Artvin’de Diyabette Fiziksel Aktivite İçin Harekete Geçin Etkinliği

tarafından
47
Artvin’de Diyabette Fiziksel Aktivite İçin Harekete Geçin Etkinliği
Bu haber 80 kez okundu.

Diyabette fiziksel aktiviteye dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenlendi

14 Kasım Dünya Diyabet günü farkındalık etkinlikleri kapsamında Artvin Devlet Hastanesi önünden başlayan Artvin Valiliği önüne kadar süren yürüyüş programında halkın dikkatini çekmek ve fiziksel hareketin önemi konusunda bilinçlendirmek amaçlandı.

Sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Amine Terzi tarafından okunan basın açıklamasında halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin, günümüzde en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri olduğu vurgulandı.

Terzi, yaptığı açıklamada, “Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre; dünya üzerinde diyabet tanısı almış yaklaşık 537 milyon birey yer almakta olup 2045 yılına kadar bu sayının 783 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 7 milyon diyabet hastası bulunmaktadır.Bu sayı yetişkin nüfusun yaklaşık %15’ini oluşturmaktadır” bilgisini verdi.

Basın açıklamasının devamında, “Diyabet hastalığında, insülin adı verilen hormonun üretilememesi veya vücutta etkin kullanılamaması sonucu kan şekeri düzeyi yükselmektedir. Yükselen kan şekeri zamanla özellikle sinirler ve kan damarlarına ciddi zarar vermektedir.

Diyabet sıklığındaki bu artış sağlık harcamalarını da katlayarak artırmaktadır. Diyabetin en az 966 milyar dolarlık sağlık harcamasına neden olduğu ve son 15 yılda diyabete bağlı sağlık harcamalarının % 316 artış gösterdiği bilinmektedir. Dahası diyabete bağlı sakatlık ve ölüm oranları da her geçen yıl artmaktadır. Yine Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre; 2021 yılında diyabete bağlı 6.7 milyon ölüm olmuştur. Diğer bir ifadeyle her 5 saniyede bir kişi diyabet sebebiyle ölmektedir. Özetle bu ifade; burada bulunduğumuz süre içerisinde dünyanın herhangi bir yerinde birçok insanın diyabete bağlı sebeplerden hayata gözlerini yumduğu anlamına gelmektedir. Bu sebeplerle 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak bilinmekte ve 14 Kasım’ı içeren haftada dünyanın birçok yerinde diyabete ilişkin farkındalık etkinlikleri yapılmaktadır. Dünya Diyabet Günü, 160’tan fazla ülkede 1 milyardan fazla kişiden oluşan küresel bir kitleye ulaşan dünyanın en büyük diyabet farkındalık kampanyasıdır. Kampanya, diyabetle ilgili büyük öneme sahip konulara dikkat çekmekte ve diyabeti kamuoyunun gündeminde tutmaktadır.

Bu yıl da Dünya Diyabet Günü teması olan “Diyabet Bakımına Erişim” kapsamında dünyada ve ülkemizde birçok etkinlik planlanmıştır. Biz de bu amaçla Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü olarak Artvin’de ilk olan iki günlük bu etkinliği planladık. Etkinliğimizin ilk gününü olan bugün yapılan yürüyüşümüz ve gün boyu açık olan standımız oluştururken ikinci gününü ise yarın saat 13:00-15:00 arasında Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Dünya Diyabet Günü Farkındalık Paneli oluşturmaktadır.

Bizler yaklaşık iki yıldır toplumda diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara dikkat çekmek amacıyla toplumun her kesiminde taramalar yapıyor ve etkinlikler planlıyoruz. Ancak bu yıl birincisini düzenlediğimiz Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinlikleri bizim için Cumhuriyetimizin 100. Yılında olması bakımından daha da anlam kazanmıştır. Toplumumuzun önemli bir sağlık sorunu olan diyabet ve diyabetle ilişkili risk faktörlerine yönelik bilinçlenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle yürüyüş etkinliğimizle diyabete yol açan en önemli risklerden biri olan hareketsizliğe dikkat çekmek istedik. Yapılan çalışmalar; sağlıklı bireylerde düzenli yapılan fiziksel egzersizlerin diyabete yakalanma sıklığını azalttığını, diyabetli bireylerde yapılan düzenli fiziksel egzersizlerin ise kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu ve diyabete bağlı gelişebilecek kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar, böbrek hastalıkları, diyabetik ayak gibi sorunları azalttığını göstermektedir.

Bu sebeple Artvin Devlet Hastanesi önünden başlayıp Artvin Valiliği önüne kadar süren yürüyüş programımızda halkın dikkatini fiziksel hareketin önemine çekmek istiyoruz. Halkın her kesiminden tüm bireylerimize “Diyabet İçin Harekete Geçin” diyoruz ve günlük 20 dakikalık yürüyüşler öneriyoruz. Etkinliğimize katılan herkese teşekkür ediyoruz ve tüm halkımızı yarın düzenleyeceğimiz panelimize de davet ediyoruz. Etkinliğimizin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyor ve düzenleme kurulumuz adına saygılarımı sunuyorum” diye beyanatta bulundu. – Tahsin Atasert