2. Marka Mimarları Buluşması Artvin Kaledibi İskelesinde Açılışı Yapıldı

tarafından
88
2. Marka Mimarları Buluşması Artvin Kaledibi İskelesinde Açılışı Yapıldı
Bu haber 134 kez okundu.

2’inci Artvin Marka Mimarları Buluşması programı yapıldı.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, “Bu sergilerde sergilenen ürünleri üreten vatandaşlarımız bunları bizim mağazamıza da veriyor ve biz bunları piyasaya sürüyoruz” dedi.

Şehir markalaşma çalışmaları kapsamında 2. düzenlenen Artvin Marka Mimarları Buluşması programı Kaledibi İskelesi’nde yapıldı.

Artvin’in tarihi, kültürel, sosyolojik, ekonomik geçmişten bugüne sahip olduğu değerleri oraya çıkarılmasını hedefleyen Artvin Valiliği, Artvin markasında 191 yerel üretici olduğunu belirtti.

Saat 11.00’de başlayan programa Artvin ve ilçelerinde Halk Eğitim Merkezi kurslarında ve bireylerin üretilen ürünler sergilendi. Sergide Artvin’e ait bal, çay, yöresel meyve çeşitleri, gıda ürünleri, ahşap ürünler ve diğer aksesuar ürünler yer aldı.

Buluşmada konuşma gerçekleştiren AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik şu ifadeleri kullandı;

“Artvin’imiz Türkiye’mizin gerçekten İncisi bir şehir. Birçok özellikleri söz konusu bu özelliklerin kimi gün yüzüne çıkmış ama birçoğunun gün yüzüne çıkmadığını görüyoruz. Yöresel ürünler, marka ürünler diye Sayın valimizin öncülüğünde gerçekleştirilen bu üretim mekanizmaları, üretim alanları bir sergiye dönüşmüş bulunuyor ve topluma, ülkemize aslında satışa da sunulmuş bulunuyor. Dolayısıyla ciddi bir mesafenin kat edildiğini görüyorum yöresel ürünlerle ilgili olarak aslında şunu ifade etmek lazım bir ülkenin kalkınması bir şehrin kalkınması ticaret ile mümkündür. Ticari faaliyetlerin gerçekleşmesi de şehrinizin, ülkenizin değerlerinin gün yüzüne üretilerek çıkarmasıyla mümkündür.

Eğer Ticari faaliyetlerde ve özelliklerinizi şehrinizin güzelliklerini gün yüzüne çıkarmada geç kalıyorsanız ve başarılı değilseniz o ürünlerin markalaşması da söz konusu olmaz. Yani önce Ticaret boyutu, tanıtım boyutu önem arz ediyor arkasında da gün yüzüne çıkardığınız bu ürünlerin markalaşması ve dünyaya insanlığa sunulması yatıyor. Şimdi Artvin ilimiz bu özelliklerini markaya dönüştürme konusunda kritik ve önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Altyapı çalışmaları büyük ölçüde şekil almış. Şimdi bunların üretim atölyelerine hızlı bir şekilde biraz da özel sektörde olmak üzere dönüşmesi ve ondan sonra belli merkezlerde değil Türkiye’nin dört bir tarafından bu yörenin ürünlerini markalı ürünlerin sunulması noktasına gelmiş bulunuyoruz.  Ben emeği geçenlere başta sayın valimiz olmak üzere tüm 9 ilçemizden burada bu sergiye katılan bütün kursiyerlere, bütün emeği geçen hocalarımıza, bütün çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberlik Artvin’imizi gelecekte marka ürünler konusunda çok önemli bir noktaya taşıyacaktır ondan hiçbir endişemiz yok tekrar tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Artvin markasında büyüyerek devam edildiğini belirterek şu ifadeleri kulandı; “Buradaki faaliyetler halk eğitim bünyesinde yapılmış faaliyetler değil aslında ama halk eğitiminin de katkıda bulunduğu halk eğitim faaliyetlerinin de destek verdiği bir çalışma şekli. Bu çalışmalara biz şehir markalaşma projesi çalışması kapsamında başladık. Amacımız Artvin’in tarihi, kültürel, sosyolojik, ekonomik geçmişten bugüne sahip olduğu değerlerin önce bir çalışılıp ortaya çıkarılmasıydı. Bunları belli bir akademik disiplin içerisinde aylarca çalışıldı bu değerleri ortaya çıkardık daha sonra bu tespit edilen değerlerin tasarımları yapılarak ürüne dönüştürülmesi sağlandı. Bu çalışmaları yaparken yerine göre kamudan, özel sektörden ve üniversitelerden destek aldık, bu çalışmayı birlikte yürüttük. Nihayetinde ortaya bir ürün yelpazesi çıktı.

Artvin’in sahip olduğu bal gibi, çay gibi, yöresel meyve çeşitleri gibi, Gıda ürünleri olduğu gibi yetenekli ellerde şekil almış ahşap ürünleri ve diğer aksesuar ürünleri de ortaya çıktı. Dolayısıyla 1-2-3 sene içerisinde çok geniş çeşitliliğe sahip bir ürün yelpazesi çıktı bu ürünlerin her biri Artvin’e dair bir şey ifade ediyor. Kimisi tabiatını ifade ediyor, kimisi ormanını ifade ediyor, kimisi renklerini ifade ediyor, kimisi el sanatlarını ifade ediyor. Buradaki temel şey Artvin’i temsil etme yeteneği buradaki ürünlerin diğer bir şey de Artvin’in insan kaynağının Bu tür şeylerde sahip olduğu zenginliği ortaya koyuyor. Tamamı ile el ürünü olarak üretilen bu ürünler buradaki Artvin’in tüm ilçelerindeki insanların bunları el işçiliği ile nasıl üretilebildiğini gösterildiği kabiliyetleri de ortaya koyuyor. Dolayısıyla burada estetik değeri olan tamamı ile yerli ürünler ortaya çıkarılmış oldu tabii bunların daha sonra ekonomiye de kazandırılması için de bir mağazalar çalışması yapıldı.

Şu anda Artvin’in Rize Artvin havaalanı dâhil 25 noktada bu ürünler üst standartlarda vatandaşımıza sunulmuş durumda. Dolayısıyla böyle geniş de bir hacme ulaştı. İlaveten bu bir istihdam projesine dönüştü. Şu anda bu mağazalara bahsettiğimiz valilik bünyesinde oluşturulan bu marka mağazalarına 200 civarında vatandaşımız ürün sağlıyor. Dolayısıyla böyle de bir açık hava müzesi gibi olan mağazalarımız aynı zamanda bacasız fabrika gibi de aynı zamanda 200 civarında vatandaşımız buraya ürün vererek buradan kazanımları oluyor ekonomik anlamda bu gitgide artıyor. Bundan sonra her geçen gün daha da artacak bu belki 200’ler 400’lere çıkacak. ilerleyen zamanda daha da büyüyecek. Tabii ilk etapta bu Artvin içerisinde bu alt yapı oluşturuldu. Ürün sürekliliğini standardını sağlamak için önce devamlılık da önemli, burada yapıldı ve ikinci adım şimdi ülke genelinde satış yerleri ve mağazalar oluşturacak ikinci adımda aynı zamanda online satışlarda talep edildiğinde bütün dünyaya online bir şekilde mağazalarımız üzerinden satışlarımız yapılıyor.

Çok önemli bir noktaya geldik vatandaşlarımız da çok ilgili çok kaliteli, standart olan, güzel, estetik ürünlerimizi burada sergiliyoruz. Bu bizim ikinci programımız “marka mimarları buluşması” diyoruz biz bu programa. Neden marka mimarları buluşması, bu sergilerde sergilenen ürünleri üreten vatandaşlarımız bunları bizim mağazamıza da veriyor ve biz bunları piyasaya sürüyoruz.

Bu ürünlerin bir özelliği de tamamıyla tasarımı, ortaya çıkarılması vatandaşlarımız tarafından yapıldığı için biz bir anlamda bunun tasarlanmasından üretilmesine kadar her aşamasında vatandaşımız yer aldığı için böyle bir buluşma düzenledik ve “Artvin’in marka mimarları” dedik. Gerçekten marka niteliğinde ürünler çıktı ortaya. Gıdada olduğu gibi hakikaten çok özgün çay, uluslararası düzeyde ödüller alan bal gibi, yine dünya çapında bilinen zeytinyağı gibi ürünlerimiz olduğu gibi bunların dışında da aksesuar niteliği olan birçok hediyelik eşya da üretildi ve satışlara sunduk mağazalarımızda. Git gide büyüyor daha da büyüyecek 2. Artvin marka mimarları buluşması ilimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Tahsin Atasert