AÇÜ’de Bir İlk, “Mesleki Eğitim Uygulaması”

tarafından
85
AÇÜ’de Bir İlk, “Mesleki Eğitim Uygulaması”
Bu haber 163 kez okundu.

 

Artvin Çoruh Üniversitesi’nde Bir İlk, İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapıldı.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 22.04.2020 tarihli toplantısında alınan kararla Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Programı müfredatında yapılan değişiklikle İşletmede Mesleki Eğitim uygulamasına geçildi. 

Uygulama ile Orman Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Yarıyılında (eğitimlerinin son yarıyılında) orman işletmelerinde fiilen çalışmaya başladılar. Artvin Çoruh Üniversitesinde ilk defa Orman Mühendisliği Bölümünde uygulanmaya başlanan İşletmede Mesleği Eğitim sayesinde genç orman mühendisi adayları, mezuniyet sonrası başlıca istihdam alanlarından biri olan orman işletmelerinde henüz mezun olmadan çalışma imkânı buldular. Artvin Çoruh Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nde tam zamanlı olarak çalışmaya başlayan öğrenciler, görevli orman mühendislerinin/işletme şeflerinin nezaretinde gerek büro ve gerekse arazide kazandıkları deneyimlerle çok daha donanımlı şekilde mezun olacaklarına inandıklarını ifade ettiler. Üniversite yönetimi tarafından yapılan açıklamada hali hazırda sadece Orman Mühendisliği Bölümünde yürütülen İşletmede Mesleği Eğitim modelinin uygun şartları haiz diğer ön lisans ve lisans programlarına da yaygınlaştırılması için hazırlıkların sürdürüldüğü ifade edildi.

İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması nedir?  

Uygulamalı eğitim yapan ön lisans ve lisans programlarında giderek yaygınlaşan İşletmede Mesleki Eğitim uygulaması sayesinde öğrenciler, eğitimleri süresince aldıkları teorik bilgi, laboratuvar ve uygulamalı eğitimlerinin işletmelerdeki uygulanma sürecini mezun olmadan önce tecrübe etme imkânı elde etmektedirler. İşletmede Mesleki Eğitim programı, ön lisans ve lisans programları için 3+1 ve 7+1 şeklinde uygulanmakta ve bu sayede öğrenciler toplam öğrenim sürelerinin bir yarıyılını işyeri eğitimi şeklinde tamamlamaktadırlar. Örneğin, mühendislik eğitimi alan bir öğrenci bir yarıyıl boyunca ilgili işletmede bir mühendis gibi tam zamanlı olarak görev yapmakta ve sorumlu mühendisin gözetimi altında alanıyla ilgili deneyim kazanmaktadır. – AÇÜ