Artvin Kafkasör Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonasına Ev Sahipliği Yaptı

tarafından
153
Artvin Kafkasör Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonasına Ev Sahipliği Yaptı
Bu haber 291 kez okundu.

Artvin’in Kafkasör Yaylasında bu yıl 7’ncisi düzenlenen Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası bitti. Kaza belasız tamamlanan boğa güreşleri festivaline il dışından gelen yüzlerce boğa güreşi sever ve boğa yetiştiricisi katıldı.

Artvin ve ilçeleri başta olmak üzere Erzurum, Rize, Muğla ve Aydın bölgelerinde geleneksel olarak düzenlenen boğalar Türkiye şampiyonluğu unvanı için kapıştı.

2017 yılı itibariyle ‘Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası’ adı altında Kafkasör Yaylasında düzenlenmeye başlanan festivale bulundukları il ve ilçelerinde birinci olan ya da derece yapmış boğalar, davet üzerine Türkiye şampiyonu belirlemek için Kafkasör arenada boy gösterdi.

Artvin Boğacılar Spor Kulübü tarafından, bin 200 rakımlı Kafkasör yaylasında düzenlenen 200 yıllık geleneğe sahip boğa güreşlerine 64 boğa sahibi boğasıyla katıldı. İki gün süren güreşlerde kilolarına göre Pehlivanlar Baş, Başaltı, Büyükorta, Küçükorta, Ayak ve Yıldızlar; Baş, Başaltı, Büyükorta, Küçükorta olmak üzere Valilik kupası, Belediye kupası gibi 12 kategoride gerçekleşen güreşler nefes kesti.

Festivalde 26 hakem ve 100 personel görev aldı. Güreşlere katılan boğalara takılan Derviş, Grizman Narkoz, Turabi, Dadaş, Kovit gibi ilginç isimler dikkat çekti. Şampiyonada toplamda 600 bin lira ödül dağıtıldı.

Boğa güreşlerin ilk gününde Çetin Urhan Yıldızlar Klasmanında, “küçük orta”, “büyük orta”, “başaltı” ve “baş” kategorilerinde 32 boğa arenaya çıktı.

Küçük orta kategorisinde Uğur Kuru’ya ait “Batur”, büyük orta kategorisinde Selman-Tuğba Güneş çiftine ait “Ateş”, başaltı kategorisinde Savaş Habazoğlu’a ait “Munzur”, baş kategorisinde de Ali Rızan Yurtsever’e ait “Çakır” isimli boğa birinci oldu.

Boğa güreşlerin ikinci gününde pehlivanlar klasmanına gerçekleşen güreşlerde süper baş kategorisinde Emre Yılmaz’a ait Maral, baş kategorisinde Bahadır Çelikoğlu’na ait Sarı Fırtına, başaltı kategorisinde Hızır Sert’e ait “Doğuş”, küçük başaltı kategorisinde Recep Çınar’a ait “Poyraz”, büyük orta kategorisinde Naci Gündoğdu’ya ait “Dadaş”, küçük orta kategorisinde Kerim Şeyhoğlu’na ait “Narkoz”, ayak kategorisinde Uğur Polat’a ait “Alay” birinci oldu.

Egeden 4 Boğa Ve Yaklaşık 200 Civarında Boğa Güreşi Sever Artvin’de Geldi

Artvin Boğacılar Spor Kulübü başkan ve yöneticileri tarafından Ege Bölgesindeki boğa güreşi dernekleri ile yapılan görüşmeler neticesinde illerdeki en güçlü boğaları Artvin’e geldiler. Yapılan görüşmeler ile bölgenin en iyi ve en sükseli boğaları Artvin’e davet edilmeleri ile Artvin’de karşılanarak ağırlandı. Davet edilen boğalar 15 gün önceden gelerek Kafkasör’de konaklamaya başladı. Boğalar için ahırlar sahiplerinin konaklaması için uygun geçici mekanlar inşa edildi. Festival gününe kadar boğalarla, sahipleri ile ve boğa güreşi sever misafirler ile yakından ilgilenildi.

Açık ve Şeffaf Paylaşım İle Sorunsuz Bir Festival Gerçekleştirildi

Artvin’de yıldızlar için davet edilen boğalar 2019 doğumlu ve daha önce hiç bir meydan da güreşmemiş olma şartıyla bulundukları il ve ilçelerdeki dernek başkanları tarafından kontrol edildi. Dernek yönetiminden bağımsız bir komisyon tarafından temsilcilerin gözetiminde eleme yapıldı. Eleme sonucunda boğalar davet edildi. Açık, şeffaf bir şekilde bütün aşamalar kamuoyu ile paylaşıldı.

Pehlivanlar için meydanlarda birinci olan boğalar sakatlık olmadığı sürece, dopingli olmadığı sürece davet edildi.

Profesyonel Bir Organizasyon

Şimdi gelelim bu işin organizasyon boyutuna; bu süreç önceden planlama gerektiren fazla mesai harcanması gereken bir süreç. Artvin’in tanıtımı için çok önemli olan bu organizasyonu, Türkiye şampiyonası haline getirip kabul ettirmişken beklenilen maddi desteği görememek yöneticileri üzüyor. Beklenilen ve arzulanan ilgi her zaman oluyor ama bu gibi büyük organizasyonlar ilgiden çok maddi desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu işin maddi boyutu hayallerinde önüne geçiyor. Festival düzenleyicilerini en çok üzen olay ise kendi illerinde kendi içerisinden insanların bu festivale engel olmak istemleri oluyor. Her türlü zor şartlara rağmen yapılan işlerin güzelliği ve kalitesi de sanıyoruz en fazlada bu organizasyonun yapılmamasını isteyen kişi ve kuruluş temsilcilerini şaşırtıyordur.

Artvin Boğacılar Spor Kulübü Tam Puan Aldı

Artvin gibi küçük illeri her hangi bir organizasyonda Türkiye Şampiyonası yapılması kolay değildir. Artvin Boğacılar Spor Kulübü Artvin için bu riske girdi ve Artvin için bu mücadeleyi yaptı. Bu mücadele Artvin için yapıldı. Art niyet aramadan herkesin destek olması gerekiyordu ve bunun gerekli olduğuna da inanılıyordu.

Seyir zevki olarak kültürümüzü tanıtan boğa güreşlerini en kaliteli boğalarla tamamlanıyor. Şampiyonlara ödüllerini vermek için kurumları şirketleri yerel esnafı büyük illerde sanayicileri, Artvinli iş insanlarını ziyaret edip maddi destek istendi ve destekler alınarak mükemmel bir festivale eldeki imkanlar doğrultusunda imza atıldı.

Boğacılar Spor Kulübü Başkanı Fatih İspirli: Daha İyisini Yapmak İçin Yeniden Hazırlıklara Başladık

Festival Komitesi Başkanı ve Boğacılar Spor Kulübü Başkanı Fatih İspirli yaptığı açıklamada; “Biz bu festivalin güzel bir tanıtım olması için elimizden geleni yapıyoruz.

Festival kapsamında yaptığımız hiç bir etkinlikte siyasi bir argüman kullanmıyoruz, kullanmak isteyen hiç kimseye izin de vermiyoruz. Boğacılarımız da bizimle aynı fikirde olduğu için çok güzel ve keyifli bir festival oluyor.

Bundan sonra ki hedefimiz olan dünya şampiyonası için hazırlıklara başladık. Bu yıl yaptığımız festivaldeki güreşlerin kalitesi göz önüne alındığında yapılabileceklerimizi değerlendirip şimdiden desteklerini açıklayan her kese teşekkür ediyoruz. Bu yıl 7’incisi düzenlediğimiz festivale iyi bir şekilde hazırlandık. Aylar öncesinde başlayan hazırlıklarımız mükemmel bir festival ile son buldu. Emeği geçen, emek katan, maddi ve manevi yanımızda olan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Maddi destek istediğimiz oranda bulamasak bile destek olan herkese minnettarız. Ben ve arkadaşlarımın amacı bu tür organizasyonlarla ilimizin adını dışarıda tanıtmaktır. Bu tür organizasyonlar yapmazsanız bu ilin adını dışarıda nasıl tanıtacaksınız. Tabi ki bize engel olmak isteyenler oldu ancak biz bunlarında üstesinden gelerek başarılı bir organizasyona imza atmayı başardık. Amacımız gelecek yıllarda çok daha iyilerini yapabilmektir. Gelecek yıl daha detaylı ve güçlü bir organizasyon gerçekleştirmek için bugünden çalışmalarımıza başladık. Tüm gelen, destek veren, katkı sağlayan herkese teşekkürlerimizi sunarız” ifadelerini kullandı. – Tahsin Atasert