Belediye Başkanı Orhan, “kentsel dönüşüm şart”

tarafından
74
Belediye Başkanı Orhan, “kentsel dönüşüm şart”
Bu haber 146 kez okundu.

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, yeniden başkan seçilmesi durumunda ilçede ‘kentsel dönüşüm’ süreci başlatmayı planladığını söyledi.

İlçedeki birçok evin dış cephesi sıvasız ve boyasız olması görüntü kirliliğine neden olurken doğal güzelliklerin görünümünü geri plana atıyor.

Konu ile ilgili ilçedeki yerel basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, ilgili kurumlar ile işbirliği yaparak kentsel dönüşüm yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

Öncelikli amaçlarının ilçedeki imar sorununu çözmek olduğunu belirten Orhan, “Bu kentsel dönüşümü Borçka Belediyesinin kendi marifetiyle tek başına çözebileceği bir sorun değil. Öncelikle Borçka’da imarla ilgili sorunları var, yeşil alanlarla ilgili sorunları var. Örnek veriyim bir vatandaşın evi var evi yeşil alanda kalmış ne satabiliyor ne de orada herhangi bir şey yapabiliyor. Bunun gibi onlarca insan var.  İkinci dönem kısmet olursa Borçka’nın imar sorununu da bitireceğiz. Biz imar konusunda diğer belediyeleri de izledik. Mesela Artvin’de imar planı birkaç defa bozuldu, Hopa’da bozuldu, Arhavi de bozuldu, biz o işe girmedik henüz. Benim tavrım şudur. Bir işi önce iyice öğrenmek, çevreye bakmak lazım. Orada yaşanılan sorunları da kendinize rehber edip Borçka’da bu sorunu kısa sürede nasıl çözeceğimizi artık biliyoruz. İkinci dönem kısmet olursa Borçka’nın bu sorunu ve otopark sorununun çözülmesi lazım. Bir an önce belirli bölgelerin imar alanını artık ilan etmek gerekiyor. Çünkü Borçka gelişiyor, Borçka büyüyor. O büyüme alanlarını da belirleyip Borçka’da daha düzgün, daha kaliteli işler yapmayı planlıyoruz. Umarım onu da ikinci dönem başaracağız.” dedi.

Dış cephesi sıvasız ve boyasız olan evlerle ilgili belediyenin vatandaşa destek olduğunu ifade eden Orhan, “İl dışından gelenler bize şöyle diyor ‘Başkanım bu binaların dış sıvalarını niye yaptırmıyorsunuz?’ Bu çok büyük bir sorun. Belediyelerin öteden beri şöyle bir kararı var; Borçka Belediyesi’ni geçmiş dönemde belediye başkanları da karar almışlar zaten bizim tekrar karar almamıza gerek yok. Biz iskeletini verelim, kumunu, takımını belli konularda yardımcı olalım vatandaş kendi evinin dış cephesinde yapsın. Buna kimse yanaşmıyor. Ama yeni yapılan yasayla beraber dış cephesi yapılmayan binaya zaten ruhsat da veremiyorsunuz, oturma izni de veremiyorsunuz. Bunları bitiriyorlar zaten. Ama eski binaların birçoğu dış cephesi yapılmamış, öylece kalmış ve görüntü kirliliği de yaratıyor. Şimdi yavaş yavaş insanlar yeni binaları gördükçe kendi binasından kendisi de rahatsız olmaya başlayacak. Çünkü bu konuda misafir geliyor, o bile eleştiriyor: ‘Bu evde oturuyorsun ama daha merdivenlerini tam bitirmemişsin dış cephesini yapmamışsın bu nasıl bir ev’ artık insanlar gördükçe de değişecek. Çünkü değişmeyen bir şey yok. Her şey değişiyor, o da değişecek insanların bakış açısıyla ki biz bu katkıları da sunmamıza rağmen bunu yaptıramadık. Bu da bir eksiklik olarak görülebilir.” diye konuştu.

Meydandaki binaların dış cephelerini de yenileyeceklerini aktaran Orhan, “Meydandaki binaların dış cephelerinin yapımını projelendirdim. Onu da yapmayı planlıyorum ama yetiştireceğim inşallah, ikinci dönem plan projelerim hazır. İkinci dönem meydandaki binaların dış cephelerini tamamen bitireceğim. Yani daha estetik olacak, oradaki esnafların girişteki tabelalarına kadar her şeyi planladık. Çok daha farklı ve güzel bir Borçka’yı hayal ediyoruz. Umarım ikinci dönem onları da gerçekleştireceklerini” beyan etti. – Fatma Küçük Atasert