Borçka Belediyesi havaların soğuması ile soba kullanmaya başlayan vatandaşlar için baca temizliği hakkında uyarılarda bulundu.
Borçka Belediyesi vatandaşların kışa girerken baca yangınları ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. Belediyeden yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi:
“Bilindiği gibi temizliği yapılmayan bacalarda oluşan kurumlar baca yangınlarına neden olmakta, buda maddi kayıpların yanı sıra can kayıplarına da yol açmaktadır. Olası baca yangınlarından korunmak için, konutların bacaları yılda en az iki kez, Lokanta, fırın ve benzeri işyerleri ise ayda en az bir kez baca temizliği yapmalıdırlar. Borçkalıhemşehrilerimizi baca yangınlarına karşı tedbirli olmalarını diliyoruz.”
Vatandaşların dikkat etmeleri gereken diğer hususlar ise şöyle sıralandı:
Sıvasız, hatalı inşa edilmiş bacaları kullanmayınız. Kazan bacalarını müstakil olarak kullanınız, başka bir ısıtma aracı bacası bağlanmasına izin vermeyiniz. Sobadan sıçrayabilecek kıvılcım tehlikesine karşı önlem alınız. Tüp gazlarınızı ve sobalarınızı sızıntılara karşı sık sık kontrol ediniz. Sobanızı duvardan/bacadan en az 1 metre, en fazla 1,5 metre uzağa kurunuz. Sobaları; kömür altta, odun, tahta vb. tutuşturucu malzemeler kömürün üstünde olacak şekilde yakınız. Soba borusunu baca içine 10 cm’den fazla sokmayınız. Soba kurarken ikiden fazla dirsek kullanınız. Soba bacalarını çatıdan en az bir metre yükseklikte ayarlayınız. Soba bacalarını temizletiniz ve tıkalı olup-olmadığı mutlaka kontrol ediniz. Sobalara çok fazla kömür atmayınız. Odun ve kömürün dışında naylon, plastik vs. yakmayınız. Yatmadan önce kömürlü sobaların arka kısmındaki kelebeği kapatmayınız ve yatmadan önce söndürünüz. Temiz baca demek daha az yakıtla daha sağlıklı ısınmak demek, temiz baca demek iyi yanmış bir yakıt ve temiz çevre demek. Temiz bir çevre için ise vatandaşlarımızın kazan kül, cüruf ve odun, talaş atıklarının kendilerince çuvallanarak en yakın çöp konteyneri yanına bırakmaları çöp kutuları ve konteynerlerin içine atmamaları gerekmektedir.” – E.T.A.