır, demir elma olmazsa kışı geçiremeyiz biz. Demir elma olmazsa sirkesi olmaz. Birde demir elmadan hangi ürünler elde edeceğiz, neler yapacağız bunu da Belediye Başkanlığımın inşallah ikinci döneminde alt yapısını hazırlayarak topluma sunacağız. Bir ekonomi girdinin yanında turizm faaliyeti olarak da katkı sağlayacak. Gelecek belki turist demir elmayı kendisi toplayacak, pekmezini birlikte yapacağız ve bundan hepimiz faydalanacağız” diye konuştu.

Gerçekleşecek olan Demir Elma Festivali ile farkındalık oluşturmayı hedefleyen Borçka Belediyesi, Türkiye’ye demir elmanın faydalarını tanıtacaklarını vurguladı.

Ercan Orhan, festivalin 2-3 gün süreceğini belirterek “Nasıl tiyatro festivalini yapıp duyurduysak şimdi de demir elma festivali ile bir farkındalık oluşturacağız. Aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanına demir elmanın ne kadar faydalı olduğunu ne kadar vazgeçilmez bir meyve olduğunu herkese tanıtacağız. Bütün faaliyetleri programlayıp genişleteceğiz çünkü buna İstanbul Kültür Sanat Vakfı önemli bir bütçe verdi ve bütçe ile yapılabilecek ne varsa yapılacak. Daha hepsini kurgulamadık belki birlikte pekmez yapacağız, elma suyu çıkaracağız büyük sanatçılar gelip çalışmalar yapacak. Bir farkındalık yaratıp demir elmayı öne çıkaracağız” ifadelerine yer verdi.

Borçka Belediyesi olarak ilklere imza attıklarını dile getiren Orhan, kısa zaman içerisinde Borçka bölgesinde meşhur olan bir meyvenin coğrafi işaretini alarak Borçka’ya bir değer daha kazandıracağını duyurdu. – Fatma Küçük Atasert