Artvin Tanıtım günlerinin 5.’si Ankara’da yapıldı

tarafından
102
Artvin Tanıtım günlerinin 5.’si Ankara’da yapıldı
Bu haber 198 kez okundu.

Artvin Tanıtım günlerinin 5. Ankara’da toplanılarak yapıldı.

2-5 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 5. Artvin Tanıtım günleri için Ankara’da faaliyet gösteren Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfında toplantı düzenlendi.

Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı Başkanı Metin Arifağaoğlu, düzenlenecek Artvin tanıtım günlerinin amacından bahsetti. 2-5 Kasım tarihindeki tanıtım günlerinde “Artvin’in Ankara’ya akacak, Valiliğimiz, Çoruh Üniversitemiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, STK’larımız, iş adamlarımız, medyamız ve de hepimizin katkısıyla Artvin tanıtılacaktır” dedi.

Türkiye coğrafyasının kuzey doğusunda bulunan Artvin, 7436 km2 yüzölçümüne sahip olarak toplamda 170.000 nüfusu vardır. Artvin’de il merkezi ile birlikte 8 ilçe ve 320 köy bulunduğunu söyleyen Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı Başkanı Metin Arifağaoğlu, Artvin’in geçmişinden şu sözlerle bahsetti “Sizleri 103 yıl geriye götürmek istiyorum. 23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi açıldı. Artvin Batum sancağının ilçesi konumundadır. Batum sancağının 5 milletvekili vardır. Bunlar Mehmet Edip Dinç, Ahmet Erdem, Ahmet Nuri Efendi, Ahmet Akif Bey,  Ali Rıza Efendi Mustafa Kemal’in kurduğu TBMM ve meclis hükümetini çok az sayıda devlet tanıyor. Mustafa Kemal Rusya’ya bir heyet gönderiyor. Heyet Ankara’dan Moskova’ya 2 ayda ancak gidebiliyor. Mustafa Kemal S.S.C.B Devlet Başkanı Lenin’den çok şey istiyor. Harp malzemesi, top, tüfek, barut, merminin yanında askerin giymesi için kumaş, çamaşır ve bunların yanında nakit para da talep ediyor. Lenin bunların hepsini vereceğiz diyor. Ancak kendisinin de bir talebinin bulunduğunu belirtiyor. Batum Limanı, Türki Cumhuriyetleri ve Sovyetler Birliği için çok önemlidir. Batum vilayetinin Sovyetler Birliğine verilmesini istiyor. Mustafa Kemal çıkış yolu bulamıyor. Misak-ı Milli sınırları içinde olan Batum 6 Mart 1921 Moskova Anlaşması ile Sovyetler birliğine veriliyor. T.B.M.M’nin 7 Temmuz 1921 tarih ve 133 sayılı kanunu ile Artvin il yapılıyor” dedi.

Artvin vilayetinin tamamında 170.000 nüfusu olduğunu söyleyen Arifağaoğlu,  Artvin nüfusuna kayıtlı olup Türkiye coğrafyasında 300.000 kişinin yaşadığını aktardı.Arifağaoğlu “Örneğin İstanbul’da 90.000, Bursa’da 70.000, Ankara’da 37.000 civarında Artvin nüfusuna kayıtlı insan vardır. Bu rakam Türkiye genelinde 300.000 civarındadır. Doğduğu yerde iş bulamayan doyduğu yere nüfusunu taşıyanları da düşünürsek 750.000-800.000 civarında Artvinli nüfusu yaşadığı söylenebilir” diye konuştu.

Artvin’in ilçelerinden bahseden Arifağaoğlu, Gürcistan Cumhuriyetine Artvin’in 35 km. uzaklığında sahili olduğunu kaydetti. Sarp sınır kapısının Türkiye’de hareketli bir kapı olduğunu vurgulayarak “İnsan giriş-çıkışı en yüksek olan sınır kapısı ünvanını taşır. Ortalama günlük geçiş kışın 10.000-15.000, yazın 30.000- 40.000, yıllık geçiş 2017-7.121.472, 2023 de 9 ayda toplam 4.900.000 in üstünde giriş-çıkış yapılmıştır. İnsan trafiğinin yanında araç trafiğinde çoğu zaman 30 km’lik kuyruklar basına yansımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Turizm konusunda Artvin’in sıçrama yaşadığını kaydeden Arifağaoğlu, Artvin içerisinde bulunan turizm noktalarını ve barajlarını şu sözlerle aktardı “Kemalpaşa, Hopa ve Arhavi ilçelerimiz de konaklama tesisleri ve yemek kültürünü devam ettiren restoranlarımız bir hayli fazladır. Arhavi de Mençuna Şelalesi ve Çifte Köprü diğer adıyla İkiz Köprü yerli turizmin görmek istediği odak noktasıdır. Borçka ilçe merkezini Çoruh Nehri ikiye bölmektedir. Çoruh Nehri ülkemizin debisi en yüksek nehridir. Artvin coğrafyası depolamalı barajlara çok çok uygundur. Çoruh nehrinden maksimum enerji almak için 10 adet baraj planlanmıştır. Bu 10 adet barajın 6 adedi Artvin hudutları içindedir. Borçka Karagöl şehirden 25 km uzaktadır. Şehirler arası çalışan otobüslerle buraya gitme imkanı yoktur. Yaz aylarında her gün 15-20 otobüs gelmektedir. Otobüs yolcuları Borçka ilçe merkezinde turist aktarma tesislerinde minibüslere aktarılıp Karagöl’e böyle ulaşmaktadırlar. Karagöl’de konaklama tesisi yoktur. Genelde günübirlik ziyaretler tercih ediliyor. Karagöl ile Borçka arasında yol boyunca küçük konaklama tesisleri mevcuttur. Karagöl sapağından 20 km. sonra Macahel havzasına ulaşılır. Macahel Havzası Biosfer rezerv alanı olarak ilan edilmiştir. Bu ne anlama gelmektedir. Buranın Flora ve Faunasına dokunulmayacaktır. Burada avlanmak ve buraya dışarıdan arı peteği sokmak yasaktır. Kafkas arı ırkının bozulmaması için bu tür önlemler alınmıştır. Çorun Nehri üzerinde Borçka şehrinin iki yakasını birleştiren asma çelik köprü vardır. Bu köprü Almanlar tarafından yapılmıştır. Köprü 23 Temmuz 1935 tarihinde dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından açılmıştır

Borçka ilçemize 15km. mesafede Murgul İlçesi vardır. Burada Delikli Taşın içinden ırmak akmaktadır. Yerli turizmin ilgisini çekmektedir. Murgul geçmişte Doğu Karadeniz’in sanayi şehri olarak bilinirdi. 1950-1960’larda Etibank Murgul İşletmesi Bakır Fabrikası Blister bakır üretiyordu. Sonrasında K.B.I. iş istihdamı konusunda çok önemli bir müesseselerdi. Bildiğiniz gibi bu 2 tesis özelleştirildi. Özel sektörün işlettiği bu fabrika üretimine devam ediyor”

“Artvin Merkez ilçede Türkiye’nin ve dünyanın en büyük Atatürk Heykeli bulunmaktadır. Nasıl oldu da en büyük Atatürk Heykeli Artvin’e nasip oldu. Artvinliler, Türkiye Cumhuriyetini kuran ve Artvin’i il yapan Atatürk’ü çok sever. Ata Tepeyi ve Atatürk Heykelini Av. Sıtkı Kahveci yaptırmıştır. Kendisine sağlıklı yaşam diliyoruz, teşekkürlerimizi, şükranlarımızı Ankara’dan yolluyoruz. Tarihi Artvin Kalesi yıllara meydan okumaktadır. Turistlerin ilgi odağıdır. Hatila Milli Parkı hudutları içinde Cam Teras yükseklikten korkmayanların ilgi odağı olmuştur. Kafkasör Yaylası, Boğa Güreşleri Arenası ve Atabari Kayak Merkezi gezilecek yerler arasındadır. Ardanuç ilçemizde 1000 yıllık Gevhernik Kalesi, İskender Paşa Camii ve meşhur Cehennem Deresi Kanyonu görülmeye değer önemli yerlerdir. Artvin’in döneri her ilçemizde vardır. Ancak Ardanuç Cağ Kebabını özellikle öneriyoruz. Yazın bilhassa Temmuz- Ağustos ayları için Bilbilan Yaylası dolup dolup taşmaktadır. Şavşat sakin şehir seçilmiştir. Emekli hemşerilerimizin yoğun yaşadığı ilçemizdir. Asırların yıpratamadığı Şavşat Kalesi yerli ve yabancı turizmin ilgisini çekmektedir. Artvin’in önemli bir Karagölü de bu ilçededir. Meşeli Köyü yakınında uzun boylu ormanların içinde bulunan gölde kayıkla gezilebilir, balık avlanabilir. Burada konaklama tesisi de vardır. Ayrıca Şavşat’ta Su Atan Şelalesi, Yüzen Göller diğer adıyla Gezen Adalar, Papart Ormanı, Efkar Tepesi, Gürcü Kraliçesi, Tamara Odaları gezilecek önemli yerlerdir. Şavşat Yamaç Paraşütçülerinin yeni uğrak yeri olmaya adaydır. Cevizli Köyü Gürcü Kilisesi az da olsa yabancı turistlerin ilgi alanındadır”

“Yusufeli, biliyorsunuz Yusufeli İlçesi tamamen Baraj gölü içerisinde kalmıştır. Baraj gölü üstünde yeni bir Yusufeli ilçesi inşa edilmiştir. Yusufeli ilçemizde doğa turizminin yanında İnanç turizmi öne çıkmaktadır. Barhal Kilisesi Altıparmak Köyünde olup yakın zamanda onarımı yapılmıştır. Yaklaşık 1000 yıldır ayaktadır. Yusufeli ilçesindeki kiliselerin tamamı 900-1100 yılları arasında yapılmıştır. İşhan Kilisesi iyi durumdadır. Yabancı turistlerin uğrak yeridir. 4 kilise onarıma muhtaçdır. Erzurum Uzundere ilçesi ile Yusufeli ilçesi hududunda Öşvang Kilisesi iyi durumdadır ziyaret edenleri de çoktur. Ardanuç ilçemizde Rabat ve Porta Artvin merkez ilçede Dolishane Kiliseleri de özellikle Gürcü halkının tercihleri arasındadır. Artvin doğa turizmi, eko-turizmi inanç turizmi ile yerli turizm ve komşu ülkelerden gelen misafirlerimize kucağını açmıştır”

“Artvin turizmdeki eksiklerini tamamlamaya çalışmaktadır. Artvin de ulaşım sorunları devam etmektedir. Hopa-Artvin arasına bölünmüş yol yapılmasını özellikle acilen istiyoruz. Başkentten Artvin’e kadar bölünmüş yolumuz yoktur. Cankurtaran Tüneli-Artvin arası yaklaşık 46 kmdir. Burada yeni bölünmüş yola ihtiyaç vardır. Ayrıca Borçka-Muratlı sınır kapısı arasında 18 kmlik bölünmüş yola 10 yıldır başlanamadı. Tır trafiğini ve turizmi rahatlatmak için bu yol çok büyük öneme haizdir. Artvin halkı barajların yapım sürecinde toz ve dumanın içinde kalmanın yanında ulaşım sıkıntısı yaşamıştır. Barajlar bittikten sonra iklim değişmiş ve yağışlar artmıştır. Eskisi gibi meyve, sebze ve fındık üretimi randımanlı değildir. Barajlardan dolayı Artvin halkının mağduriyeti devam etmektedir. Artvin’in ulaşım sorunlarının halledilmesi konusunda barajlardan elde edilen 800 milyon dolarlık gelirden Altyapı Bakanlığının cömert olmasını bekliyoruz. Kısaca Artvin’i anlatamaya çalıştığımız bugünkü basın toplantısına katılan vakıf ve dernek yöneticisi arkadaşlarıma siz değerli basın mensuplarına çok çok teşekkür ediyorum sevgi ve saygılarımı iletiyorum” dedi. – Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı