Artvin’de 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma töreni düzenlendi

tarafından
30
Artvin’de 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma töreni düzenlendi
Bu haber 56 kez okundu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda sinevizyon gösterimiyle Kurtuluş Savaşı yılları ve İstiklal Marşı’nın kabul edilme süreci anlatıldı.

Programda Kazım Karabekir Lisesi öğrencileri İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan oratoryoyu sahneledi.

Öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardında, okullar arasında gerçekleştirilen, şiir, resim, ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Programda konuşma yapan Tarih Öğretmeni Güllü Demir, “Cumhuriyetimizin 100. yılını yaşamanın gururunu taşıyan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ferdi olarak büyük bir mutluluk içerisindeyim. İstiklal Marşı ile bu vatana olan sevdasını, Türk milletinin bağımsızlığına olan inancını ve içindeki imanı dile getiren Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle yad ediyor, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilişinin 103. yılını kutluyorum” dedi.

“İstiklal Marşımız, sıradan mısraların dizildiği sözde cesaret ve övgü sözlerinin yer aldığı refah günlerinde cesaretle yazılan şiirlerin aksine milletimizin onurlu mücadelesini dile getiren milli bağımsızlığın olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Anadolu’nun var olmasının tek yolunun direnmek ve savaşmak olduğunu bildiren Türk ordusuna inanç aşılayan tek marştır.” Diyen Demir, “Mehmet Akif İstiklal Marşımızı Türk ordusuna adarken ‘Korkma’ sözüyle dünyayı titreten, işgalcilere karşı duran erlerimizin ödülünü alacağını hatırlatıyordu. Gazilerimize cennet vatanın kurtuluşunu müjdelerken şehitlerimize cenneti vaat ediyordu. Yurdumuz düşman işgali altındayken Mustafa Kemal’e inanan Mustafa Kemal’in safında mücadele eden ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolasıyla hareket eden milli şairimiz milletimize cesaret vermek yüce ordumuzun ulvi duygularını harekete geçirmek adına milli marşımızı yazmıştır. Halkımız kadın erkeği çocuğu ve askeriyle ülkesi için zor şartlar altında bir karış toprağını vermemek için mücadele etmiştir. Mehmet Akif Ersoy’un ‘Artık benim değil milletimindir.’ dediği İstiklal Marşı, halkımızın bağımsızlık savaşını ölümsüzleştiren eşsiz bir eserdir. İstiklal Marşı milletimizin Mustafa Kemal önderliğinde tarihin akışını değiştiren bir kahramanlık destanıdır. ‘Doğduğumdan beridir aşığım istiklale.’ diyen Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı adını verdiği şiirini İstiklal Harbinde kanının son damlasına kadar mücadele eden kahraman ordumuza ithaf etmiştir. İstiklal tarih boyunca gönül verdiğimiz ve uğruna pek çok acılara katlandığımız, hiçbir zaman ödün vermediğimiz değerimizdir. İstiklal Marşımız bütünüyle aziz milletimizin karakterini yansıtmaktadır. Marşımızdaki yüce duygular milletimizin öz benliğinden damıtılmıştır. Bayrak, sancak, ezan, hak, şehitlik gibi kavramlar milletimizi var eden değerlerimizdir. Milletimize istiklal azmini veren gazilik ve şehitlik gibi manevi mertebelerdir. Manevi duygulardan arındırılmış bir mücadelenin sürdürülmesi imkansızdır. Hayatının sonlarında milli mücadele ile ilgili bir sohbette söz İstiklal Marşına geldiğinde büyük şair şunları söylemiştir: ‘İstiklal Marşı günler ne samimi ne heyecanlı günlerdi. O şiir bir daha yazılamaz, Onu kimse yazamaz, Onu ben de yazamam Onu yazmak için o günleri görmek o günleri yaşamak lazım O şiir artık benim değildir, O milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın.’ Daha İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümünü kutluyor, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimizi şükranla ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Program, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy konu serginin açılmasıyla sona erdi.

Programa, Vali Cengiz Ünsal, Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Garnizon Komutanı Piyade Albay Muhammet Kelami Kablay, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Yunus Emre Büyükyurt, kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. – Tahsin Atasert