Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, başlayacak olan bal sağımı sezonu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Durmuş, bu sene hava şartlarının olumsuz seyretmesi nedeniyle kestane balında azalma olduğunu belirtti.
Balları ile ünlü Artvin’de hasat zamanı yaklaşıyor. Gerek tadı gerekse özellikleriyle diğer ballardan ayrılan kestane balında bu sene yağışlardan dolayı çok verim beklenmiyor.
Konu ile ilgili değerlendirmeler yapan Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, “Geçen yıllar bu seneye kıyasladığımız zaman bu sene biraz daha kötü bir durum var bal çok kısıtlı tabii ki kestane balından bahsediyorum Artvin’de birkaç kısım bal var ama bizim 700 rakamın altında kestane balımız var bu sene kestane balı yok denecek kadar az. Karadeniz Bölgesi yağış alan bir bölge yağıştan kestane balımız yıkandı çok da güzel bal vardı sonra birkaç gün Güneşli geçti ardından yağmurların devam etmesiyle bizim bal verimimizi azalttı, diyelim ki bir arıcımız bir ton bal alacağına 100 kilo 80 kilo bal elde etmiştir.” dedi.
Kestane balındaki azalmaya nazaran çiçek balında artış olduğuna değinen Durmuş, “Çiçek balına sıra geldiği zaman bu sene Artvin’de çiçek balında İnşallah rekoru yakalayacağız çiçek balı dediğim zaman Artvin Ardanuç’u Yusufeli Şavşat bölgemizde şu anda güzel bir mevsim var” diye konuştu.
Kestane balındaki azalmadan dolayı piyasaya sahte balların çıkmasına neden olabileceğine dikkat çeken Durmuş vatandaşları sahte ballara karşı uyararak, “Sahte ballara biz arıcılarımızın dikkat etmesi gerekiyor özellikle tüketicilerin balı alacağı zaman güvenilir bir yerden bal alması gerekiyor. İstanbul’da Samsun’da Artvin balı satılmaz satıyorlarsa da ana bayi değildir bunları herkesin bilmesi gerekiyor mutlaka Artvin’deki arıcılarımızdan veya bal satış noktalarından temenni etmelerini tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.
Durmuş, kestane balının fiyatının 400 liradan başladığını da söyleyerek bu fiyatın altındaki ballara karşı tedbirli olmak gerektiğini ve orijinalliğini sorgulamak gerektiğini dile getirdi. İbrahim Durmuş, fiyatların bal rekoltesine göre belirlenmediğini kestane balının taban fiyatının böyle olduğunu da sözlerine ekledi.
Kestane balı sezonu bittiğinde arıları 700 rakımın altından 2 bin rakımlı bölge olan Ardahan’a götürdüklerini belirten Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş açıklamasında, “Artvin coğrafyasında biz 2 veya 4 mevsim yaşıyoruz. Bizim 700 rakamın altında olan arıcıların kestane mevsimi bittiği gibi arılarımızı biz 2 binli rakımlara götürüyoruz bu sene süper bir bal akışı var iki ilin rekorunu yakalayacağız. Günlük ortalama 4 kilo balın kovana girişi vardır, İnşallah bu acılarımızın yüzünü kestanede güldüremediysek bile yüksek yerlerde güldüreceğiz. Yüksek yayla dediğimiz zaman Artvin Ardahan gibi yerler var başka bir yere gidemiyoruz Ardahan bu sene süper 10 yılın rekorunu Ardahan’da yakalayacağız” sözlerine yer verdi.
Kafkas arısı gem bölgesi olan Artvin ve Ardahan’a başka illerden arı getirmek veya buradan arı çıkarmanın yasak olduğunu ifade eden Durmuş, denetimlerde birçok insanın yakalanarak ceza yediğini vurgulayarak şu uyarıda bulundu: “20 bin küsür lira kaçak arı sokanlar ceza yedi tarım il müdürlüğü tarafından il dışından Rize’ye ve Erzurum’a sevkler yapıldı. Arıcılarımızın bu konuda duyarlı olması lazım vatandaşımız duyarsa dışarıdan buraya arı girdiğini bizlere ihbar ederse biz gerekeni yaparız. Kafkas arısı buraya adapte olmuş soğuk havaya alışmış ama Akdeniz’den buraya bir arı geldiği zaman kışın yaşama şansı yok arı ölümlerinin çoğu melez arıların buraya gelmesi ile oluşuyor tabii ki arı girmesi önemli değil ama bir de kraliçe arı sokuyorlar bu da aracımızın kaybında oluyor o yüzden dikkat etmemiz gerekiyor. İl dışından Artvin’e arı ve ana arı sokmamamız gerekiyor çünkü bakanlar kurulu tarafından karar alınmış yasalar çerçevesinde belirlenmiştir o yüzden bunlara duyarlı olmamız gerekiyor tabii ki her şey emniyet güçlerine bırakırsak gözden de kaçabiliyor o yüzden biz arıyı ıslah değil arıcıları ıslah edeceğiz bu konuda.” G.Ö.