Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, “Bu Yıl 800 Ton Bal” üretildiğini ifade etti.
Zengin bitki çeşitliliğiyle bal üretiminde adından söz ettiren Artvin’de bu yıl 800 ton bal üretildi. Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, sona eren bal sağım sezonunu değerlendirdi.
Artvin’in, Kafkas arı ırkının gen merkezi olması, 198’i endemik, 302’si endemik olmayan nadir tür olmak üzere 2 bin 727 bitki türü ve kestane ormanlarıyla arıcılık ve bal üretimindeki önemine dikkati çeken Durmuş, kentte birliğe kayıtlı aktif 1400 civarında arıcı, yaklaşık 120 bin de arılı kovan olduğunu söyledi.
Arhavi ilçesinde birliğe ait dolum tesisi olduğunu, buraya getirilen ballardan alınan numunelerin Rize’deki gıda laboratuvarında analiz edildiğini belirten Durmuş, uygun nitelikteki balların dolum tesisinde kavanozlara doldurulduğunu, varsa arıcının markası basılarak, yoksa birlik markası ve logosuyla satışa sunulduğunu anlattı.
Durmuş, son iki yılda bal rekoltesinde düşüş yaşadıklarını kaydederek, “Düşmesinin sebebi de ağaçların ve bitkilerin çiçek açtığı zamanda iklim değişikliği nedeniyle yağışların alışılagelmişin dışında fazla olması. 2021’de 250 ton civarında kestane balı elde etmiştik, rekoltemiz düşüktü önceki yıla göre. Bu yıl ise 120 ton civarında kestane balı elde ettik.” dedi. Kestane balı dahil toplam bal üretiminin ise bu yıl 800 ton olduğunu ifade eden Durmuş, birlik olarak bir taban fiyat belirlediklerini dile getirerek, “Taban fiyatı üzerine satanlar var, duyuyoruz ama bal ihtiyacı olanlar birlikten bilgi alabilirler. Biz dolumunu yaptığımız kestane ballarını 450 liradan satışa sunulduğunu” beyan etti. – BÜLENT ATASERT