Artvin’de Çanakkale Şehitleri törenle anıldı

tarafından
234
Artvin’de Çanakkale Şehitleri törenle anıldı
Bu haber 461 kez okundu.

Artvin Garnizon Şehitliği’ndeki tören, Vali Yılmaz Doruk, İl Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Veli Altınay ve Belediye Başkan Vekili Ercüment Seçkin’in Şehitlik Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende Teğmen Kadir Erler, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

Erler, 18 Mart’ın, bundan 108 yıl önce Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği gün olduğunu söyledi.

Kadir Erler, 18 Mart’ta Çanakkale’de kazanılan zaferin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden yolda önemli bir kilometre taşı olduğunun altını çizerek “Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi, rahmet ve minnetle anmak maksadıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız.

108 yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilmeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM Genel Kurulu’nda 4768 Numaralı Kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden Kahraman Şehitlerimizi anmak maksadıyla aynı zamanda “Şehitler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen, milletimizin kahraman evlatlarının şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstiklal Harbi’mize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur.

18 Mart 1915’de Amiral De Robeck komutasındaki itilaf devletleri donanması Çanakkale Boğazı’nı geçmek için büyük bir taarruz başlattı. Ancak bir süre sonra, müttefik donanmasının 3 zırhlısı Nusrat Mayın Gemisi tarafından boğaza döşenen mayınlara çarparak ya da tabyalardan yapılan top atışlarıyla battı, üçü de ağır hasar görmüştü. Ayrıca iki muhrip ve yedi mayın tarama gemisi batırılmıştı. Donanmanın 800 kişilik asker kaybı yitirdiği anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında panikleyen itilaf devletleri donanması boğazı terk etti. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğini anlayan itilaf devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yaparak boğazı geçmeyi denemiş; Ancak, Çanakkale Savaşları’nda askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır.

Şanlı tarihimizde bütün görkemiyle yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale savaşı, varanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin vatanı için zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden biridir.

Çanakkale zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp cepheye uğurlayan cefakar anaların ve analarının elini öperek “Hakkını helal et şefkatli ana, canım feda olsun kutsal vatana” diyen yiğit ve kahraman Mehmetçik’in, tarih sahnesine çıkan edebi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır.

Başta büyük önder Atatürk olmak üzere, gerektiğinde vatanı için “Şehit” olmayı en şerefli görev olarak kabul eden, 7’sinden 70’ine kadın erek tüm Anadolu insanı, bu zaferden aldığı insanı, zaferden aldığı güçle Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

Hayatını bu cengâver erlere komuta ederek geçiren ve dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir” diyerek bu kahramanlara hayranlığını ifade eden Büyük Önder ve Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le aynı duyguları paylaşan bizler, şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore’de, Kıbrıs’ta, Teröristle Mücadelede Harekatı’nda yurt dışında icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz milletimizin ederidir.

Ulusumuzun var oluşunun, birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz yüce değerlerin genç nesillere aktarılmasında en değerli hazinedir. Bu nedenle şehitlerimizin aziz hatıraları, nesilden nesile sonsuz dek yaşatılacaktır.

Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş, vatanımıza yönelecek her türlü tehdide karşı vereceğimiz mücadelede, sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze sonsuz kaynak teşkil etmektedir.

Aziz şehitlerimiz yattıkları yerde şunu hissetmelidirler ki; Ülkemizin birliğine göz diken düşmanlarımızın ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarına yönelik tüm tehditleri, dün olduğu gibi bugün de Türk milleti ve onun bağrından çıkmış Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bertaraf edilecektir.

Üzerinde yaşadığımız toprağı vatan yapan, bayrağımıza rengini kanlarıyla veren kahraman şehitlerimiz; Manevi varlığınızdan aldığımız güçle, vatanımıza yönelen her türlü tehdide karşı her şart altında üzerimize düşen görevi yapacak ve size layık olmaya çalışacağız.

Türk vatanının kutsallığını, Türk milletinin namusunu ve Türk bayrağının şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz; Sizleri bizden ayıran ölüm, size olan bağlılığımızı asla koparamayacak, kutsal emanetiniz olan Türk vatanı, ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki Çanakkale’ler sonsuza dek geçilmeyecek, ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, şanlı tarihimiz boyunca vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyetle intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor; kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz Şad olsun” dedi.

Tören, şehit mezarlarına karanfil bırakılması ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla sona erdi. – AVBM