
Artvin’deki 5 büyük barajda doluluk oranlarının yüzde 75 ile yüzde 100 arasında değiştiği, söz konusu barajlarda bugüne kadar üretilen 59,7 milyar kilovatsaat elektrik enerjisinin milli ekonomiye yaklaşık 161,1 milyar lira katkı sağladığı belirtildi.
Türkiye’nin en önemli hidroelektrik üretim merkezlerinden biri olan Artvin’de, son günlerde ülke genelinde ve bölgede etkili olan yağışların ardından Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin ve Yusufeli barajlarının doluluk oranları açıklandı.
Hem yüksek su seviyeleri hem de enerji üretimindeki katkılarıyla dikkat çeken barajlara ilişkin verileri paylaşan AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, 2 Haziran 2026 tarihi itibarıyla barajlardaki doluluk oranlarının yüksek seviyelerde seyrettiğini belirterek bugüne kadar gerçekleştirilen enerji üretimi ve ekonomiye sağlanan katkıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Açıklanan verilere göre Muratlı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 75, Borçka Barajı’nın yüzde 90, Deriner Barajı’nın yüzde 79, Artvin Barajı’nın yüzde 100 ve Yusufeli Barajı’nın ise yüzde 95 seviyesine ulaştı.
Artvin’in Türkiye’nin hidroelektrik enerji üretiminde önemli bir merkez konumunda bulunduğunu vurgulayan Çelik, il sınırları içerisindeki 5 barajın bugüne kadar toplam 59,7 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi ürettiğini kaydetti.
Söz konusu üretimin ülke ekonomisine yaklaşık 161,1 milyar lira katkı sağladığını ifade eden Çelik, Artvin’in su kaynaklarını enerjiye dönüştürerek Türkiye’nin kalkınmasına önemli destek verdiğini söyledi.
Çelik, yaptığı değerlendirmede, ‘Artvinimiz sahip olduğu hidroelektrik potansiyeliyle ülkemizin enerji arz güvenliğine büyük katkı sunmaktadır.
Barajlarımız hem enerji üretimi hem de ekonomik kazanım açısından stratejik öneme sahiptir.
Elde edilen bu rakamlar, yapılan yatırımların ne kadar doğru ve yerinde olduğunu bir kez daha göstermektedir’ dedi.
Artvin’deki barajların yüksek doluluk oranlarının enerji üretiminin sürdürülebilirliği açısından önemli bir avantaj sağladığını belirten Çelik, enerji yatırımlarının bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
MURATLI TBMM 85.YIL MİLLİ EGEMENLİK BARAJI VE HES
Muratlı TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES, Artvin ili Borçka ilçesinin 17 km mansabında, Muratlı beldesinin 2 km menbasında, Gürcistan sınırına 100 m mesafede bulunmaktadır.
Türkiye Avusturya ikili işbirliği projesi olan ve Eylül 1999’da inşaatına başlanan baraj, 29 Haziran 2005 tarihinde dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hizmete açılmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 85. yılı münasebetiyle Muratlı TBMM 85.Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES olarak adlandırılan proje; Türkiyenin en hızlı akan nehri olan ve Dünyanın da en süratli akan 10 nehrinden biri kabul edilen Çoruh Nehri üzerinde tamamlanan ilk barajdır.
Muratlı Barajının temelden yüksekliği 49 m olup; bölgede kil kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle geçirimsizliği sağlamak maksadıyla, menba yüzü asfalt kaplamalı kaya dolgu tipinde inşa edilmiştir. Ülkemizin menba yüzü asfalt kaplamalı olan ilk ve tek baraj projesidir.
Muratlı Barajının kurulu gücü 115 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 444 milyon kWh’dir.
Muratlı Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 6 milyar 114 milyon kWh enerji üretilmiş olup; milli ekonomiye 3 milyar 705 milyon TL katkı sağlanmıştır.
BORÇKA BARAJI VE HES
Borçka Barajı ve HES Projesi, Çoruh Nehri ile Murgul Çayının birleşim yerinin takriben 300 m mansabında, Borçka ilçesinin 2,5 km menbasında ve Artvin ilinin 30 km kuzeybatısında bulunmaktadır.
Çoruh Nehrinin ikinci mavi gerdanlığı Borçka Barajının temelden yüksekliği 146 m olup kil çekirdekli zonlu kaya dolgu tipinde inşa edilmiştir.
Borçka Barajının gövdesi alüvyon zemin üzerine oturduğundan sızdırmazlığı sağlamak için maksimum 57,8 metre derinliğinde toplam 11.944 m² geçirimsizlik duvarı inşa edilmiştir.
01 Eylül 1999 tarihinde inşaatına başlanan baraj, 8 Nisan 2007 tarihinde dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hizmete açılmıştır.
Borçka Barajının kurulu gücü 300 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 1 milyar 39 milyon kWh’dir.
Borçka Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 11 milyar 448 milyon kWh enerji üretilmiş olup; milli ekonomiye 6 milyar 936 milyon TL katkı sağlanmıştır.
DERİNER BARAJI VE HES
Deriner Barajı ve HES, Aşağı Çoruh Havzasında, Artvin İlinin 5 km menbasında, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır.
Çift eğrilikli beton kemer tipinde inşa edilen Deriner Barajının temelden yüksekliği 249 m gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye’nin en yüksek, Avrupa’nın 3., Dünya’nın da 6. en yüksek barajıdır.
08 Ocak 1998 tarihinde inşaatına başlanan Deriner Barajı 12 Aralık 2012 tarihinde dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hizmete açılmıştır.
Deriner Barajının kurulu gücü 670 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 2 milyar 118 milyon kWh’dir.
Deriner Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 11 milyar 762 milyon kWh enerji üretilmiş olup; milli ekonomiye 7 milyar 126 milyon TL katkı sağlanmıştır.
ARTVİN BARAJI VE HES
Artvin Barajı ve HES Çoruh Nehri üzerinde, Orta Çoruh Havzasında bulunmaktadır. Yusufeli İlçesinin yaklaşık 30 km mansabındadır.
Çoruh Nehri Projeleri kapsamında yer alan Artvin Barajı ve HES Projesine Doğuş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından 01 Ocak 2011 tarihinde başlanmış olup; 14 Ocak 2016 tarihinde işletmeye alınmıştır.
Artvin Barajının temelden yüksekliği 180 m olup beton ağırlık tipindeki inşa edilmiştir.
Artvin Barajının kurulu gücü 332 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 1 milyar 26 milyon kWh’dir.
Artvin Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 3 milyar 675 milyon kWh enerji üretilmiş olup; bunu maddi karşılığı ise 2 milyar 226 milyon TL’dir.
Artvin İlinde işletmedeki 4 barajdan bugüne kadar toplam 32 milyar 999 milyon kWh enerji üretilmiş olup; bunu maddi karşılığı ise 19 milyar 993 milyon TL’dir. – Tahsin Atasert
Artvin’deki Barajlar 59,7 milyar kilovatsaat elektrik ile milli ekonomiye yaklaşık 161,1 milyar lira katkı sağladı
Bu haber 117 kez okundu.






