ATSO Girişimiyle Toptancılar Sitesi Arazi Devir Protokolü Yapıldı

tarafından
44
ATSO Girişimiyle Toptancılar Sitesi Arazi Devir Protokolü Yapıldı
Bu haber 77 kez okundu.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Girişimiyle Toptancılar Sitesi Arazi Devir Protokolü Yapıldı.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası 1. Meslek Komitesinin talebi üzerine, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası girişimleriyle çalışmalarına başlanan Toptancılar Sitesi arazi devir protokolü imzalandı.

Gıda Toptancıları kooperatifine yapılacak olan “Toptancılar sitesi” için arsa tahsisi tamamlanmasını ardından, alt yapı ve üst yapı çalışmaları hızlıca ilerliyor.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt’un makamında gerçekleşen protokole, Artvin Toptancılar Sitesi Kooperatif Başkanı Barış Şentürk, Başkan Yardımcıları Hakan Ermiş ve Cihat Uzun, Yönetim Kurulu üyesi Turan Yılmaz katıldı.

Artvin’in önemli bir ihtiyacını giderecek olan proje hakkında bilgi veren, Toptancılar Sitesi Başkanı Barış Şentürk şunları dile getirdi “Artvin evveliyatından bu güne kadar geldiği süreçte öncelikli olarak tedarikini Artvin’de değil de Rize ve Trabzon’dan sağlanmaktaydı.

Bunun sebebinin en büyük etkenlerinden biri,  alt yapı eksikliğiydi.  Buradaki 10- 15 kişilik grup arkadaşımız bu eksikliklere rağmen burada bir şekilde savaş verdik. Bir şekilde Rize, Trabzon baskısını burada kırdık. Artvin’in gıda anlamındaki tedarikini bizler % 80’ini sağlar hale getirebildik.

Fakat çok zorlu bir süreç, bunun en zor tarafı apartman altlarında depoların olması.  Trafiğin yoğun olduğu ulaşımın çok zor olduğu yerde depolarımız vardı, bu şartlarda bu işleri yaptık.

Elle ürün boşalttık. Öyle zamanlar oldu ki bir kamyonu 15 dakikaya başka bir yerde profesyonelce deposu olan yerlerde boşaltılan bir TIR’ı biz gidip kendi aracımıza 3,5 saate aktardık.

Ondan sonra kendi aracımızdan aldık getirdik. Depomuza ürün koyduk. Yani bu düzeyde zorluklarla bu iş yürüdü.

Bunun daha öncesinde bir şekilde savaşı verilmiş ama bir türlü sağlanamamış. Son seferinde bu ekip arkadaşlarımızla birlikte başkanımın da desteğiyle, Seçkin Başkan’ın o konuda ilk başladığım zaman şöyle de bir faydası olmuştur; Livane Sanayi Sitesi’nin orada bir alan alınabileceği ile ilgili ilk ışığı yine o yakmıştı. Bir şekilde girişimlerimizle eski dönemde İsrafil Bey ile Erkan Bey’in katkılarının da kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekiyor. Akabinde de yapmış olduğumuz müracaatlarla Seçkin Başkanla  bizim kooperatif aracılığıyla Faruk Bey’in de son noktayı koyuşuyla birlikte bir yere getirdik. Şu an arsa aşamasında duvarlarımız, hafriyatımız bitmek üzere. Hızlı bir şekilde inşaatımıza da başladık. Çözmüş olduğumuz, fiiliyatta artık sonuca geldi dediğimiz şey fiiliyata da döküp yazın ortalarına inşallah tümüyle depolara yerleşmiş oluruz” dedi.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt ise, “Biz ikinci dönemimizde komitelerden yönetim kuruluna gelen dilekçeleri alıp bu noktada Artvin’e ve KOBİ’lerimize ne yapabiliriz diye çalıştık.

Birinci Grup Komite Başkanımız Hakan Ermiş, gıda sektöründeki toptancı arkadaşlarımızın Artvin’de apartman altlarında hem bölgeye hem trafiğe hem de kendi zorluklarından dolayı başvuruda bulundu.

Bizden yer istediler. Yaklaşık iki yıllık bir çalışma bu.  İlk döneminde biz de bunu kale aldık. Tespitin çok doğru olduğunu ve Artvin’in, bir ilin toptancılar sitesinin olmasının gerektiğinin kararını verdik.

Hem yerelde hem genelde de siyasilerle bunu paylaştığımızda o dönemin hükümet temsilcileri Milletvekili Sayın Erkan Balta ve Başdanışmanımız Sayın İsrafil Kışla’ya durumu ilettik.

Yer tespitini Sanayi Sitesinin orada hep beraber karar verdik. Burada bir yer tahsisi bizim de alabileceğimizi ve bu noktada da Artvin Toptancılar Sitesi’ni kurup hem arkadaşların KOBİ’lerimizin kendi iç faaliyetlerini daha geliştirebilmesi için hem ilimizdeki trafik ve gürültü sorunu yaratan apartman altı depolarından insanlarımızı KOBİ’lerimizi kurtarabilmek için böyle bir girişimde bulunduk.

Önce kooperatifin direkt olarak bununla yer sahibi olup yani yer tahsisini uygun şartlarda alıp bunun üzerine yine kendi imkanlarıyla yapılarını kurup işletmeye açma nezdinde bir çalışma yaptık. Ama o kooperatiflerin kamu yararı olmaması noktasında bizim uhdemizde kaldı.  Ticaret Odaları yarı kamu alandır. Biz üzerimize tahsis alıp ondan sonra toptancılar sitesine yeri devretmek üzere Erkan Bey ve İsrafil Bey’e bir istekte bulunduk. Sağ olsunlar bunu net bir şekilde kale alıp yoğun çabalar sonunda sanayi sitesinin belli alanında buna uygun bir yer olduğunu tespit ettik.

Faruk Bey geldikten sonra biraz daha bunları hızlandırdı. Yerinde tespitlerle, yerinde insanları arayarak. Artvin zor bir coğrafya burada yer yapmak kolay değil. Konya ovasında 15 dönüm yerde bu siteyi yapsak belki maliyeti 30 Milyonları bulur biz de 50-60 Milyonları buluyor.

Bunlar net bir şekilde ilgili genel müdürlere anlatınca onlarda Artvin’e pozitif ayrımcılık yaparak sayın bakanımızın da önderliğinde Artvin Ticaret Odasına yaklaşık 5 ay önce bir yer tahsisi yapıldı, 30 yıllığına.

Yani biz Artvin Ticaret Odası olarak yer tahsisini aldık burası çok önemli ama üstündeki yapı, kazı, hafriyat, sözleşme gibi bütün maddi konular, toptancılar sitesi kooperatifimiz Barış başkanımız ve ilgili yönetim kurulu tarafından çalışmalar devam edecek.

Bu anlamda arazi tahsisi büyük destek olan Milletvekilimiz Sayın Faruk Çelik’e, İsrafil Kışla’ya, Erkan Balta’ya ve emeği gecen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Toptancılar Sitesinin Artvin’imize, kooperatifimize, esnafımıza hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi. – ATSO