Artvin’de 19 Ekim “Muhtarlar Günü” Kutlandı

tarafından
103
Artvin’de 19 Ekim “Muhtarlar Günü” Kutlandı
Bu haber 200 kez okundu.

Artvin’de 19 Ekim “Muhtarlar Günü” dolayısıyla  Dernek tarafından Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunma Töreni gerçekleştirildi.

Artvin Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Cin ve beraberindeki muhtarlar, Milli İrade Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine yönelik Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Cin konuşma gerçekleştirdi.

Başkan Hasan Cin, “Bu anlamlı günün halkımıza görevlerini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını, Ebediyete göç etmiş olanlara Yüce Allahtan rahmet, hayatta kalan diğer görev yapmış muhtarlarımıza sağlık, mutluluk ve başarılarını diliyorum” dedi.

“Biz birlikteyiz, Türkiye için görevdeyiz” diyen Cin, konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Başbakanlığımız tarafından 19 Ekim 2015 tarihli ve 11 sayılı genelgesiyle Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilen bu günün muhtarlar günü ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, Gazi meclisimize ve emeği geçen herkese Şükranlarımızı sunarak hepinizi saygı ve sevgiyle selamlayarak konuşmama başlamak istiyorum.

1829 yılında 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul, Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra da Anadolu da Kastamonu Taş köprü de kurulan muhtarlık müessesi 194 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık müessesi Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan çağdaş ve kamu yönetimi anlayışının en temel yapılarıyla önemli bir görevi yerine getirmekte. Daha anlaşılır bir ifadeyle anlatmak istersek.

Devletimizle vatandaşlarımız arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlığın 194 yıllık merkezi yerel idareyi temsil eden bir kurum olmasının yanı sıra toplumsal barışın sağlandığı en önemli kuruluşlarından biri olduğunu unutmamalıyız. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.”

Başkan Hasan Cin, Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği “Muhtar demokrasinin temel taşıdır.” sözünü hatırlatarak “Milletimizin tercihine, teveccühüne, itimadına, mazhar olarak halkımızın tercihi ve seçimiyle iş başına gelmiş kişiler olarak hepimiz çok iyi biliyoruz ki en son derece önemli bir makamda hem devletimizin adına hem de milletimizin adına büyük sorumluluklar taşıyoruz. Bir bakıyorsunuz devletin halkla en sıcak temas noktası güler yüzü ve şefkat eliyiz. Bir bakıyorsunuz vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlıklarımızın olduğu yerdeyiz. Günümüz de bizlere tanınan yeni imkanlar özlük haklarımızla yapılan iyileştirmelerle cazip hale gelen kendini yenileyen kurumların başında yer alan Muhtarlık müessesi olarak en ücra yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışını taşıyarak hem sevinçle hem de üzüntüde halkımızın her zaman yanında ve hizmetindeyiz.

Bu anlamda Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bakanlığımızda muhtarlık daire başkanlığı kurulması ile muhtarlarımızın merkezi idare ile ilişkileri güçlendirilmiş ve vatandaş taleplerinin etkin şekilde ilgili kurumlara iletilmesini sağlamak amacıyla başkanlığımıza “muhtar bilgi sistemi” hayata geçirilmiştir. Bunların yanı sıra bu vesileyle asıl dikkat çekmek istediğim önemli hususlardan birisi son zamanlarda yaşadığımız pandemi dönemiyle üst üste gelen doğal afetler ve 6 şubatta yaşadığımız deprem karşısında yaptığımız çalışmalarda gördük ki organizasyon ve liderlik vasfımızda büyük bir önem taşıyoruz. Bizler her konuda milletin iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktadayız. Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemizde görev yapan mahalle ve köy muhtarlarımız olmak üzere tüm muhtarlarımızın “Muhtarlar Günü”nü kutluyorum. Bu anlamlı günün halkımıza görevlerini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını, Ebediyete göç etmiş olanlara Yüce Allahtan rahmet, hayatta kalan diğer görev yapmış muhtarlarımıza sağlık, mutluluk ve başarılarını diliyorum. Bu anlamlı günde muhtarlarımıza verdikleri önem ve değerlerden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettiğimiz her konuyu dikkate alarak değerlendiren ve çözümleri için her konuda tam destek olan İç İşleri Bakanımıza, Sayın Valimize ve tüm emeği geçenlere şahsım ve muhtarlarımızın adına çok teşekkür eder, minnet ve şükranlarımı sunarım” dedi. – Tahsin Atasert