Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Durmuş, “Bal sağım sezonuna başladık”

tarafından
149
Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Durmuş, “Bal sağım sezonuna başladık”
Bu haber 292 kez okundu.

 

Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, “bal sağım sezonuna başlanıldığını” söyledi.

Başkan Durmuş, “bu sene ki rekolteyi değerlendirdi. Durmuş, bu sene yağışlardan arıların çalışamadığını tespit ettiklerini” ifade etti.

Artvin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, 2023 yılının hava şartlarından dolayı sıkıntılı geçtiğini ifade ederek küresel ısınmanın ve Karadeniz’de yağışların çoğalması neticesinde arıcılar olarak zor durumda olduklarını kaydetti.

Küresel ısınmayla ilgili yetkililere çok iş düştüğünü ifade eden Durmuş, ”Bu sene 700 rakımın altında Artvin’in göz bebeği kestane balımız çok rekorun altında %10 veya %15 oranında rekolte elde edebildik. Çoğu arıcımız da bal alamadı. Arının sonu demek, dünyanın sonu gibi gözüküyor. Bu sene yağışlardan arıların çalışamadığını tespit ettik. Meyvelerinde döllenmediğini gördük. Meyvede yok. Bu demektir ki, arının çok önemli olduğunu buradan da anlıyoruz.”

700 rakımın altında pek bal olmadığını ve 1000 rakımın üzerinde bir kısım balların olduğunu ifade eden Durmuş, “Diyelim ki; Macahel bölgesinde %50 civarında bir bal rekoltesi bekleniyor. Hatila Vadisi %40 civarında ya da üretici yıllık 100 kilo bal alıyorsa bu yıl 40 kilo civarında bal alması bekleniyor. Şu anda onlarda ufak ufak bal sağımları başladı. Tabi ki bizim Artvin Balı, bir Macahel veya Hatila Vadisiyle ibaret değil. Murgul bölgemiz var yine 1000 rakım üzerinde Ardanuç, Şavşat, Yusufeli bölgemiz var.” şeklinde anlattı.

Sadece 3 ilçede olan kestane balının 1200 lira olduğunu ifade eden Durmuş,  “Artvin’de sadece kestane balımız yok çok güzel çiçek balımız var. Artvin çiçek balımız 600 lira, Hatila, Macahel ve Murgul Kabaca ballarımız bin lira civarında. Üreticiler fiyattan memnun değil düşük buluyorlar. Arıcıların masrafı çok olduğu için memnun olmadılar. Bu fiyat artışları devam ederse bal fiyatlarımızın da artışı söz konudur. Ballarımız doğaldır, tüketicimiz güvenle yiyebilir. Marketten değil de direkt üreticiye ulaşsınlar onlardan alsınlar.” ifadelerini kullandı.

Üreticilerin fiyat konusunda tatmin olmadığını söyleyen Durmuş, “Fiyatları çok düşük gördüler bize baskı yapıyorlar. ‘Niye böyle bir fiyat açıkladınız’ diye. Biz bir maliyetleri hesaplıyoruz. Girdileri hesaplıyoruz. Arıcıya da bir kısım karla böyle bir fiyat açıkladık. Buradan arılığa gitmek için akaryakıt harcıyor. Bununla da bitmiyor kovandır, mumdur vs. diğer giderlerin çok yüksek olduğu hesaplanarak böyle bir fiyat açıkladık. Bu şartların böyle devam etmesi ekonominin frenlememesi bal fiyatlarının önümüzdeki günlerde artışına sebep olacaktır” dedi.

Kış mevsimi gelmesi üzerine arıcıların kış bakımlarını yapması ve arılarını beslenmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Durmuş, “Bal elde edemeyen arıcılarımızın kovanlarında da kışlık yiyecek balı yok. Bu balların biran evvel verilmesi lazım ki arı kışlık hazinesini veya diyelim oturma odasını yapması lazım. Onun için arıcılarımıza bir an evvel kışlık bakımlarını yapmalarını tavsiye ederim” diye beyan etti. – Tahsin Atasert