Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Türkiye’nin üçüncü büyük alana sahip olan kestane ormanlarını dal kanserinden korumak için çeşitli çalışmalar yürütüyor.
Artvin’de 2015 yılında kurulan biyolojik mücadele laboratuvarında Hypovirülent virüsü üretilerek dal kanserinin görüldüğü alanlara önleyici olarak bırakılıyor.
Kestane balı bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. 27 bin 500 hektar alan ile Türkiye’nin üçüncü büyük kestane ormanına sahip olan Artvin’de, Orman Bölge Müdürlüğü ağaçları korumak ve bal üretimini arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
“Dal Kanseri ile 2015 Yılından İtibaren Biyolojik Mücadele Yürütüyoruz”
Orman Bölge Müdürü Dr. Mimar Sinan Özkaya, dal kanseri ile mücadele kapsamında üretilen Hypovirülent virüsünü her yıl 500 hektar alana uyguladıklarını belirterek, “Ormanları tehdit eden kestane dal kanseri ile 2015 yılından itibaren biyolojik mücadele yürüterek, bal üretimini olumsuz etkileyen kestane dal kanserine karşı mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmalar sırasında tamamen dal kanserine yenik düşen kestane ağaçları sahadan çıkartılarak yeni fidanlar dikiliyor. Ayrıca kestane dal kanserine karşı Bölge Müdürlüğümüz Biyolojik Laboratuvarında üretilen Hypovirülent virüsü her yıl 500 hektar alana verilerek kanserin yayılması önlenmektedir” dedi.
“Yüzde 85 Oranında Kanserin Önüne Geçtik”
Biyolog Yaşar Aksu, kestane ormanlarının tamamının dal kanserinden etkilendiğini fakat ürettikleri Hypovirülent virüsü ile yüzde 85 oranında kanserin önüne geçtiklerini vurgulayarak, çalışmalar hakkında şu ifadeleri kullandı: “1964 yılında kestane dal kanseri Türkiye’ye giriş yaptı. 1966 yılından sonra tüm Türkiye’ye yayıldı. Artvin’de 2015 yılında Hypovirülent virüsü laboratuvarı kurduk. Bu kanserin 200 tane uyum grubu vardır sürekli artmaktadır. Uyum grubu arttıkça mücadele zorlaşmaktadır. Bir Hypovirülent virüsü üretilirken şimdi 50-60 tür ile uğraşmak zorunda kalıyoruz üre bir ürettiğimiz Hypovirülent virüsü şu anda 60 yüzde 65 oranında başarılıdır kestane dal kanseri olan ağaçlara vererek Hypovirülent virüsü alanının yayılmasını sağlıyoruz. 7 yıldır yaptığımız çalışmalarda Hypovirülent virüsü tüm sahalara yaydık ve verdiğimiz yerlerde de doğal dengeyi sağladık. 27 bin 500 hektar alanlık sahamızın tamamı dal kanserinden etkilendi fakat biz mücadelemizi yaparak her yıl 500 hektar alana koruyucu virüsümüzü ekleyip üremesini sağlayarak yüzde 85 oranında başarı elde ettik.”
ARTVİN O.B.M.
